szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście(...)migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak. Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku. Składniki: Orzechy nerkowca – 75g Migdały w płatkach – 75g Płatki drożdżowe – 5 łyżek Chili – szczypta Sól – 1 łyżeczka + do smaku
BlendmanNa jesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZnacie popularne sosy słodko-kwaśne, które można kupić w sklepach? Zazwyczaj są pełne chemii i tłuszczu a mimo to nie raz zdarzyło się po nie sięgnąć
Szefowa kuchniKiedy decydowałam się wziąć udział w akcji Szwajcarskie Inspircje organizowanej na Durszlaku z okazji 130-lecia marki Vctorinox , moja wiedza na temat kuchni szwajcarskiej była więcej
Stare Garywykonane jest z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej (grubości 3.5 mm), dzięki czemu zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła. Patelnia nadaje się do beztłuszczowego smażenia wszystkich dań bez ryzyka jej przywierania co sprawia, że nasze potrawy mogą stać się o wiele miej kaloryczne Patelnię po użyciu możemy bez problemu umyć w zmywarce(...)marzył mi się taki duży WOK. Jeżeli nie macie pomysłu co w nim przygotować to polecam wypróbować przepis na Pad Thai w moim wydaniu, czyli makaron smażony po tajsku z krewetkami Post Recenzja WOKA od Ballarini pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które(...)borówki z kremem. Autorami przepisów jest Natalia, zwyciężczyni poprzedniej polskiej edycji Masterchef Junior, ale po jednym przepisie prezentują też pozostali finaliści. Ich przepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które prawdopodobnie wymyślili nadgorliwi rodzice (pieczone przegrzebki, krewetki i małże), do prawdziwie kreatywnych dzieł małych mistrzów patelni (np. jadło góralskiego wegetarianina). Bardzo ciekawy jest dla mnie rozdźwięk pomiędzy
Ugotowane pozamiatanechorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Będzie obecny w każdej z mąk z danego gatunku zboża. W mniejszej ilości gluten znajduje się również w owsie. To on nadaje sprężystość, lepkość i plastyczność każdemu ciastu . Jest nośnikiem smaku i aromatu. Nietolerancja glutenu – celiakia(...)odżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo
Karo in the Kitchenktóre można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina. Dlaczego w brytfannie(...)wyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego
Z Kuchni Do KuchniFilety z kurczaka, najlepiej pachnące latem pomidory i dobrej jakości ser pecorino lub parmezan-to się musi udać :) SKŁADNIKI:(3-4 porcje) 2 pojedyncze piersi z
Kopystką po garachdzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża(...)może nie każdy lubi pierogi z owocami na słodko, ale każdy pewnie spotkał się z pierogami z truskawkami J Do truskawek dodałam trochę czereśni. Bardzo, bardzo polskie danie. We mnie wzbudzające same najlepsze wspomnienia z czasów, gdy byłam małą dziewczynką. Moje dzieci zajadały się nimi podobnie jak ja trzydzieści lat temu. Przepis powstał w ramach kampanii
bistro mamaHej! Idąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe
Kuchnia PROzdrowotnaCukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane(...)mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo taka moja wersja łazanek z kapustą i grzybami, wcale nie mniej smaczna. Czy zdarza się Wam, że wraz z wodą z moczenia grzybów dostanie się
Kuchenne zapiski Edyty