deser - 61894 przepisów (strona:2077/4127)

Zagadka i Bliny z kaszy jaglanej z łososiem i śmietaną czyli Środowe Rybki odc.21 159

powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie i to jak!!! a na deser miałam nowiutkiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowo-pomarańczowe Scones czyli Słodki Czwartek odc.24 169

śniadanie oraz dzisiaj na drogę upiekłam, korzystając z przepisu zamieszczonego w majowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao. Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 216

Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia. Tiramisu 3 żółtka 100 g cukru 300 g mascarpone 50 ml likieru kawowego szklanka mocnej kawy 250 g biszkoptów typu języczki kakao do posypania Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burfi czyli Słodki Czwartek odc.47 110

grillowanie i łapanie słoneczka. W tym roku jednak stało się inaczej. Z racji zapowiadanej kiepskiej pogody zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Za to: pojeździliśmy na rowerach, upiekłam pyszne bułeczki, zrobiłam słodziuchny deser, i zaserwowałam blachę pysznego pieczonego obiadu swoim najbliższym. Dzisiaj mamy czwartek więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.42 225

ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym. Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryzowy Mus Truskawkowy czy Lody? bezmlecznie i bezglutenowo 171

śniadanie, deser, podwieczorek czy lekka kolację. Lekko i pysznie, sezonowo, truskawkowo ale przede wszystkim bardzo zdrowo!!! bezglutenowo, bezmlecznie i bez cukru. Moje dzieciaki były zachwycone! Pomysł podpatrzyłam w ekscentrycznym parowarze, troszkę go zmodyfikowałam, część musu stała się lodami a drugą zjedliśmy tak po prostu :) idealna alternatywa dla nadmiaru ugotowanego ryżu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka kokosowa z kaszy jaglanej czyli Niedzielne Sniadanie odc.43 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.31 153

mnie ze stwierdzeniem "mamusiu musisz mnie nauczyć robić kaszę jaglana", powiedziałam "nie ma sprawy" i zabrałyśmy się do działania. Tym razem przygotowałyśmy z kaszy kostkę. Na zimno, może być deserem ale równie dobrze lekkim słodkim śniadaniem. Wg blondasów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiewiorowa Pavlova z kremem mascarpone i owocami, i wyroznienie czyli poWeekendowe Lakocie odc.59 199

tego deseru przymierzałam się, żeby nie skłamać, od lat. Nie miałam odwagi upiec bezy ot i cała prawda! Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek i białka, skłoniły mnie do tego by się o Pavlovą jednak pokusić. Przepis podpatrzyłam w Kulinarnych Podróżach. U mnie figi zastąpione zostały borówkami i malinami :) krem okazał się pyszny a beza leciutka niczym piórko. Jedyne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka owsiane z bananem i bakaliami czyli Slodki Czwartek odc.60 210

pobudzić córciowe ciałko do działania robię jej niebywale pyszne, zdrowe, sycące i w gruncie rzeczy słodkie ciastka. Idealne do pudełka śniadaniowe i na lekki deser. Piekłam je już dwa razy i niebawem powtórzę znowu. Przepis podpatrzyłam u Marty. Ciastka owsiane z bananem i bakaliami 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciastka orzechowe, bez cukru czyli Slodki Czwartek odc.66 179

drzewa, z plastikowych kubeczków i pudełek po lekach domki, a po tym wszystkim przechadzały się koniki. Były tez bajki do słuchania i oglądania, królowała "Akademia Pana Kleksa". Na deser upiekłyśmy ciasteczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 168

Dziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne. Składniki 1 ciasto francuskie 1 ser ricotta szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 2 łyżki rodzynek marcepan - wielkość batona  100 ml rumu 1 cukier waniliowy łyżeczka cukru 1 jajko Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy

Bon Appetit Małgorzaty
TORCIK - SERCE (Walentynki) 163

ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi trochę kremu i zrobiłam także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :)  Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 190

Najszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron" 189

Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem! Cytrynowe ciastka są jednym ze reprezentacyjnych deserów Gry o o tron :) Wkrótce na moim blogu makowe mleko :D ..... źródło

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 196

macy - Cebularze z serem lub pieczarkami Ważne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie.  Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę

Bon Appetit Małgorzaty