dynie, sezon na brukselkę też mamy, czy jak to Nina nazywa minikapustki. Jest to w sumie danie jednogarnkowe, jeżeli nie liczyć gotowania kaszy, w każdym bądź razie polecam kaszę ugotować dzień wcześniej, a w międzyczasie przygotować brukselkę i wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień wszystko wymieszać i po 30 minutach obiad gotowy. Składniki(...)nagrzanego piekarnika do 200 C i piecz w naczyniu z pokrywką przez 25-30 minut, przez ostatnie 5 minut możesz zdjąć pokrywę, dzięki czemu brukselki lekko się przyrumienią. Gotowe danie podawaj posypane podprażonym słonecznikiem i posypane pietruszką. Smacznego! ps. Smakuje wyśmienicie na zimno, więc jest to idealne danie do zabrania w pudełku
greenscarfDania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem gdy brak czasu na przygotowywanie posiłków. Małżon znalazła ten przepis w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie. Paella z warzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej(...)dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry 1 cebula, pokrojona w krążki 100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :) * danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku
My Culinary Artpolana masłem z bułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)potrawę gotowałam dalej, aż fasolka była miękka. Wtedy dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i dodałam fasolę z puszki odsączoną z zalewy. Danie gotowałam jeszcze ok. 20-25 minut. Wszystkie składniki muszą być mięciutkie, wtedy można podawać. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeKurczak curry to bardzo proste, a zarazem smakowite, zdrowe i sycące danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw, idealne dla osób na diecie odchudzającej. Doskonale smakuje w towrzystwie ryżu lub pieczywa i z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 3 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 por ( biała część ) 1/4 główki(...)wszystko doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Do miseczki wsypujemy mąkę i rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości zimnej wody dokładnie mieszając ( tak żeby nie było grudek). Gotową zawiesiną zagęszczamy nasze danie, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Artykuł Kurczak curry + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniakoperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!! (b)#myabition(/b) - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN w sklepie Dajar
W Mojej Kuchni LubięProste danie jednogarnkowe z rodzaju tych, które robią się same. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, albo dusić na wolnym ogniu. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Łatwa zapiekanka, która nie wymaga dużo zachodu, a daje dużo przyjemności jedzenia. Możesz do niej wrzucić dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami(...)dodaj garam masalę, kumin, wymieszaj i smaż przez chwilę – 1-2 minuty. Zalej szklanką bulionu, dodaj cieciorkę, fasolę i jarmuż (jeśli używasz bulionu, który był już solony, nie doprawiaj dania solą). Wymieszaj. Przykryj, wstaw do piekarnika na środkową półkę na 35 minut. Wyjmij, odkryj, nakładaj. Smacznego! Artykuł Pieczony kurczak z pęczakiem, fasolą i cieciorką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSoba to bardzo zdrowy makaron gryczany, bogaty w witaminę B1. Sałatka z makaronu soba to bomba witaminowa. Poza tym właściwie jest to proste danie jednogarnkowe. Czas: 15 min Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Makaron soba w 3 minuty Makaron soba można zastąpić dowolnym makaronem gryczanym, albo makaronem z mąki pełnoziarnistej Japończycy podają makaron soba(...)Składniki: 100 g makaronu soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka sosu
Niedzielny kucharzFasolka po bretońsku to taki nasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. W naszej kuchni ten przepis zagościł już dosyć dawno(...)gdzieś na początku XX wieku. Swoją największa popularność zyskał w czasach PRL-u, kiedy to był dostępny we wszystkich barach i restauracjach. Według mnie to jedno ze smaczniejszych dań jednogarnkowych, jakie się pojawia w polskiej kuchni, zaraz oczywiście po bigosie. Przygotowywane jest z łatwo dostępnych składników, które z reguły zawsze mamy pod ręką. Jest bardzo aromatycznie, sycące
Kulinarne przygody Gatitynajlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego (przepis tutaj ), mam jeszcze kilka słoiczków z jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku(...)gotujemy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dodajemy świeżą bazylię i szczyptę suszonej kolendry. Po ugotowaniu najlepiej odstawić danie na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniSzybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej(...)połączyły się smaki i zmiękła papryka. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej. Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki
Kuchcik gotujeRumpuć – sycąca zupa z wielkopolski Gęsta, sycąca i treściwa zupa jarzynowa z dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna(...)mąkę i zasmażamy *** *** Zasmażkę dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy *** *** Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSoba to bardzo zdrowy makaron gryczany, bogaty w witaminę B1. Sałatka z makaronu soba to bomba witaminowa. Poza tym właściwie jest to proste danie jednogarnkowe. Czas: 15 min Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Makaron soba w 3 minuty Makaron soba można zastąpić dowolnym makaronem gryczanym, albo makaronem z mąki pełnoziarnistej Japończycy podają makaron soba(...)Składniki: 100 g makaronu soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka sosu
Niedzielny kucharzsamej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum(...)pomidory/ połowa puszki pomidorów bez skórki ( ew. trzy mięsne kostki lub tzw. bulionetki, kilka ostrych suszonych papryczek) Prawdopodobnie popełniam tym jakieś straszliwe świętokradztwo, ale zawsze, nawet w przypadku takiego dania, mięso przyprawiam wcześniej i zostawiam na przynajmniej godzinę w lodówce. W tym wypadku nie było inaczej. Schab kroimy w niedużą kostkę, ponieważ podane na placku niewielkie kawałki je się
Kuchenna KontrrewolucyaJeżeli staracie się jeść więcej warzyw to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Risotto to danie jednogarnkowe, które jest łatwe do przyrządzenia i niesamowicie sycące. Do poniższego risotta dodałam czerwoną paprykę oraz różyczki brokuła. Przed podaniem, całość posypałam szczypiorkiem. Dodatkowo jest to odchudzona wersja risotta, ponieważ do jego przygotowania dodałam małą ilość masła oraz(...)risotto. Na sam koniec do risotto dodać odrobinę startego sera. Wszystko przemieszać i od razu podawać. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i startym serem. Etapy przygotowywania warzywnego risotta Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima
Ugotować