deser to wspomnienie dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :) Składniki: 2 opakowania dowolnej galaretki 3 szklanki wrzątku dowolne owoce 2 śnieżki 2 niepełne szklanki mleka tarta czekolada Sposób wykonania: 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia. 2. Śnieżki ubić z zimnym
Kuchnia domowa Anibiszkopty okrągłe i słodkie kakao. I chyba był to strzał w dziesiątkę, bo moja Druga Połówka stwierdziła, że nigdy tak dobrego tiramisu nie jadła :) Polecam też efekt uboczny tego deseru (zostają 4 białka) - bezy z poprzedniego wpisu. Składniki (na 5 porcji): 250 g serka mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 10 okrągłych biszkoptów 100 ml mocnej kawy z ekspresu
Zakręcony WidelecKiedy tylko zobaczyłam zdjęcia takich małych „cudów” na Instagramie od razu pomyślałam: „muszę takie zrobić dla Jacha.” Tym razem nie z nim, a dla niego. Na deser, podwieczorek, przekąskę, do podjadania. Jako bazę wykorzystałam babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady , ale mogą to być jakiekolwiek inne babeczki. Samo zdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku
Kolizje Smakówtruchas - słodkich, smażonych pierożkach ( empanadillas ) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich
Chilli Czosnek i Oliwamamy 30 września, czyli dzisiaj świętują nasi chłopcy! :) I moje drogie Panie, może zaserwujcie w ten dzień swoim mężczyznom zmysłowy deser, idealny na romantyczny wieczór?! :) Jeżeli nie macie naczynia do fondue, to można użyć metalowej podstawki do herbaty/naczynia + świeca typu podgrzewacz i garnuszek, a jak tego też nie posiadacie, to wystarczy czekoladę z kremówką roztopić w garnku na kuchence
Kraina Miodem Płynącagęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :) Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek. Polecam! Proporcje na 300 ml kremu*: * żółtka- 3 szt. * cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny) * cukier- 100 g * masło- 100 g Żółtka utrzeć z cukrem
Kraina Miodem PłynącaKażda kobieta będąca w związku się stara. Przynajmniej na początku. Obiad z czterech dań z kompotem, desery, kanapki do pracy i kolacja udekorowana jak na wystawę. Zastawy, porcelana i szał wyprasowanych serwetek. No jakoś trzeba drania zanęcić, bo jeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi
ladykitchenMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które
SzczyptaSmaQmoje wczesne dzieciństwo. Wtedy, kiedy o słodycze było trudno, kisiel stanowił nie lada rarytas:) Dzisiejszy mój przepis, na zamówienie Ani:), to kisiel z mrożonych truskawek, banalnie prosty, ekspresowy deser nie tylko dla najmłodszych. Ja słodzę go syropem z agawy, ale jeśli nie macie go w domu, możecie spokojnie zastąpić go cukrem, tak jak robiły to nasze mamy
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na lody bananowe jest stary jak świat, a kombinacji - tyle ile kucharzy:) Wystarczy mocno dojrzałe banany zamrozić, a następnie zblendować. Teraz jeszcze tylko ulubione dodatki i pyszny zdrowy deser gotowy! Ja podaje te lody moim Dzieciom bez wyrzutów sumienia:) Lody bananowe mają zaskakująco kremową i gładką konsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe
Słodko-Słony Świat Ilonybiałej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu naturalnego 500 g truskawek cukier do smaku Deser z tak wyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak więc zachęcam wszystkich do wypróbowania. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wyjąć z opakowania i delikatnie rozmieszać w misce. Następnie dodać czekoladę
Świat Domowej Kuchnijabłek z cynamonem rozchodzi się wtedy po całym mieszkaniu... a wtedy nawet najbardziej zagorzali miłośnicy mięsa, ulegną temu daniu :) Ryż z jabłkami może stanowić zarówno danie główne jak i deser. Ryż gotować w wodzie o 5 minut krócej niż jest zalecane na opakowaniu. Masło pokroić w plasterki o grubości około 3 mm. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Świat Domowej Kuchniłyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowa Lato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza. Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować, żeby dobrze go rozprowadzić
Świat Domowej KuchniCiasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka – wystarczy zostawić go na minutę pokryte warstwą nadzienia i ładnie wówczas zmięknie. Teraz zawijamy w zgrabną roladkę. Filed under: Ciasta , Desery
kuchcikowniawww.cincin.cc. Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu! Lody wyszły obłędne! Są wspaniałym pomysłem na randkę … imprezę czy też niedzielny deser – zachwycą każdego! Chrupiąca panierka ukrywała delikatne , kremowe i ciągle zimne wnętrze , a każdy kęs zachwycał nasze kubki smakowe! SKŁADNIKI: - 4 gałki lodów waniliowych - szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych - szklanka wiórków
Ostra na Słodko