wiem zupełnie jak to się stało, ale to moje pierwsze pulpety ;) Powstało więc pytanie, jak tu się do tego zabrać? Niby banalne danie, ale co tu zrobić, żeby było smaczne? Najpierw trafiłam na post o "Idealnym Pulpecie" w Fabryce Odkryć Kulinarnych. Przemyślałam i stwierdziłam, że bułki tartej tam nie dodam, przecież nie chce kotleta mielonego(...)wyjęte z bulionu i dusimy jeszcze przez chwilę. Przyznam, że drugi sos jest trudniejszy w odgrzaniu np. na następny dzień. Wybór należy do Was :) Moja propozycja podania to trzykolorowy makaron fettucine oraz pulpeciki posypane świeżą bazylią. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaJako że święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą
Kuchenne WariacjeChińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez
Ogrodnik w podróżySą potrawy, które robi się tylko raz i takie, które na stałe wpisują się do obiadowego menu. To spaghetti zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. :-) Długo
Szefowa kuchnigotujemy, aż zgęstnieje i wytworzy się syrop. Wszystko dokładnie mieszamy. Po tym jak się okazało, że nie możemy jeść pszenicy, więc musimy pożegnać się z kutią i z makaronem z makiem, nasz mały kulinarny świat się zwalił. Armagedon nastąpił z niemałym hukiem i swój koniec miał w szpitalu. Historia niezbyt ciekawa i smaczna, więc lepiej jej nie opisywać. Długo cierpieliśmy(...)opóźnia proces starzenia się komórek, To "zapomniane zboże" powinno być stałym elementem każdego człowieka, który dba o swój organizm. Odpowiednio przygotowany może być bazą do wypieków, deserów, dań głównych czy śniadań. Jedyne co może nas ograniczać przy łączeniu go z innymi smakami, to nasza fantazja (a w zasadzie jej brak). U nas na niedobory kreatywności narzekać nie możemy
Wypisz Wymalujrazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło. Mi z kilograma mięsa wyszło 11 sztuk kofty. A teraz Ajwar
Marder&Marder ManufactureSerdeczny serwus w poniedziałek! (; Wraz z Wami witamy kolejny tydzień nowego roku. Czy lubimy poniedziałki? To zależy od nastroju i natłoku obowiązków, ale uważamy, że zawsze
Symfonia Smakówgrubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta(...)suszone pomidory (użyłam "domowych") 3 ząbki czosnku szklanka oleju 1 kg winnych jabłek 4 łyżki octu balsamicznego 1,5 łyżki suszonego tymianku (zamieniłam na świeży z ogródka i dałam więcej) łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego; takiego użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka
KUCHARNIAPrzygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka(...)brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaPotrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc
Kuchenne zapiski EdytyBardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem
Zakątek rozkoszy kulinarnychJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki EwyWitajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek(...)potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili. Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem. To wszystko, danie gotowe :) Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski
vegetaniePrzychodzą czasem takie dni, kiedy najchętniej spędzilibyśmy cały dzień pod kołdrą z kubkiem herbaty i dobrą książką. Zwłaszcza, gdy na dworze ciemno i wietrznie
W poszukiwaniu inspiracjiwszystkim dodatkami, akcesoriami znaczy się. Mają chyba naprawdę wszystko co do kuchni potrzebne. Każdy drobiazg. I to jak wykonany! Elegancja w połączeniu z nowoczesnością. Tak naprawdę do każdej kuchni da się coś wybrać. Jeżeli potrzebujesz jakieś funkcjonalne akcesoria to zdecydowanie Joseph Joseph. Ja z nostalgią patrzę na podkładkę pod naczynia w kształcie kasety magnetofonowej. A teraz ręka do góry(...)ogromny wybór wszelakich słoików/pojemników! Zrobionych z takim stylem i gustem, że kompletnie odpadłem. Ja akurat korzystam w kuchni ze sporej ilości pojemników. Na kawę, na mąkę, na makarony, na ryż, itp. I chyba już pora wymienić moje pojemniki na nowe. I chyba już wiem na jakie :) Ale Brabantia to nie tylko pojemniki i kosze na śmiecie. Zresztą zobaczcie
Marder&Marder Manufacture