deser - 61894 przepisów (strona:1442/4127)

Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 183

rozpieści podniebienie i pozwoli na chwilę zapomnieć, ze już za chwilę, już za momencik nadejdą mroźne dni. Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją chwilę w lodówce. Ale wtedy dobrze jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 235

Placuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne  Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem  miętowego musu jabłkowego  i  syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 152

Limonki w syropie , które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bananowe babeczki z blond czekolą 201

będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;)  Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :)  Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu  Anielskie Przysmaki , na pewno znajdziecie coś dla siebie :) Smacznego! p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 187

już mojej kuchni :) Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci. Składniki: 25-30 dkg świeżego imbiru , około pół litra wody , sok z jednej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 182

Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole

Poezja smaku
Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado (wegańska nutella) 140

Dziś prezentuję Wam efekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :).  Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością

Food Square
Crumble 119

czyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych. Składniki: (na 4-6 porcji) 1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej) szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła

Smakowity Blog Kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 139

Prezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe tiramisu 388

mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy w pucharkach jako pierwszą warstwę deseru. Następną warstwą jest krem, potem ponownie nasączone biszkopty i na koniec krem. Tiramisu posypujemy kakao, dekorujemy truskawkami i schładzamy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 263

Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny. Potrzebne nam:   Na biszkopt: - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  Na przełożenie: - pół słoika konfitury malinowej - 8 łyżek likieru

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczone jabłka z konfiturą 159

spada, nie marzę o niczym innym, jak tylko wtulić się w ciepły koc z kubkiem herbaty w ręku i czymś słodkim na poprawę humoru. Jako, że jestem leniuchem, moje desery na ponure wieczory muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa...   Potrzebne nam: - 2 lekko kwaskowe jabłka - kilka

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto "Krówka" 355

łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze.  Potrzebne nam (na dużą tortownicę

W poszukiwaniu inspiracji
Koreczki owocowe z parowaru 176

Dawno nie było deseru. Nie robię go codziennie. Czasem zjem jakieś owoce tylko, bez parowania ich :) Bez obróbki cieplnej też są zjadliwe ;) Choć granat z ostatniego wpisu smakuje naprawdę niesamowicie z parowaru i na pewno będę go wykorzystywał w przepisach i obiadowych i deserowych. Dziś chciałbym wam przedstawić prosty przepis na koreczki z owoców. Bardzo przydatny sposób podania jak owoców

Parowar Faceta
Kærnemælkkoldskål 125

tutaj nadaje; mocno waniliowy. Dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce, smakuje wyśmienicie w ciepły dzień. My jedliśmy ją w ramach obiadu/kolacji, ale świetnie też sprawdzi się jako deser. Więc jak? Dacie się skusić na duński przysmak...? Duńska zupa maślankowa Składniki: (na 6-8 porcji) 2 litry maślanki 12 żółtek 1 laska wanilii 120 g cukru dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze