danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:85/314)

Zimowa zupa z jarmużem 84

Zimowa zupa z jarmużem to zimowe danie jednogarnkowe, które osobiście uwielbiam! Jest bardzo sycąca, odżywcza i rozgrzewająca. Jarmuż to warzywo, o którym wiemy, że jest zdrowe, ale zwykle nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać w kuchni. Jednak liście jarmużu mają wiele zastosowań: pasują do koktajli, można z nich zrobić pyszne chipsy, ale też sprawdzą się jako

Wiszniówka
Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą 106

dania jednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste

kruche babeczki
Postna grochówka ze śledziem 140

się we Wstępną Środą, nazywaną Popielcem, na 40 dni przez Wielkanocą. Kiedyś w tym okresie jadano zwykle żury, śledzie i inne ryby, kasze, ziemniaki. Na obiad gotowano zwykle dania jednogarnkowe i najczęściej powstrzymywano się od okraszania ich tłuszczem. Mięso było zakazane. Kiedyś też mocno przestrzegano tego postu. Dziś każdy robi jak uważa i nikomu nie grożą oficjalne kary

Smaczna Pyza
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 117

Uwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca(...)zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć

To co kocham
5 pomysłów na szybki wegański obiad 212

ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy

Bananowe Pole
Caponata inaczej 105

wtedy wiem, że kiedy mam na nią ochotę mogę ją w każdej chwili bez wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy

Zasmakuj Kuchni
GULASZOWA A'LA STROGONOW 220

treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka

Walijskie Pichcenie
Maślany kurczak po indyjsku 138

Dania typu Balti pochodzą z północnych Indii, jednak zostały dostosowane do podniebień Zachodniego świata w Birmingham, gdzie w latach 70-tych XX wieku osiedliła się bardzo duża ilość hindusów, którzy przybyli na Wyspy z Indii.  Maślany kurczak w stylu balti jest bardzo prosty do przygotowania, poradzą sobie z nim nawet kulinarni laicy. Jest to szybkie jednogarnkowe danie

Codzienne Gotowanie
Gulasz rybny z gremolatą 150

gulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że robią się właściwie same i za to lubię je najbardziej;) Gulasz podajemy posypany aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco (cielęciny

Smakowity Blog Kulinarny
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 169

dania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba nawet kropli.  To dla mnie coś cudownego, bo mam problemy z utrzymaniem wagi, a dzięki temu rozwiązaniu mogę wyrzucić niezdrowy tłuszcz z codziennej diety w bezbolesny sposób. Najfajniej jednak sprawdzić patelnie na przykładzie dania(...)Sami przeczytajcie... Producent zapewnia, że powłoka jest nieprzywierająca i szczególnie nadaje się do smażenia potraw mocno przywierających (jaja, ryby), dlatego chyba najlepiej przekonać się o jej właściwościach na daniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa, a już z pewnością żeliwna zawsze odrobinę się brudzi przy smażeniu, zawsze coś tam przylgnie, prawda? Prawda. Zawsze musimy patelnie szorować albo jeszcze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Curry z cukinii i bakłażanów w wersji wegańskiej lub w wersji z indykiem 72

Danie jednogarnkowe, o kremowej konsystencji, lekko kokosowe, pełne kolorów, aromatycznych warzyw i składników wzmacniających odporność. Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną, rozgrzewającą kolację lub obiad, która oczaruje was bogatą paletą smaków, to z czystym sercem polecam Wam ten przepis. Bazą jest czerwona soczewica, której nie musicie wcześniej moczyć, w trakcie gotowania stanie się kremowa i lekko wyczuwalna

Eat me! Fit me!
Komosa ryżowa po meksykańsku 173

meksykańsku Długie godziny w pracy, niewyspanie, zmęczenie, brak czasu… organizmowi w taki sposób nie wytłumaczysz czemu nie dostał wartościowego posiłku. Z pomocą przychodzi przepis na danie jednogarnkowe z komosą ryżową w meksykańskim wydaniu. Pełnia smaków i minimum czasu spędzonego nad gotowaniem i zmywaniem! To drugie, dla mnie osobiście, chyba jest najgorsze… Komosa ryżowa(...)ratunek! Do przygotowania nie potrzebujemy ani super wymyślnych składników, ani całego oręża kuchennego. Kilka produktów spożywczych, jeden garnek lub patelnia, łyżka i nóż. Niby nic wielkiego, a takie pyszne danie z tego wyjdzie za chwil kilka Komosa ryżowa po meksykańsku według poniższego przepisu jest delikatnie ostra. Jeśli jesteś osobą wrażliwą na pikantność, to dodawaj papryczki chilli

Blendman
Zupa biala enchilada z indykiem 134

wiecie że październik jest miesiącem dań z makaronu? To właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa(...)intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella , który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 56

Aura za oknem ciągle zimowa, więc na naszych stołach często pojawiają się gorące i sycące dania. Z przyjemnością siadamy także do porządnej miski z rozgrzewającymi zupami. W tym tygodniu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam właśnie taką potrawę. Orientalna zupa rybna z pulpecikami jest lekko pikantna, gęsta, z wyczuwalną(...)nutą azjatyckich smaków. Do jej ugotowania wykorzystałam gładzicę; na resztkach z patroszenia ugotowałam bulion, a  z mięsa zrobiłam pulpeciki. I powiem Wam, że to w sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie z  głowy.     Gładzica

Kulinarne przygody Gatity
S... Szpinak&Szparagi! 164

cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)).  Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;)  Niesamowity jest fakt, jak nasze(...)zmienić! Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :)  Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka

Kitchens Alphabet
Królik pieczony z dynią i warzywami 97

dynią i warzywami. Weekendy przeznaczamy głównie na prowadzanie bloga i przez większość czasu jesteśmy w kuchni. Jest to wymagające, czasami męczące, ale jednocześnie twórcze, przyjemne i satysfakcjonujące. Jednogarnkowe dania to mniej pracy przy ich robieniu, dzięki czemu mieliśmy czas na napisanie i wrzucenie na naszą stronę dzisiejszego przepisu na królika pieczonego z dynią i warzywami . Jeszcze starczyło czasu

niecodziennikpary
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 169

niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka

Wanilia i Kardamon
Pražen krompir 124

herbu stonka ziemniaczana :)), założone 15 lat temu. Uważają oni za niesprawiedliwe zaklasyfikowanie tego dania jako dodatku. Dochowują wszelkich starań, aby oficjalnie zostało uznane za pełnoprawne samodzielne danie jednogarnkowe tudzież jednopatelniowe. I tak już od ładnych paru lat :) Jego członkowie muszą przestrzegać pewnych zobowiązań np: co jakiś czas spożyć w miejscu publicznym lub w obecności(...)polityce ani pracy, gdyż przed ziemniakiem wszyscy jesteśmy równi członkowie promują swoje stowarzyszenie, uczestniczą w różnych wydarzeniach i dzięki swej pracy (dzięki swemu gotowaniu) przyczyniają się do rozpowszechniania dania pražen  krompir jako dania samodzielnego Cała sprawa jest swoistym paradoksem, bo Słowenia była chyba ostatnim państwem, które przyjęło ziemniaki do siebie i to też dlatego, że im Maria

Kryzysowa Książka Kucharska