Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na
Alutka-GotujeTaki tort upiekłam na 99-te urodziny mojego dziadzia. Jest przy nim bardzo dużo pracy, ale naprawdę warto go zrobić. Wszystkie warstwy i smaki fajnie ze
Pani na deserDomowe galaretki, żelki z dodatkiem substancji żelującej o nazwie agar, która jest otrzymywana z wodorostów morskich. Takie zdrowe galaretki nie zawierają całej listy dziwnych substancji, które
Kuchcik gotujeKruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast
RAROSSAjeść, gdyż poprawiają wzrok i obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonale nadają się do przygotowania ciast i deserów. Ja wykorzystałam te pyszne owoce do przygotowania deseru. Oto przepis: SKŁADNIKI: 30 dag jagód, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 250 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, 4 wafelki w czekoladzie, jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jagody przekładam do garnka(...)owoce się rozgotują. Wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Wlewam 80ml ajerkoniaku, miksuję. 3. Wafelki kroję w kosteczkę i przekładam na dno pucharków. Następnie nakładam naprzemiennie porcję kremu i gęstego musu jagodowego. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. 4. Wierzch deseru polewam pozostałym ajerkoniakiem i posypuję jagodami
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ok. 1/2 kg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 1 szklanka mleka 1 łyżka syropu klonowego 3,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka młodego jęczmienia Przygotowanie: Truskawki obrać z szypułek i zmiksować … Czytaj dalej Deser truskawkowy z chia
czarrna od kuchniJak już wiecie, jestem troszki poszkodowana i aktualnie dochodzę do zdrowia na L4😏 A co za tym idzie mam więcej czasu na wymyślenie i przyrządzanie pyszności
Zdrowie i pysznie na talerzuTroszkę ostatnio odpuściłam na blogu, ale jak to zwykle bywa- miałam ku temu powody :) Właśnie dziś Oluś kończy roczek! Dokładnie rok temu o 14.05 dołączył do
Kuchnia w czekoladzieskładniki na biszkopt z 2 jaj: 40 g mąki 75 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na
Domowy Smak JedzeniaNie wiele jest ciast, które znikają w CAŁOŚCI 15 min od podania. Ten smakołyk jest jednym z nich!! Sernik łatwy w przyrządzeniu, szybki i bardzo smaczny
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki na cisto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaKiedy zastanawiamy się do czego wykorzystać niezużyte białka, możemy skorzystać z bardzo prostego przepisu na ten oto placek do kawy. Składniki: Na blachę 24x36cm: Biszkopt kakaowy
Kuchnia w czekoladzieKrucha tarta z delikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Krem waniliowy: 450g waniliowego serka homogenizowanego
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniadzieciństwa? U mnie wysokie miejsce na podium zawsze znajdowało ptasie mleczko. Ale nie to z pudełka popularnego producenta czekoladek, lecz w formie domowego deseru, który robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. Ta leciutka delikatna pianka była tak niepozorna i dobra, że można było ją jeść bez opamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione(...)mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie puddingu, wpadłem na pomysł, żeby przygotować z nich coś na kształt ciasta, niż deseru. Kiedyś nawet, nie wierząc jeszcze, że chia potrafi tak fajnie zgęstnieć, dodałem do niej odrobiny żelatyny. Po spróbowaniu bardzo przypominało mi to właśnie ten słynny deser z dzieciństwa. Dzisiejszy przepis
Food Square