danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:90/314)

Brokułowe risotto 208

warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż  olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano   Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę(...)najwcześniej dodajemy do ryżu bakłażana i cukinię oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy papryki i brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem. Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym mięsem

prawdziwe jedzenie
Fasolka po bretońsku 65

Fasolka po bretońsku to syte danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem i fasolą w sosie pomidorowym. Znany, polski obiad dla całej rodziny i na kilka dni. Przygotujesz go przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku. Poniżej także kilka porad.   Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli(...)liść laurowy. Tak przygotowaną fasolę ustawiam na blacie na całą noc. Garnek przykrywam lekko uchyloną pokrywką. Jeśli wolisz możesz dodać mniej fasoli, np. 400 g, jednak fasoli w tym daniu jest akurat. Następnego dnia fasolę gotuję do miękkości w tej samej wodzie razem z liściem i zielem. Jeśli wolisz możesz wyjąć z wody przyprawy. Podczas gotowania możesz dolać trochę

Zasmakuj Kuchni
marynowane udka jednogarnkowe... 123

Składniki: udka kurczaka 2 duże, oliwa z oliwek Bartolli Extra Virgine 4 łyżki, kostki rosołowe Knorr z czosnkiem i pietruszką 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym 91

wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków(...)Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.  6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie klopsiki i układać je w naczyniu żaroodpornym na ziemniakach z selerem.  7. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 60 minut.  8. Pozostałą śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać pokrojony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewać

Danka Pichci
Piersi z kurczaka orientalne z warzywami, w sosie, pieczone w piekarniku 95

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne, orientalne danie jednogarnkowe. Piersi z warzywami zapiekane w sosie. Można podać je z ryżem, nudlami, lub makaronem ryżowym. Proste i szybkie w wykonaniu. Możecie przygotować je również w głebokiej patelni na gazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku(...)stopni. Pół szklanki przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub nudlami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa porowa z mielonym mięsem i pieczarkami + film 110

Zupa porowa z mielonym miesem i pieczarkami to pożywne, sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu zupa i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym smakuje wyśmienicie.     składniki na 6 porcji 3-4 pory 300 g pieczarek 2 serki topione(...)chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z grznkami. Artykuł Zupa porowa z mielonym mięsem i pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Sycący kociołek zimowy 156

Potrawa idealna na zimne dni. Jest nie tylko pyszna i sycąca, ale również przyjemnie rozgrzewa. Uwielbiam zimą przygotowywać szybkie dania jednogarnkowe. Ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka(...)kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Dusić nadal do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewając wody. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki, wlać tyle wody, aby dało się całość dobrze wymieszać i wlać energicznie mieszając do gulaszu. Następnie chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać jeszcze ostrej

Passions hobbies life
Szybki deser z malinami. Przepis krok po kroku. 105

pokolenie, której staramy się trzymać. Inżynier Henryk Kuroń postać totalnie nietuzinkowa, w jednym garnku prał ubrania, galwanizował klamerki…oraz gotował (oczywiście niejednocześnie). Jego specjalnością były dania jednogarnkowe, które miały starczyć na kilka dni: bigos, zupy, leczo itp. Szybki deser z malinami to pewnie nie byłaby jego bajka, ale jak najbardziej pomysł zgodny(...)naczyniu. Zacznij od pokruszonych ciasteczek. Następnie serek, potem maliny, znowu serek.   Na koniec ciastka, trochę serka i dekoracja z owoców.   SMACZNEGO!   Daj znać w komentarzu, czy lubisz takie szybkie desery i czy mamy przygotować więcej przepisów? Oraz zapraszam na mój  FB oraz  IG Artykuł Szybki

kuron.com.pl
Szybki bigos z kapusty pekińskiej + film 166

znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki na 5 porcji 1 duża kapusta pekińska(...)solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany bigos podajemy z pieczywem.   Artykuł Szybki bigos z kapusty pekińskiej + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Danie jednogarnkowe 2 195

moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy(...)gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię     Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości

Eli Gotowanie
Leczo z cukinią + film 133

Leczo z cukinią to bardzo smaczne, pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem.     składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku(...)gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem.   Artykuł Leczo z cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Leczo z fasolką szparagową + film 91

Leczo z fasolką szparagową to smaczne, sycące i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe idealne dla całej rodziny. Cukinia z cebulą, papryką i kiełbasą oraz fasolką szparagową tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową i pożywną potrawę, która najlepiej smakuje podana z pieczywem.     składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 300 g kiełbasy 1 cukinia(...)około 10 minut, pod koniec gotowania leczo doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz suszoną bazylią.   Artykuł Leczo z fasolką szparagową + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Podkarpacki kociołek zbójnicki 302

Dzisiaj kolejny raz zapraszam do podkarpackiej kuchni. Tym razem proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek. Składniki: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka(...)przygotowane wcześniej klopsiki. Gotujemy wszystko 5-10 minut. Robimy zasmażkę z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła. Przelewamy ją do garnka. Całość zagotowujemy doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Danie podkarpackie z Medyni Łańcuckiej. Przepis pochodzi z publikacji "Eurogalicja od kuchni

Trzeci talerz
Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami 95

Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica i przyprawy. W zależności od ilości użytych przypraw może być mniej lub bardziej rozgrzewający. Z reguły dal powinien być pikantny (wtedy mocno rozgrzewa), ale moja dzisiejsza wersja jest wersją dość łagodną(...)mielonym chili. Również, jeśli nie gustujecie w świeżej kolendrze, nie sypcie jej dużo. Lepiej zawsze dołożyć, niż potem wyławiać. A świeża kolendra jest bardzo charakterystyczna i przy tak łagodnym daniu będzie się znacząco wybijać swoim smakiem. Jeśli wolicie wersje od razu “na ostro” możecie użyć całej papryczki chili wraz z pestkami (szczególnie, jeśli trafi się łagodna

Moja Delicja