bardzo wilgotne i nie zapychają. Ich czekoladowe nadzienie "stapia się" z ciastem, a przyrumienione migdały są chrupkie i nadają babeczkom charakteru :) To naprawdę smaczny deser do popołudniowej kawy :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki cukru , pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak i aromat. Naleśniki z truskawkami zna chyba każdy. Idealnie pasuje do tego zestawu śmietana czy polewa czekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek
Codzienna kuchnia niecodziennadietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych) . Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania . W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych książek
WojnaNaSmaki.ploddechu od codzienności... Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery , nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMacie ochotę na coś słodkiego, co jest też i zdrowe? Ja miałam, więc rozejrzałam się po kuchni, co mam i co mogłabym z tego zrobić. Znalazłam
Nie Bo Piekłosię dużo rozwodzić, szarlotka w sezonie jabłkowym to jest istna królowa ciast. Wpierw zapomniana, a ostatnio odgrzana przez knajpy jako deser podawana z gałką lodów waniliowych i super, tyle, że podejrzewam, że jest to podgrzanie w mikrofalówce, a mikrofalówkowemu jedzeniu mówimy stanowcze nie. Wiec korzystajmy z dobrodziejstw naszych... Szarlotka, czyli szaleństwo w sezonie jabłkowym is a post from
Nie Bo Piekłocennych składników odżywczych i witamin. Samo zdrowie w każdym kawałku i to bez żadnych pustych kalorii! Można? Można! Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że przygotowywanie zdrowszych wersji popularnych deserów to coś, co lubię najbardziej. Cóż to za nieopisana przyjemność, kiedy można zajadać się słodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi
peanutbuttermonsterBył rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :))) Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowym porcja na tortownicę
Ratunku obiadTort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki
Food Squareleche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach
Food Squaredynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów. Składniki: 50 g płatków z amarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej dyni, pokrojonej
Food Squaresobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny - jego produkcja wyniesie Cię taniej niż tego kupnego, że już nie wspomnę o wyżej jakości. Świetnie się nada do wszelkich ciast, ciasteczek, deserów, czy kawy. Jeżeli choć raz go spróbujecie, już nigdy więcej nie sięgniecie po cukier na sklepowej półce. Co będziemy potrzebować: 1 kg cukru (najlepiej drobnego do wypieków)* 2 laski wanilii
Food SquareTrochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej. Przygotowujemy: -12-15 jabłek -kilka śliwek -goździki -mąkę -cukier puder -margarynę -2 jajka -proszek do pieczenia -aromat śmietankowy Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Maminek kulinarnyOdżywały wspomnienia. Dbało się o jego wygląd - zawsze był obrus i kwiaty. Posiłki musiały mieć odpowiednią oprawę i to nie tylko obiady, ale także wspólne herbatki i desery. Wszystko to z domu rodzinnego przeniosłam do własnego i nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Herbatka z kubeczka w sweterku, zaparzona malutkim imbryczkiem ma zupełnie
Maminek kulinarnyZdrowy, lekki deser owocowy. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka kawałków ananasa -kilka mandarynek -2 banany -kiść winogron -garść rodzynek Odsączamy brzoskwinie i ananasy. Mandarynki i banany obieramy ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać
Maminek kulinarny