Tosty zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na patelni, na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem owoców lub, jak kto lubi. Tosty francuskie są idealne na śniadanie, deser, czy też… do zabrania na majówkę. Podane w formie zrolowanej są pyszną i bardzo ciekawą alternatywą dla tostów tradycyjnych. Dzieci… i nie tylko będą zachwycone mogąc porwać taki rulonik
mojewypiekiinietylkoLaskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do słoiczka. Szczelnie zakręcamy, potrząsamy, aby przemieszać smaki i aromaty. Odstawiamy i używamy, w miarę potrzeby. Sól waniliowa ma zastosowanie do deserów, podkreśla smak czekolady, kawy, jest niezastąpionym dodatkiem do serników… i nie tylko. Oczywiście wykorzystywana z dozą umiaru. U mnie będzie miała konkretne zastosowanie, gdyż przygotowałam ją specjalnie
mojewypiekiinietylkoprzy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób. Mini serniczki cytrynowo czekoladowe, to ciasto-deser, którego przygotowanie jest również „wersją mini”. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a ciasto wyrobimy najprostszym blenderem, nie angażując w przygotowanie „armii sprzętu i garów”. W zamian za ten minimalizm otrzymamy
mojewypiekiinietylkoProsty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci. Składniki - 3 jabłka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal
Świat SmakuProsty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci. Składniki - 3 jabłka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal
Świat Smakudziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w formie deseru, przygotujecie go w łatwy i szybki sposób :). Persemona bardziej znana jako owoc kaki na dobre zagościła w Polskich stoiskach owocowo-warzywnych. Posiada sporą ilość witaminy A,wapnia, błonnika czy taniny, na Wschodzie leczą
Kuchnia PROzdrowotnapozorom spore źródło wapnia, magnezu, cynku i fosforu i jak to większość orzechów świetnie odżywia nasz spracowany umysł. Ksylitol zaś obroni nasze zęby od strasznego cukru. Suma sumarum ten deser nie będzie aż tak wielkim grzechem :]. Do dzieła! Czas przygotowania: 20minut + 6h schładzania w lodówce Składniki na formę: 30cm/10cm : Mascarpone 250g Biszkopty podłużne 200g Masa marcepanowa 200g Truskawki mrożone
Kuchnia PROzdrowotnasmakowe które zasmakuje każdemu :). Do dzieła! Czas przygotowania: 15minut Składniki: 200g truskawek świeżych lub rozmrożonych 1 laska wanilii Mąka gryczana niepalona 1/3 szklanki Śmietana 36% (najlepiej Piątnica do deserów) 125ml Jagody Goji garstka 1 kiwi Ksylitol Przygotowanie: 1/ Truskawki miksujemy z kremówką, dodajemy miąższ ze środka wanilii i mieszamy 2/ 1/3 szklanki mąki gryczanej zalewamy wrzącą wodą
Kuchnia PROzdrowotnaAlpro – znanych i lubianych przez miliony na całym świecie! Przyznam szczerze, że złapałam się za głowę słysząc co będziemy przygotowywać – nie sądziłam , że z tych napojów i deserów można zrobić takie cuda! Już od samego czytania ciekła nam ślinka … a później od zapachów burczało w brzuchach! ____________________________________________________________________________________________ Podzieleni na grupy przystąpiliśmy do pracy. Ja , Marta i Aneta
Ostra na SłodkoPyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny
Kolizje Smakówwszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo
Bon Appetit MałgorzatyZbliżają się walentynki, najsłodszy dzień w roku. może ktoś skorzysta z tego deseru i przygotuje podobny dla bliskiej mu osoby? Składniki na 2 porcje: 2 banany 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą) 4 łyżki rumu sok z 1 cytryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki
Bon Appetit Małgorzatyjest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji: 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu
Bon Appetit Małgorzatyzamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami. Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :) Składniki na spód o śr. 24 cm: 200 g mąki pszennej (przesianej) 2 łyżki cukru pudru
Bon Appetit Małgorzatywiem czy jeszcze można znaleźć na łące fiołki? Ponieważ deser ten robiłam parę tygodni temu. Praca na 2 etatach nie pozwala mi być systematematyczną na swoim blogu :( mam jeszcze około 30 nieopublikowanych potraw..kiedy siebie dogonię? Chyba na emeryturze :-P Serniczki nie mają w sobie sera! Jedynie jogurt, co czyni je bardzo delikatnymi. A fioletowy sos został wzmocniony owocami
Bon Appetit Małgorzaty