wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków(...)Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie klopsiki i układać je w naczyniu żaroodpornym na ziemniakach z selerem. 7. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 60 minut. 8. Pozostałą śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać pokrojony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewać
Danka PichciDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne, orientalne danie jednogarnkowe. Piersi z warzywami zapiekane w sosie. Można podać je z ryżem, nudlami, lub makaronem ryżowym. Proste i szybkie w wykonaniu. Możecie przygotować je również w głebokiej patelni na gazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku(...)stopni. Pół szklanki przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub nudlami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZupa porowa z mielonym miesem i pieczarkami to pożywne, sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu zupa i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 3-4 pory 300 g pieczarek 2 serki topione(...)chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z grznkami. Artykuł Zupa porowa z mielonym mięsem i pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPotrawa idealna na zimne dni. Jest nie tylko pyszna i sycąca, ale również przyjemnie rozgrzewa. Uwielbiam zimą przygotowywać szybkie dania jednogarnkowe. Ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka(...)kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Dusić nadal do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewając wody. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki, wlać tyle wody, aby dało się całość dobrze wymieszać i wlać energicznie mieszając do gulaszu. Następnie chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać jeszcze ostrej
Passions hobbies lifepokolenie, której staramy się trzymać. Inżynier Henryk Kuroń postać totalnie nietuzinkowa, w jednym garnku prał ubrania, galwanizował klamerki…oraz gotował (oczywiście niejednocześnie). Jego specjalnością były dania jednogarnkowe, które miały starczyć na kilka dni: bigos, zupy, leczo itp. Szybki deser z malinami to pewnie nie byłaby jego bajka, ale jak najbardziej pomysł zgodny(...)naczyniu. Zacznij od pokruszonych ciasteczek. Następnie serek, potem maliny, znowu serek. Na koniec ciastka, trochę serka i dekoracja z owoców. SMACZNEGO! Daj znać w komentarzu, czy lubisz takie szybkie desery i czy mamy przygotować więcej przepisów? Oraz zapraszam na mój FB oraz IG Artykuł Szybki
kuron.com.plznakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 5 porcji 1 duża kapusta pekińska(...)solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany bigos podajemy z pieczywem. Artykuł Szybki bigos z kapusty pekińskiej + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniamoje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach. Wracając do rzeczy. Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy(...)gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości
Eli GotowanieLeczo z cukinią to bardzo smaczne, pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku(...)gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem. Artykuł Leczo z cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaLeczo z fasolką szparagową to smaczne, sycące i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe idealne dla całej rodziny. Cukinia z cebulą, papryką i kiełbasą oraz fasolką szparagową tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową i pożywną potrawę, która najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 300 g kiełbasy 1 cukinia(...)około 10 minut, pod koniec gotowania leczo doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz suszoną bazylią. Artykuł Leczo z fasolką szparagową + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaDzisiaj kolejny raz zapraszam do podkarpackiej kuchni. Tym razem proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek. Składniki: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka(...)przygotowane wcześniej klopsiki. Gotujemy wszystko 5-10 minut. Robimy zasmażkę z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła. Przelewamy ją do garnka. Całość zagotowujemy doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Danie podkarpackie z Medyni Łańcuckiej. Przepis pochodzi z publikacji "Eurogalicja od kuchni
Trzeci talerzDahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica i przyprawy. W zależności od ilości użytych przypraw może być mniej lub bardziej rozgrzewający. Z reguły dal powinien być pikantny (wtedy mocno rozgrzewa), ale moja dzisiejsza wersja jest wersją dość łagodną(...)mielonym chili. Również, jeśli nie gustujecie w świeżej kolendrze, nie sypcie jej dużo. Lepiej zawsze dołożyć, niż potem wyławiać. A świeża kolendra jest bardzo charakterystyczna i przy tak łagodnym daniu będzie się znacząco wybijać swoim smakiem. Jeśli wolicie wersje od razu “na ostro” możecie użyć całej papryczki chili wraz z pestkami (szczególnie, jeśli trafi się łagodna
Moja Delicjapowietrze. Aż miło korzystać z uroków pogody. Wiosna to okres, w którym pewnie wielu z nas chce zmienić troszkę nawyki żywieniowe. Odkładamy na bok rozgrzewające zupy, ciężkie dania jednogarnkowe i sięgamy po nowalijki, które są pełne witamin, składników odżywczych i które fenomenalnie wzbogacają smak potraw. Świeża chrupiąca rzodkiewka, młody szpinak, intensywny szczypior, pikantna rukola - uwielbiam! Warto na stałe(...)zmiksować sobie wiele nielubianych warzyw i owoców dodając sobie siły, witamin i samego zdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś zapraszam na danie jednogarnkowe , super się sprawdza jako obiad w gronie rodzinnym , smakuje runie dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu . Składniki 1 kg karkówki bez kości 2 marchewki 10 średnich ziemniaków 1 słoik powideł śliwkowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)dłużej się będzie piekło i jak najmniejszej temperaturze tym jest smaczniejsze . Po tym czasie można sprawdzić czy nasze mięso się dosłownie rozpływa , i ziemniaczki są miękkie , jak tak danie mamy gotowe do podania . Życzę smacznego
Mój Smakdynie, sezon na brukselkę też mamy, czy jak to Nina nazywa minikapustki. Jest to w sumie danie jednogarnkowe, jeżeli nie liczyć gotowania kaszy, w każdym bądź razie polecam kaszę ugotować dzień wcześniej, a w międzyczasie przygotować brukselkę i wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień wszystko wymieszać i po 30 minutach obiad gotowy. Składniki(...)nagrzanego piekarnika do 200 C i piecz w naczyniu z pokrywką przez 25-30 minut, przez ostatnie 5 minut możesz zdjąć pokrywę, dzięki czemu brukselki lekko się przyrumienią. Gotowe danie podawaj posypane podprażonym słonecznikiem i posypane pietruszką. Smacznego! ps. Smakuje wyśmienicie na zimno, więc jest to idealne danie do zabrania w pudełku
greenscarfDania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem gdy brak czasu na przygotowywanie posiłków. Małżon znalazła ten przepis w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie. Paella z warzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej(...)dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego
Dzieje kuchennej Wiewióry