cannelloni z tego rodzaju nadzieniem stosuje się często beszamel . To jednak rozwiązanie dla wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia zrobić wrażenie na drugiej osobie Jest też dość łatwe(...)razu jednak mówimy, żebyście w przypadku tej receptury obgotowania nie próbowali. Farsz serowo-szpinakowy, nawet w niżej opisanej wersji, jest mimo wszystko miękki i przez to słabo utrzymuje kształt makaronu. Zamiast obgotowania stosujemy metodę dość znacznego rozcieńczenia sosu pomidorowego bulionem, sytuację ratuje też spora zawartość tłuszczu w farszu (ser!). Przypilnujcie tylko, aby na dnie brytfanny do której zaczynacie wkładać makaron
Kulinarna PokusaNieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :) Tajowie(...)ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli. Krewetki tygrysie Sushi Pyszne
Jemy Pijemykomentarzach. Staram się by moje posiłki były zbilansowane. W każdym powinno być porządne źródło białka, węglowodanów i tłuszczów (choć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka(...)jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe
Czarnawisienkamianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil sie po domu i sprawial, ze Viki juz nie mogla doczekac(...)serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, galka i papryka.Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku wedzonego. Odstawiamy na bok.W osolonym wrzatku blanszujemy przez pol minuty platy makaronu i lyzka cedzakowa wyciagamy na tacke.Robimy sos beszamelowy. W garnuszku z grubym dnem roztapiamy maslo, dodajemy do niego make i robimy zasmazke. Po 2 minutach sciagamy z ognia i wlewamy
Przysmaki KarolkiKiedy robiłam wczoraj młoda kapustę z koperkiem, to liczyłam że zostanie mi spora część która przerobie na bigosik, a potem na łazanki i tak też się
Gotowanie...to proste !tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny. W smaku kwaskowaty, świetny również jako baza do sosów czy zupy pomidorowej. Jeśli chodzi o makaron - pierwszy raz spotykam się z wersją wielozbożową. Dzięki dodatkowi mąki żytniej ma słodkawy zapach, który unosi się podczas gotowania. Uwielbiam go łączyć z serkiem wiejskim, truskawkami, masłem kakaowym i płatkami(...)jako dodatek do placków na wytrawnie. Burak nadaje pięknego zapachu barszczowi, a paprykę zwykle dodaję do sosów. Wszystkie mają duże, jasne i nieprzesuszone kawałki, a po otwarciu szczelnego opakowania, da się wyczuć świeży zapach. *** Podsumowując, mogę śmiało stwierdzić, że jestem pod wrażeniem smaku i zapachu wszystkim przedstawionych produktów... ale po tej marce nie można było się spodziewać niczego innego. Jakość
Poranek na słodkoszczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście(...)migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak. Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku. Składniki: Orzechy nerkowca – 75g Migdały w płatkach – 75g Płatki drożdżowe – 5 łyżek Chili – szczypta Sól – 1 łyżeczka + do smaku
BlendmanNa jesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZnacie popularne sosy słodko-kwaśne, które można kupić w sklepach? Zazwyczaj są pełne chemii i tłuszczu a mimo to nie raz zdarzyło się po nie sięgnąć
Szefowa kuchniKiedy decydowałam się wziąć udział w akcji Szwajcarskie Inspircje organizowanej na Durszlaku z okazji 130-lecia marki Vctorinox , moja wiedza na temat kuchni szwajcarskiej była więcej
Stare Garywykonane jest z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej (grubości 3.5 mm), dzięki czemu zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła. Patelnia nadaje się do beztłuszczowego smażenia wszystkich dań bez ryzyka jej przywierania co sprawia, że nasze potrawy mogą stać się o wiele miej kaloryczne Patelnię po użyciu możemy bez problemu umyć w zmywarce(...)marzył mi się taki duży WOK. Jeżeli nie macie pomysłu co w nim przygotować to polecam wypróbować przepis na Pad Thai w moim wydaniu, czyli makaron smażony po tajsku z krewetkami Post Recenzja WOKA od Ballarini pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które(...)borówki z kremem. Autorami przepisów jest Natalia, zwyciężczyni poprzedniej polskiej edycji Masterchef Junior, ale po jednym przepisie prezentują też pozostali finaliści. Ich przepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które prawdopodobnie wymyślili nadgorliwi rodzice (pieczone przegrzebki, krewetki i małże), do prawdziwie kreatywnych dzieł małych mistrzów patelni (np. jadło góralskiego wegetarianina). Bardzo ciekawy jest dla mnie rozdźwięk pomiędzy
Ugotowane pozamiatanechorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Będzie obecny w każdej z mąk z danego gatunku zboża. W mniejszej ilości gluten znajduje się również w owsie. To on nadaje sprężystość, lepkość i plastyczność każdemu ciastu . Jest nośnikiem smaku i aromatu. Nietolerancja glutenu – celiakia(...)odżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo
Karo in the Kitchenktóre można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina. Dlaczego w brytfannie(...)wyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego
Z Kuchni Do Kuchni