danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:270/314)

Udka i podudzia pieczone z pomidorkami 171

Nie macie zbyt wiele czasu na przygotowywanie obiadu? Ten przepis jest dla Was! Udka i podudzia pieczone z pomidorkami to szybkie do przygotowania i sycące danie

Pasja Smaku
Makaron soba ze szparagami i groszkiem 119

Sezon szparagowy powoli dobiega końca, niestety. Z utęsknieniem będziemy czekać do przyszłej wiosny na kolejny, a teraz czas na smaki lata. Ze szparagami żegnam się bardzo

Smakowity Blog Kulinarny
Fasolka po bretońsku w postaci zupy 184

  Kolejna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska

Obiad gotowy
Wiosenne ślepe ryby 138

jest jak nazwa sugeruje  danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego

Gotuj Sam!
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KALAFIOREM I BATATAMI 157

Kasza gryczana smażona z czosnkiem, cebulą, batatami i drobno posiekanym kalafiorem. Podana z kremowym kozim twarożkiem i szczodrze posypana natką pietruszki. Szybkie i łatwe danie

cool and minty
Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką 175

W części północnej i na północnym zachodzie Niemiec jarmuż jest bardzo dobrze znany i przyrządza się z niego wiele potraw. Najczęściej przyrządza się z niego pyszne

R'n'G Kitchen
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ 174

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad (a wiem z doświadczenia, że często się tak zdarza) możemy w krótkim czasie przygotować naprawdę smaczne danie

Walijskie Pichcenie
CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU 141

Bardzo lubię czerwona fasolę, zdecydowanie więcej niż białą, dlatego fasolkę po bretońsku przygotowuję z reguły z czerwonej fasoli. Aby zyskać na czasie korzystam w fasoli

Walijskie Pichcenie
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 138

Mało pracy – tylko doglądanie, czy w piekarniku wszystko się ładnie rumieni i przypieka. I pomysłowe nadzianie głównego bohatera na komin – bo forma do pieczenia babki idealnie sprawdzi się do jednogarnkowego obiadu – w całości z piekarnika. Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w skórkach. Jeśli nie macie aż tak malutkich ziemniaków jak moje (miały 3,5-4cm średnicy) przetnijcie większe na połówki(...)godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy i smarujemy mięso.   Ściągamy upieczonego delikwenta z komina, dzielimy na porcje. Podajemy

Karo in the Kitchen
CHILI CON CARNE Z INDYKIEM, DYNIĄ I KAKAO 183

Jeden z lepszych obiadów jaki można przygotować w sezonie jesienno-zimowym. Chili con carne z indykiem, dynią, papryką i kukurydzą. Z gorzkim kakao, które wzbogaca smak

cool and minty
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 164

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantna zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem 83

Idealna zupa na mroźne dni. Super rozgrzewająca i wzmacniająca odporność. Ilość dodanego chrzanu zależy od ciebie, w zależności jaką ostrość preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się

Calzonella.com
Schab w sosie cebulowym 128

Kawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie 🥩🥘 Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie

Kulinarne przemyslenia
SOS PIECZARKOWO-GRZYBOWY 210

Aksamitny i pełen smaku sos z suszonych grzybów i jędrnych pieczarek. Gęsty i kremowy, mimo, że nie zagęszczany mąką. Świetny do podania, jako dodatek do dań

cool and minty