deser - 61894 przepisów (strona:1438/4127)

Prosty deser budyniowy a'la szarlotka 152

Dzisiaj dla odmiany typowe, jesienne smaki. Jabłko+cynamon i kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki):   na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego

Kuchnia Ellie
Bananowy desernik na zimno 209

lodówki na czas stężenia. Warstwa bananowa - banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem i żelatyną. Nałożyć na stężoną warstwę serową. Polewa - cukierki roztopić dokładnie w odrobinie mleka. Stygnącymi oblać wierzch deseru.  Na koniec posypać serniczek podprażonymi płatkami migdałów.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Ciasto baaardzo czekoladowe 438

aluminiową. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą. Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy. Filed under: żarło powszednie Tagged: ciasto , czekolada , deser , kakao , miód , whisky , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Sos truskawkowy do deserów 119

lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy lody, ciasta lub desery. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 126

może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut! Składniki 0,4 kg świeżej leśnej żurawiny 100 g cukru

Słodkie Przyjemności
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 203

porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach. Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser. Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką.  Do dzieła! Porzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki -50g masła -100g przesianej

BaRepas
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ 158

absolutnie nie przesłodzony …. Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego! Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych! Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast . Spróbujcie! Warto! SKŁADNIKI: * jadalne kasztany – 300 g * woda – ok.200 ml * cukier puder – ok.150 g * wanilia – 1 laska * śmietana kremówka – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Banoffee 319

Banoffee to bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą

Kulinarna rozmowa
Bezowe gniazdka z kremem 196

Słodko, słodko, słodziusieńko ! Bezy z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, obsypane pestkami granatu, to deser dla prawdziwego łasucha. Składniki ( na około 25 szt. ) * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 250 g serka mascarpone * 100 g białej czekolady * granat Wykonanie: Białka lekko podbić, na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać niewielkimi porcjami ( około 2 łyżki ) cukier. Ubijać, aż piana

kolorowotorcikowo
Tropicalia 119

wolno chodzić spać bez małego co nieco, szczególnie kiedy zaczyna ssać w brzuszku.  A najlepsze "co nieco" to coś słodkiego, zdrowego i banalnie prostego. Wczoraj wybór padł na deser owocowy jego dzieciństwa czyli Tropicalia.   Składniki: pół gruszki pół jabłka  pół banana  2 plastry ananasa 2 łyżeczki miodu  2 łyżeczki mleka zagęszczonego słodzonego, 8% tłuszczu Owoce

Smaki Brazylii
Pomarańcze z musem czekoladowym 135

ulicach, streszczenie telenowel i nowości o romansach Neymara przyciągnęła naszą uwagę.  Długo zwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na stole. Składniki:  - 3 średnie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy - 200 g gorzkiej czekolady

Smaki Brazylii
Mini niemieckie naleśniki 146

papilotki, odwróciłam pustym denkiem do góry i napełniłam uprażonymi jabłkami. Dosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser. Moje były z prażonymi jabłkami, ale kilka sztuk napełniłam bitą śmietaną. To propozycje są na słodko, ale również pyszne będą, np. z nadzieniem z pieczarek… zresztą wystarczy puścić wodze

mojewypiekiinietylko
Andruty z pianką 370

galaretkę z owoców leśnych – mieszamy. Masę wylewamy na galaretkę i przykrywamy drugim andrutem (czekoladą do środka). Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Andruty z pianką podajemy pokrojone na batoniki. Deser nieskomplikowany, wręcz prosty, a należący chyba do zapomnianych specjałów. Warto czasem sięgnąć pamięcią, pomyszkować w jej zakamarkach, aby wydobyć na światło dzienne zaginione smaki z dzieciństwa… i nie tylko. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Bezy z kremem limonkowo bananowym 89

worka cukierniczego lub dekoratora (chociaż można też łyżeczką) i składamy po dwie. Bezy przełożone kremem muszą być zjedzone w tym samym dniu. Pozostałe szczelnie zamykamy w pudełku. Wykorzystujemy do deserów lub ponownie przekładamy kremem. Wszystkie bezy wysuszyły się idealnie. Wyszły chrupiące, a krem przełamywał ich słodycz swoją wyrazistością i aromatem limonki. Jeśli powiedzenie „niebo w gębie” jest dla Was obce

mojewypiekiinietylko
Sushi owocowe 127

wolne 2cm od krawędzi. Układamy dodatki, zawijamy lekko ściskając przy użyciu maty. Bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm porcje. No i jak? Sushi na słodko, jako przystawka, czy deser? Dla osób, które nie lubią smaku, czy zapachu nori też jest wyjście. Z dodatkiem sosu truskawkowego słodzonego muscovado sushi owocowe nabiera wyrazistości, dodatkowo eksponując smak truskawek, a jednocześnie tłumiąc smak

mojewypiekiinietylko