najprostszy, można powiedzieć, że klasyczny sposób. Przygotowałam Małże duszone w pomidorach, białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i natki pietruszki. Wystarczyło kilka minut, abyśmy z Piotrkiem mieli pyszne danie dla dwojga.Małże w pomidorach z natką pietruszki:1 kg świeżych małży/omułki1 cebulasól z czosnkiem z ziołami1 puszka krojonych pomidorów50 ml białego wytrawnego wina Chardonnayszczypta(...)posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować również z makaronem np. typu spaghetti. Smacznego! The post Małże w pomidorach z natką pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięumyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić(...)pieprzem do smaku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.Zupę podawać ciepłą, oprószoną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.Ziemniaki można zastąpić makaronem (gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.Z dodatku pietruszki można zrezygnować.Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.Do przygotowania
Gospodyni Miejskagodzin . Tak, dobrze widzicie – będziemy się opychać batonikami przed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście(...)zaniedbywałem obowiązkowe ćwiczenia fizyczne – gdyby nie to, efekty byłyby jeszcze lepsze! Czy polecam tę książkę? Jasne, czemu nie. Kolejne fazy są przyjemne, uczą dyscypliny i łamią schematy. Jednocześnie naprawdę da się schudnąć, o ile oczywiście ma się nadwagę i… metabolizm B. Czy akurat Ty go masz? Najlepiej będzie, jeśli kupisz książkę i przekonasz się samodzielnie. Tylko przestrzegam – nie przechodź
Proste-przepisy.plBiedronka koło domu - Portugalia na talerzu :) Nie ukrywam, że chwycił mnie za serce sezonowy program biedronkowy pt "Smaki Portugalii". Dlatego postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym
upichconaJak zawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto
Truskawkowa FiestaSezon na rozgrzewające potrawy uważamy za otwarty, a przynajmniej w naszym domu. Postanowiliśmy jednak, aby dania, które przyrządzamy nie były zawiesiste i ciężkie od tłuszczu. Dlatego dzisiaj proponujemy lekką pomidorówkę, która mimo niewielkiego ładunku kalorycznego jest super rozgrzewająca. Efekt ten osiągnęliśmy dzięki dodatkowi ostrej papryczki bogatej w kapsaicynę. Natomiast jeśli chodzi o same pomidory - poza sezonem znacznie lepiej jest(...)przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można
Kuchnia od dwojgateraz wędrówka po sklepie zajmuje mi trochę czasu...Zazwyczaj odbywa się z kartką w dłoni jakich składników muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu....Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy(...)mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane
NaKońcuJęzykaDziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków
upichconaSkładniki: serca drobiowe 70 dag, woda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka,ziele angielskie 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra
W Mojej Kuchni LubięZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka
Zawsze głodna!Gdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a efekt powala! Delikatna rybka, która aż się prosi, żeby w nią wbić widelec (sadyzm się szerzy... cholera), przykryta idealną kołderką szpinakowo-serową, oczywiście z wyraźną nutą czosnku(...)stopni piekarnika,5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg),6. posypujemy zmielonymi orzechami.7. dopiekamy jeszcze 5 minut.Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie
Wypisz WymalujDziś zapraszam na danie szybkie, czyli to co w tygodniu lubię najbardziej Kwaśno-słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki(...)minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią do tego makaron i już
Delicious TitbitsWłaśnie teraz, na kilka miesięcy przed końcem roku, jest najlepszy czas na zmiany, także w naszej kuchni. Warto zapełnić wolne miejsce nowym sprzętem, niezbędnym w każdej
Moja smaczna kuchniaWitajcie kochani. Jesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub
Symfonia Smakówspaghetti to moje awaryjne danie sesyjne, bo zawsze wychodzi go duża porcja i mogę być pewna że zjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym(...)drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł
Czerwona Porzeczka