Ciasto (deser??) wcale nie takie pracochłonne na jakie wygląda. Podstawa to miska z odpowiednio wyprofilowanym dnem, której mi zabrakło :)) Dlatego góra wyszła lekko płaska. Czytaj więcej
bistro mamaDziś zapraszam na deser! Robiłam go po raz pierwszy i smakiem najbardziej zachwycił mojego męża :) a to rzadkośc ;) Czytaj więcej
bistro mamaApple crumble to pyszny angielski deser, podawany na ciepło w szarobure jesienne popołudnie. Anglicy mają do niego jeden cudowny dodatek, którego w Polsce jeszcze nie uświadczyłam. Tzw. custard, czyli sos waniliowy, robiony na bazie mleka i żółtek. Oczywiście krem można zrobić własnoręcznie, ale skoro w Anglii można go kupić w proszku, to kto by się trudził. Niewiele brakowało, a popełniłabym
bistro mamadeser przepisu nie ma :) Wszystko zależy od tego ile mamy w domowych zapasach kolorowych galaretek. Do tego potrzebujemy tylko bitą śmietanę, bezkonkurencyjna jest prawdziwa, ubita z kremówki, ale jak jej nie ma pod ręką - można się poratować taką 'doktoroetkerowską" z torebki. Czytaj więcej
bistro mamaznam chyba osoby, która nie jadła tego prostego dania w dzieciństwie. Obiad lub deser - jak kto woli - bardzo prosty w przygotowaniu, a stanowiący istny wehikuł czasu, który pozwoli przenieść się na chwilę do słodkich wspomnień sześciolatka :) Czytaj więcej
bistro mamaChodziły za mną już od dawna, jadłam podobne kilka lat temu podczas Bardzo Ważnego Wyjazdu Służbowego, podane zostały jako deser. Sos był karmelowy, na pewno lepszy niż waniliowy, bo bardziej wyraźny w smaku. Ale waniliowy też jest jak najbardziej OK. Czytaj więcej
bistro mamabardzo mi się spodobało :) W dodatku wczoraj odwiedził Hanię pierwszy poważny kawaler, po jego wyjściu oświadczyła, że kocha go prawie tak mocno jak mnie, więc niech będzie... słodki deser na Balętynki. Czytaj więcej
bistro mamaTeraz już wiem nie tylko jak wygląda, ale i jak smakuje :) Obłędnie rozpływa się w ustach i idealnie łączy trzy smaki: maślany, waniliowy i czekoladowy. Pudding można serwować jako deser, ale chyba lepiej sprawdzi się podany na śniadanie. Zapraszam więc do słodkiego leniuchowania. W końcu po STUTYSIĘCZNYCH odwiedzinach na blogu każdemu należy się mały odpoczynek :) Dziękuję za to! Czytaj więcej
bistro mamaprzypadku jakikolwiek komentarz jest zbędny. Przebierałam nogami, tak czekałam na ten deser. Ale już jest! Tzn. już go nie ma..., bo dziś zniknęły ostatnie dwa kawałki ;) Czytaj więcej
bistro mamasię złożyło, że dziś u mnie deser w barwach kuchni włoskiej. No prawie...bo gdzieś między biały a zielony wkradł się jeszcze smak waniliowy. Szaleństwo Euro 2012 rozpoczęte, a mnie ogarnia smutek, bo nikt ani słowem nie wspomina, że dziś również wielkie święto polskiej siatkówki. Nasi siatkarze i siatkarki grają mecze w Lidze Światowej. Ja wiem, że piłka nożna rządzi
bistro mamaDeser niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jak na czas mu poświęcony - zaskakuje swą urodą ;) Jedynym minusem jest potrzeba pozostawienia go na kilka godzin w lodówce. Musi stężeć i warstwy muszą wchłonąć wzajemnie swoje smaki. Jeśli nie chcecie moczyć biszkoptów w alkoholu, można nasączyć ciasteczka w herbacie z dodatkiem sporej ilości soku cytrynowego. Najważniejsze, żeby nie były mdłe i zbyt słodkie
bistro mamaUznawany za jeden z najlepszych deserów świata. Elegancki, szlachetny, a jednocześnie składający się z zaledwie kilku prostych składników. To przecież nic innego jak wzbogacony o dodatek kremówki kogel-mogel, które moje pokolenie pamięta z dzieciństwa. I zapieczony. Właśnie cały urok tkwi w tzw. "pukaniu łyżeczką w skorupkę", która przy okazji tej czynności powinna wydać charakterystyczny dźwięk. Czytaj więcej
bistro mamastan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić z jej ilością. Kiedy jednym z zadań w ramach współpracy z marką Tefal okazało się przygotowanie deseru, nie miałam wątpliwości, że będzie to coś mocno czekoladowego. Czytaj więcej
bistro mamaWeekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej
Ana Mari's world