Polskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym
Szefowa kuchniUwielbiam takie połączenia smakowe. Jeśli i wy gustuje w pikantnych, aromatycznych daniach koniecznie wypróbujcie. Przepis ten powstał po obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda(...)prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytnich pojawiło się również 25 innych blogerów, których poczynania możecie obserwować w specjalnej zakładce z akcją PLANT IS FOOD na TARGU SMAKU . Przygotowali oni dla Was aż 86 cudownych dań, deserów, sałatek i koktajli. Naprawdę jest się czym inspirować! SAŁATKA Z QUINOA I CIECIORKĄ Magda z bloga Zawsze głodna! przygotowała dla Was obłędną sałatkę z quinoa i cieciorką(...)granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki , pochwaliła się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion . Jej sałatka z buraczkowym makaronem i prażonym kalafiorem
Food SquarePewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni
karmelowyUwielbiam to danie, niesamowity i niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju! Mój ulubiony smak słodko- kwaśny! Sezon warzywny w pełni, wprowadźcie do Swojej kuchni nowe smaki i aromaty! Zapraszam! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest stosowany w różnych kuchniach świata!" SKŁADNIKI: - 4szt młode marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula(...)czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNIPo wielu miesiącach stagnacji nadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale
peanutbuttermonsterrazem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu(...)mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego. Smacznego
Kuchenne WariacjeLasagne z grillowaną cukinią Kolejne lasagne na moim blogu w wersji wegetariańskiej, tym razem jest to cukinia , dobra przyjaciółka bakłażana. Bogata odżywczo, zawiera potas, żelazo i
Wino Francja KuchniaSKŁADNIKI: 500 g kości wołowych z mięsem 400-500 g steków wołowych 20 g suszonych borowików włoszczyzna 1 cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
ClauditteMissCookingsmaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami(...)również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)Składniki
Chilli Czosnek i Oliwabardziej z miłą chęcią wybraliśmy się do Łodzi, aby poznać nowe produkty. W hali Expo można było spotkać około 200 wystawców, którzy oferowali mnóstwo różnych produktów. Mąki, przetwory, miody, makarony, sprzęty kuchenne i wiele wiele innych. Z każdym wystawcą można było porozmawiać, spróbować jego wyrobów i produktów. Wiele marek już znaliśmy, ale oczywiście poznaliśmy również nowe. Jak wielu(...)się prelekcje na temat marketingu jak również wyglądu opakowań) - jak zauważycie na wielu zdjęciach opakowania się bardzo estetyczne, kolorowe, przyciągające oko. Sama złapałam się na tym, że podchodziłam do danego stoiska dlatego, że zainteresowało mnie z daleka kolorowe opakowanie produktu. Targi oceniamy oceniamy bardzo dobrze, to była dobra okazja na poznanie wielu ciekawych produktów. Jednak wydaje się nam, że zabrakło
Pora coś zjeśćUbóstwiam wszystko co bazyliowe, wręcz mam ostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy
Smaczne Zdroweporuszyć kwestii tego tytułu od strony jedzenia. Mimo, iż ostatnia część, Infinite, nie podbiła już tak mojego serca jak pierwsza odsłona, nadal jest to źródło kilku charakterystycznych dań, zwłaszcza zapuszkowanych produktów od Finktona. Postanowiłam więc odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie(...)przed gotowaniem. Przez ten czas zmarszczy się i zwiększy swoją objętość. Po namoczeniu odlewamy całą wodę, wlewamy świeżą (ok. 2 razy więcej niż fasoli), solimy tak jak wodę na makaron i gotujemy fasolę na średnim ogniu przez ok. 1,5-2h do miękkości. 1 PODSMAŻANIE KIEŁBASY LUB BOCZKU (5 min) Kiełbasę kroimy w drobne plasterki lub kostkę w przypadku
Nerds KitchenDzisiaj przedstawiam przepis na zupkę, którą pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa. Robiły ją nasze babcie, a dzisiaj gdzieniegdzie można ją dostać w barach mlecznych
My Culinary Art