wtedy wiem, że kiedy mam na nią ochotę mogę ją w każdej chwili bez wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy
Zasmakuj Kuchnitreściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka
Walijskie PichcenieDania typu Balti pochodzą z północnych Indii, jednak zostały dostosowane do podniebień Zachodniego świata w Birmingham, gdzie w latach 70-tych XX wieku osiedliła się bardzo duża ilość hindusów, którzy przybyli na Wyspy z Indii. Maślany kurczak w stylu balti jest bardzo prosty do przygotowania, poradzą sobie z nim nawet kulinarni laicy. Jest to szybkie jednogarnkowe danie
Codzienne Gotowaniegulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że robią się właściwie same i za to lubię je najbardziej;) Gulasz podajemy posypany aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco (cielęciny
Smakowity Blog Kulinarnydania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba nawet kropli. To dla mnie coś cudownego, bo mam problemy z utrzymaniem wagi, a dzięki temu rozwiązaniu mogę wyrzucić niezdrowy tłuszcz z codziennej diety w bezbolesny sposób. Najfajniej jednak sprawdzić patelnie na przykładzie dania(...)Sami przeczytajcie... Producent zapewnia, że powłoka jest nieprzywierająca i szczególnie nadaje się do smażenia potraw mocno przywierających (jaja, ryby), dlatego chyba najlepiej przekonać się o jej właściwościach na daniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa, a już z pewnością żeliwna zawsze odrobinę się brudzi przy smażeniu, zawsze coś tam przylgnie, prawda? Prawda. Zawsze musimy patelnie szorować albo jeszcze
Poezja Smaków - blog kulinarnyDanie jednogarnkowe, o kremowej konsystencji, lekko kokosowe, pełne kolorów, aromatycznych warzyw i składników wzmacniających odporność. Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną, rozgrzewającą kolację lub obiad, która oczaruje was bogatą paletą smaków, to z czystym sercem polecam Wam ten przepis. Bazą jest czerwona soczewica, której nie musicie wcześniej moczyć, w trakcie gotowania stanie się kremowa i lekko wyczuwalna
Eat me! Fit me!meksykańsku Długie godziny w pracy, niewyspanie, zmęczenie, brak czasu… organizmowi w taki sposób nie wytłumaczysz czemu nie dostał wartościowego posiłku. Z pomocą przychodzi przepis na danie jednogarnkowe z komosą ryżową w meksykańskim wydaniu. Pełnia smaków i minimum czasu spędzonego nad gotowaniem i zmywaniem! To drugie, dla mnie osobiście, chyba jest najgorsze… Komosa ryżowa(...)ratunek! Do przygotowania nie potrzebujemy ani super wymyślnych składników, ani całego oręża kuchennego. Kilka produktów spożywczych, jeden garnek lub patelnia, łyżka i nóż. Niby nic wielkiego, a takie pyszne danie z tego wyjdzie za chwil kilka Komosa ryżowa po meksykańsku według poniższego przepisu jest delikatnie ostra. Jeśli jesteś osobą wrażliwą na pikantność, to dodawaj papryczki chilli
Blendmanwiecie że październik jest miesiącem dań z makaronu? To właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa(...)intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella , który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikAura za oknem ciągle zimowa, więc na naszych stołach często pojawiają się gorące i sycące dania. Z przyjemnością siadamy także do porządnej miski z rozgrzewającymi zupami. W tym tygodniu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam właśnie taką potrawę. Orientalna zupa rybna z pulpecikami jest lekko pikantna, gęsta, z wyczuwalną(...)nutą azjatyckich smaków. Do jej ugotowania wykorzystałam gładzicę; na resztkach z patroszenia ugotowałam bulion, a z mięsa zrobiłam pulpeciki. I powiem Wam, że to w sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie z głowy. Gładzica
Kulinarne przygody Gatitycukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt, jak nasze(...)zmienić! Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :) Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka
Kitchens Alphabetdynią i warzywami. Weekendy przeznaczamy głównie na prowadzanie bloga i przez większość czasu jesteśmy w kuchni. Jest to wymagające, czasami męczące, ale jednocześnie twórcze, przyjemne i satysfakcjonujące. Jednogarnkowe dania to mniej pracy przy ich robieniu, dzięki czemu mieliśmy czas na napisanie i wrzucenie na naszą stronę dzisiejszego przepisu na królika pieczonego z dynią i warzywami . Jeszcze starczyło czasu
niecodziennikparyniego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka
Wanilia i Kardamonherbu stonka ziemniaczana :)), założone 15 lat temu. Uważają oni za niesprawiedliwe zaklasyfikowanie tego dania jako dodatku. Dochowują wszelkich starań, aby oficjalnie zostało uznane za pełnoprawne samodzielne danie jednogarnkowe tudzież jednopatelniowe. I tak już od ładnych paru lat :) Jego członkowie muszą przestrzegać pewnych zobowiązań np: co jakiś czas spożyć w miejscu publicznym lub w obecności(...)polityce ani pracy, gdyż przed ziemniakiem wszyscy jesteśmy równi członkowie promują swoje stowarzyszenie, uczestniczą w różnych wydarzeniach i dzięki swej pracy (dzięki swemu gotowaniu) przyczyniają się do rozpowszechniania dania pražen krompir jako dania samodzielnego Cała sprawa jest swoistym paradoksem, bo Słowenia była chyba ostatnim państwem, które przyjęło ziemniaki do siebie i to też dlatego, że im Maria
Kryzysowa Książka KucharskaTeishoku – śniadanie. Tradycyjne japońskie śniadanie składa się z ryżu, zupy miso, ryb i jajek. Ten sposiłek to podstawa kuchni japońskiej. 2. Ohiru – obiad. Japońskie dania obiadowe są proste w przygotowaniu i szybkie do spożycia. Makaron, ryż, ryby i mięso to podstawowe składniki potraw noszonych w bento i serwowanych w restauracjach. 3. Bento – posiłek dla osób pracujących(...)sochu czy wina. 6. Uchishoku – rodzinna kuchnia. Japończycy bardzo lubią dobrze zjeść w rodzinnym gronie. Kiedy rodzina spotyka się przy stole często wspólnym posiłkiem jest nabe (danie jednogarnkowe) lub słynne sushi, ale przygotowywane w domowy sposób. W książce znajdziemy ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki
Tajemnice Smakunazwa oznacza po prostu fasolę, dlatego w każdym domu może inaczej smakować i być podawana na inny sposób. Tym razem przygotowałam w postaci gulaszu lub - jak kto woli - dania jednogarnkowego. Lobio najlepiej przygotować dzień wcześniej, by smaki przegryzły się przez noc. Wtedy smakuje zdecydowanie lepiej. Moja wersja uwzględnia jesienno-zimowy dodatek, który sprawia, że potrawa jest bogata w przeróżne
Weekendy w domu i ogrodziecukinią :)Pożywna zupa - bo jest sycąca i nie potrzebujemy drugiego dania.Nie ukrywam, przedobrzyłam z czasem gotowania,ale nie miało to najmniejszego wpływu na walory smakowe tego pysznego dania jednogarnkowego :)Czytaj więcej
bistro mama