mamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4 skrzydła z kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo(...)bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki
kgwjanczewoSezon na szparagi trwa w najlepsze, trzeba z tego korzystać. Składniki na 4 porcje: pęczek szparagów (miałam 2/3 zielonych i kilka białych szparagów) cebula pęczek świeżej
greenscarfKolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu(...)dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakupasterze spędzali długie dnie i noce pilnując swoich stad. Zmuszeni zostali przez nieprzychylne warunki tamtejszej przyrody, posilać się czymś ciepłym, rozgrzewającym i pożywnym. W XIX wieku, początkowo proste pasterskie danie, w końcu zagościło na salonach i stołach mieszczańskich i do dziś tam pozostało. U nas w kraju również dobrze znane, choć często modyfikowane. Polacy rzadko trzymają(...)wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek
Wędrówki po kuchniTeraz mamy takie bogactwo przeróżnych produktów, że trzeba się zastanawiać czym doprawić, co wybrać. Kiedyś nasze babki i prababki nie miały takiego wyboru, a jednak
Dieta moja pasjaSpostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez(...)pralkę na 30 C prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka
greenscarfzimowe przetwory.Dzis przynioslam z piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce pozostalo jeszcze jedno opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek(...)cienkie polkrazki,az wytopi sie caly tluszcz.Tluszcz odrzucam.Ugotowana kapuste wykladam na sitko,zeby odsaczyc ja z wody.Kroimy kapuste na mniejsze kawalki.Do podsmazonej cebuli i boczku dodajemy odsaczony makaron,pokrojona kapuste i kielbase.Wszystko laczymy i przesmazamy razem.Dodajemy przyprawy. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawę, że nie jest on wysoce spektakularny, ale miałam wielką ochotę na spaghetti. I tak sobie pomyślałam, czemu nie podać go inaczej niż na klasycznej kopiastej stercie klusek. makaron spaghetti na 2 porcje1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę)2-3 łyżki masła400g mięsa mielonegoprzyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz)1/2 cebuli1 łyżka bułki tartejsos pomidorowysos beszamelowyMakaron ugotowałam 5min. krócej(...)beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec zdjęłam folię, oprószyłam serem i wstawiłam do piekarnika na resztę pieczenia.Przed podaniem na talerze dajcie mu 10min. "odpocząć
bastalenawilgotne . Najfajniejszym miejscem jest samochód z klimatyzacją " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wiadomo , nie da się w nim zamieszkać – choć w moim przypadku czasami tak bywa , że staje się dla mnie domem zastępczym w trakcie sezonu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)podaje się ją na zimno , więc doskonała na upały , a do tego bardzo syta , więc załatwia całkowicie problem obiadu i kolacji . Składniki : 1 średnia papryka czerwona- grubościenna 1/2 paczki makaronu świderki pęczek szczypiorku 3 ogórki konserwowe 1 małe chorizo ( może być paczka krojonego lub salami paprykowe , jeśli nie macie nic innego ) 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka cukru
Ogrodnik w podróżyistotniejszych i mogą znacznie ułatwiać wybór odpowiednich produktów żywnościowych pod względem zaspokajania głodu. 1. Indeks sytości Indeks sytości (satiety index) to wskaźnik informujący o tym, jak sycący jest dany produkt, w czasie ok. dwóch godzin po spożyciu. Wyrażany jest w procentach, przy czym punktem odniesienia jest tu jasny chleb pszenny, dla którego indeks ten wynosi 100%. Krótko(...)grejpfrut, płatki owsiane z mlekiem Produkt spożywczy Masa porcji (g), każda porcja dostarcza 240 kcal Indeks sytości (%) Krakersy 49 71 Kabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana
Powiedz dietom nieSzukałam przepisu na szybkie danie, wertowałam różne blogi i różne książki, nie miałam pomysłu. Mam dni, że mogę gotować wszystko, ale mam też takie dni, że chętnie bym coś ugotowała, na wszystko mam ochotę, a na nic nie mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis(...)tego co mam i tak zajrzałam na smakowity blog i z chęcią wypróbowałam przepis. Smaczny, ale następnym razem zmodyfikuję go tak, żeby był trochę mniej suchy. Składniki: - 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) - 100g sera Appenzeller (nie miałam, użyłam twardego dojrzewającego sera) - 100g sera Emmentaler - 100g sera Gruyere - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 200ml bulionu - 150g
dom-agi.pldrugim co do wielkosci miescie na Sycylii... Zabierzemy ze soba CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka(...)nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy
Z Kuchni Do Kuchnigotowe ciasto zwijamy w rulon.. Zwinięty rulon kroimy na paseczki 0,4-0,6 milimetra ,lub jaką kto chce szerokość makaronu. Albo przez wykrojniki do makaronu Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut. Pasta(...)elastica e liscia . Piegare a metà durante l'impasto , in questo modo diventerà aria . Impastare 15-20 minuti . Impasto liscio Pronta è messo nel sacchetto di plastica e mettere da parte a riposare per circa 30 minuti . Trascorso questo tempo l'impasto diventerà flessibile , perché le fibre si gonfiano e glutine raddrizzarsi . 30 minuti passavano e la pasta concepito , dividere
w mojej kuchnicałej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli(...)garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie
Kuchnia ŁukaszaSezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie(...)190oC | Czas: ok. 1 hCiasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g masła roślinnego 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany Masa budyniowa
coolinarnastrefa.blogspot.com