deser - 61894 przepisów (strona:1436/4127)

Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 176

nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa

Szybko Szybkowar
Tradycyjna kutia świąteczna z szybkowaru 211

Cóż może nam bardziej osłodzić Święta od kutii?! Jest to jedyny w swoim rodzaju deser świąteczny, naprawdę wyjątkowy i słodki. Tradycyjną kutię robi się z obtłuczonych ziaren pszenicy oraz maku, z dodatkiem różnorodnych bakalii i miodu. Ja użyłam zwykłych ziaren pszenicy, które po ugotowaniu wymieszałam ze zmielonym makiem. Dodałam moje ulubione bakalie i osłodziłam miodem oraz syropem z młodych igieł

Szybko Szybkowar
Figi z grilla z mascarpone i wędzonym kremem czekoladowym 114

Delikatny smak owoców w połączeniu z wyrazistym wędzonym kremem czekoladowym i serkiem mascarpone stanowi idealne połączenie rewelacyjnego deseru na każdą okazję. Czas przygotowania: 10 minut, czas grillowania: 2 minuty Składniki: 12 fig przekrojonych na połowę (przekrojonych wzdłuż) 3-4 patyczki do szaszłyków 1/3 szklanki mascarpone czekoladowe Ganache (patrz tutaj ) Przygotowanie: Grill należy rozgrzać do średniej temperatury. Figi umyć i pokroić

naRuszcie
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 176

Święta dostałam w prezencie gofrownicę (dwie właściwie; dzisiaj jedziemy jedną wymienić na termos mam nadzieję. Albo cudowne szklanki z podwójnymi ściankami, o których marzę od dawna, bo desery będą w nich wyglądać fenomenalnie). W związku z tym ogarnęło mnie prawdziwe gofrowe szaleństwo - przez tydzień nic nie piekłam, bo codziennie zajadaliśmy się goframi (ci, którzy są na noworocznej diecie, lepiej niech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waflowa rolada 146

Ciekawy pomysł na prosty i bardzo szybki deser ;) Waflowa rolada Składniki: 1 opakowanie wafla (5 sztuk) 1 galaretka pomarańczowa 1 margaryna 3 łyżki kakao 1paczka (100g) herbatników 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Galaretkę trzeba rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki wody ;) Masę w rondelku zagotować.  Wcześniej trzeba sobie przygotować wałek

Lawendowe Niebo
Tarta z jabłkami 134

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser.  A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;) Tarta z jabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru

Lawendowe Niebo
Piernik z bakaliami 110

Specjalny deser dla mojego Męża ;) Z dużą ilością bakalii i miłości :) Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;) Inspiracją stał się przepis Siostry Anastazji - pychotka ;) Piernik z bakaliami   Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki płynnego miodu 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 4 jajka

Lawendowe Niebo
Panacotta z sosem truskawkowym 130

rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta. Składniki: 200 ml śmietanki 300 250 ml mleka 3 łyżeczki agar-agar laska wanilii 3 łyżki cukru 30 dkg truskawek Przygotowanie: Agar - agar namaczam

Magiczna kuchnia Darii
Tiramisu na dzień Taty 177

ubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.  Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio

Magiczna kuchnia Darii
Brownie z orzechami laskowymi 132

Każdy deser jest jadalny pod warunkiem, że jest w nim czekolada:) Brawnie robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś wersja z prażonymi orzechami laskowymi. SKŁADNIKI: 2 gorzkie czekolady 200 gram masła  1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 100 gram mąki  4 jajka 100 gram orzechów laskowych PRZYGOTOWANIE: Czekoladę i masło wkładam do miseczki, którą ustawiam

Magiczna kuchnia Darii
Letni pudding z lodami karmelowymi 127

znoszę puddingów... Ale kiedy zobaczyłam jak George Calombaris w australijskiej edycji Masterchef'a pokazywał uczestnikom jak go przygotować wiedziałam, że muszę jak najszybciej wykorzystać to co zobaczyłam i usłyszałam:) Deser jest po prostu boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka

Magiczna kuchnia Darii
Domowa czekolada 354

ukryć, jest pyszna, ale czy próbowaliście kiedyś samemu wykonać czekoladę? Mam recepturę na łatwą i szybką w wykonaniu oraz przepyszną w smaku czekoladę domowej roboty. Jest oczywiście mega kalorycznym deserem, ale czasami można ulec małej pokusie ;) Składniki: 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki mleka 3 łyżki kakao mleko w proszku margaryna  Sposób przyrządzenia: W garnku rozpuścić margarynę

upichcic
Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake 185

Dziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków. Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto

karmelowy
Syrop piernikowy do kawy, ciast i deserów 256

świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne i niesmaczne syropy. Czytaj więcej

Ana Mari's world