Przygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itkiKawa i deser w jednym? Dlaczego nie? Idealna kawa na mecz Polski... po wypiciu kawy mamy do zjedzenia pyszną, wiśniową galaretkę :) Aż chce się krzyczeć: Polskaaa białoo - czerwooniii... Składniki: 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, 100 ml zimnego mleka. Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy w szklance
Aga w kuchniTen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie
głodny alergikkeksówki szklanej i do lodówki do stężenia resztę truskawek pokroić na plastry, rozłożyć na maślance i wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody i wymieszaną z 200 ml maślanki, schować do lodówki najlepiej na całą noc deser jest orzeźwiający, mało kaloryczny.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgorące dni nie ma nic lepszego na słodki deser niż grysikowiec na biszkoptowych języczkach z pachnącymi słońcem truskawkami z kokosową nutą i galaretką. Orzeźwiające nie przesłodzone, ciasto do zrobienia dosłownie w kilka chwil, jest bardzo smaczne i zachwycają się nim nawet ci którzy nie przepadają za kaszą manną, gwarantuję, że w tej postaci(...)każdy, deser na różne okazje. Pycha J Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Formę wkładamy papierem do pieczenia (ja miałam
Wanilia i KardamonPrzepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy
e-PrzepisyKulinarneTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)truskawki i przestudzoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. Krem truskawkowy wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce. Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę, udekorować owocami. Smacznego
Domowa cukiernia EwySzybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w
W kuchni Karmel-itkiGALARETKOWA PIANKA BARDZO TANI I LEKKI DESER-IDEALNY NA UPALNE DNI LUB NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI SKŁADNIKI: 4 GALARETKI W RÓŻNYCH KOLORACH(IM BARDZIEJ MOCNE KOLORY TYM CIEKAWSZE CIASTO) 400 ML MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO WODA PRZYGOTOWANIE: KAŻDĄ GALARETKĘ DZIELIMY NA PÓŁ(JA ODWAŻAŁAM SOBIE NA WADZE) PIERWSZE POŁÓWKI GALARETEK Z KAŻDEGO KOLORU JEDNĄ ROZRABIAMY Z 250ml WRZĄTKU I ZOSTAWIAMY(...)KOLOROWE WARSTWY,WAŻNE ,ŻEBY STĘŻAŁA KAŻDA WARSTWA ZANIM DODAMY KOLEJNĄ I JESZCZE DOBRA RADA,NARAZ ROZROBIŁAM GALARETKI Z WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ WODY-BO ONE DŁUGO TĘŻEJĄ, ALE TE Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ-DO MLEKA TO ROZRABIAŁAM PO JEDNEJ,BO ONE SZYBKO TĘŻEJĄ GOTOWY DESER ZOSTAWIŁAM NA KILKA GODZIN ,ŻEBY DOBRZE STĘŻAŁ,A NASTĘPNIE ZANURZYŁAM FORMĘ W GORĄCEJ WODZIE NA 2-3 SEKUNDY
Swojskie jedzonkoSweet cherries in jelly. Cherries on yogurt jelly. Składniki. 50 dag czereśni 2 galaretki wiśniowe 50 dag jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru z wanilią 5
Kulinarny karnet ChristopheraLekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta
Wanilia i Kardamondokładnie wymieszać, dodać pokrojone galaretki, rodzynki, owoce.Wymieszać i wyłożyć na zastygniętą galaretkę w foremce.Odstawić do zastygnięcia, ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretką.Zamknąć foremkę i wstawić do lodówki. Wyjąć zastygnięty deser z formy, zdejmując białą pokrywkę.Przełożyć na talerz i pozostawić w temp. pokojowej przez 15 minut. Następnie delikatnie podnieść „kominek”, aby powietrze powoli się uwolniło
Moje domowe kucharzenieDziś pokaże Państwu jak przygotować jeden z prostszych deserów na świecie ! Do przygotowania torcika truskawkowego będziemy potrzebowali : 230 gram truskawek mrożonych 100 gram cukru 10 gram żelatyny 150 ml śmietany 36 % Na początek pieczemy niski biszkopt , po wystygnięciu wykrawamy ringami krążki. Następnie przecieramy truskawki przez drobne sitko. Dzielimy je na dwie części(...)lodówki aby masa się dobrze zastygła. Teraz zrobimy naszą galaretkę z truskawek. Do soku 75 ml soku dodajemy ( 3 gramy ) rozpuszczonej żelatyny. Następnie naszą galaretkę wylewamy na poprzednią masę i znowu do lodówki. Deser musi leżeć co najmniej 3 godziny w lodówce. SMACZNEGO
Full SmakuDelikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę
Oryginalny smak