Marcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich , które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz. Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu
Smaczna PyzaZapraszam na pyszne domowe batoniki z mlecznym nadzieniem, oblane czekoladą. Deser idealnie nadaje się dla dzieci - tych mniejszych i tych większych ;) Polewy wystarczy na wszystkie batoniki, ja jednak połowę zostawiłam "czystych", a z reszty rozpuszczonej czekolady przygotowałam czekoladę na gorąco :) Składniki: 3 blaty wafli tortowych 200 g masła lub margaryny (1 kostka) 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka
My Culinary ArtKiedy byłam dzieckiem, moja mama często przygotowywała ten deser dla mnie i siostry. Właściwie u nas zastępował wszystkie posiłki, mogłyśmy go jeść całymi dniami. Pamiętam, jak ciągle prosiłam mamę, żeby po znowu zrobiła dla nas makaron z jabłkami. Gdy podrosłam na tyle, żeby samej go przyrządzić, poprosiłam mamę o przepis. Kiedy go dostałam moim pierwszym pytaniem było
chwile dla mnieHiszpański deser leche frita. Czyli smażone mleko. Jak dla mnie mało jadalne na wzgląd konsystencji. Ale smakowo fajne. Taki słodki "ślimaczek" w chrupkiej panierce. I jak to Dorotka z MW napisała, że albo się to kocha, albo nienawidzi. pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 szklanki pełnego mleka pół szklanki cukru zapach, aromat waniliowy Panierka 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka drobnej bułki
Malinowe PocałunkiSiedząc i robiąc kolejne cuda w kuchni, doszłam do wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru
Malinowe Pocałunkidużo trzeba pisać o tym deserze? Wygląda jak nie z tej ziemi.... jak 3 metry nad niebem.... Składniki: 2 galaretki niebieskie 300 ml śmietany 30% łyżka żelatyny łyżka cukru odrobina cukru waniliowego Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej wody i czekamy aż zacznie się ścinać. Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody
Malinowe Pocałunkismak z dzieciństwa. Były i są najlepsze pod słońcem. Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji. Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam na studiach i teraz ulubiony deser moich dzieci. Skąpane w słodkiej waniliowej śmietanie, z dodatkiem owoców, delikatne, miękkie.... Kiedy je robię i jem, to tak jakbym cofnęła się w czasie. Gorąco polecam. Składniki
Malinowe Pocałunkijeden na drugim wycięte kształty z galaretki i zalewamy tężejąca paana cottą. Wstawiamy to do lodówki na kilka godzin, aby się ścięła. Następnie rozcinamy delikatnie opakowanie i wyjmujemy gotowy deser. Dekorujemy dowolnie
Malinowe PocałunkiJakże majestatyczny i niebywale pyszny deser. Kremowe lody waniliowe, otoczone bezą włoską, a w środku czeka nas niespodzianka -czereśnie i kardamon. Duet jak dla mnie wręcz idealny! Dodający tą przysłowiową kropkę nad "i". Polecam gorąco. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Malinowe Pocałunkiżydowskiej i tatarskiej, a łączy je jedno - ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik. Daniem obowiązkowym wywodzącym się z województwa podlaskiego jest babka i kiszka ziemniaczana. A ten deser jest typowy dla naszego regionu. Więc z dumą Wam go pokazuję. Jest bajeczny, uwielbiam ten smak! Gorąco polecam i zachęcam do zrobienia! Składniki : 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki
Malinowe Pocałunkidługiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale nie miałam przekonania do ubitych surowych białek. Zamiast tego użyłam bitej śmietany. Wyszło tak pysznie, że aż mało przyzwoicie. Sama zjadłam pół tortownicy ;) i to prawie na raz. Jest dość słodkie
Malinowe PocałunkiOstatnia moja propozycja kierowana na konkurs inspirowany Szwajcarią. Na moje oko już bardziej zainspirować się już nie można. Świetny deser obrazujący ten kraj samym sobą. Truskawkowo - waniliowy smak i delikatność jogurtu. Całość zamknięta w bardzo pomysłowej wersji. Flaga Szwajcarii - sernik. Składniki: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy cukier 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Żelatynę zalewamy
Malinowe PocałunkiWiem, że pora chłodna. Pogoda nas nie rozpieszcza, ale taki pobudzający deser obudzi nasze zmysły i nie powinien narobić większego spustoszenia w naszym organizmie. Miks energii kawy i endorfin z czekolady. Składniki: 300 ml mocnego naparu kawy czekolada ciemna(ok 8 kostek) opcjonalnie cukier do smaku. Wykonanie: Bierzemy mocną kawę. (Może być parzona tradycyjnie, ale przefiltrowana. Robiona
Malinowe PocałunkiMało u mnie deserów, więc gdy miałam przygotować coś na konkurs z Nestea - z ekstraktem z liści stewii to postawiłam właśnie na coś takiego. Wykonanie jest dość łatwe, zbyt wielu trudności nie przysparza nawet taki sposób podania. Za pomocą cytrynowej pianki chciałam podkreślić cytrusowy smak Nestea Green Tea. Składniki: 300 ml Nestea Green Tea Citru* 20 g żelatyny
Pasja Smakujakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto
Taste Of My Day