danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:271/314)

Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 125

Mało pracy – tylko doglądanie, czy w piekarniku wszystko się ładnie rumieni i przypieka. I pomysłowe nadzianie głównego bohatera na komin – bo forma do pieczenia babki idealnie sprawdzi się do jednogarnkowego obiadu – w całości z piekarnika. Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w skórkach. Jeśli nie macie aż tak malutkich ziemniaków jak moje (miały 3,5-4cm średnicy) przetnijcie większe na połówki(...)godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy i smarujemy mięso.   Ściągamy upieczonego delikwenta z komina, dzielimy na porcje. Podajemy

Karo in the Kitchen
CHILI CON CARNE Z INDYKIEM, DYNIĄ I KAKAO 180

Jeden z lepszych obiadów jaki można przygotować w sezonie jesienno-zimowym. Chili con carne z indykiem, dynią, papryką i kukurydzą. Z gorzkim kakao, które wzbogaca smak

cool and minty
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 158

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantna zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem 79

Idealna zupa na mroźne dni. Super rozgrzewająca i wzmacniająca odporność. Ilość dodanego chrzanu zależy od ciebie, w zależności jaką ostrość preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się

Calzonella.com
Schab w sosie cebulowym 126

Kawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie 🥩🥘 Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie

Kulinarne przemyslenia
SOS PIECZARKOWO-GRZYBOWY 206

Aksamitny i pełen smaku sos z suszonych grzybów i jędrnych pieczarek. Gęsty i kremowy, mimo, że nie zagęszczany mąką. Świetny do podania, jako dodatek do dań

cool and minty
Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw 174

Jednogarnkowy pożywny obiad z soczewicy i warzyw w sam raz na mroźne dni które nastały, rozgrzewa dzięki przyprawom i syci choć jest bezmięsny. Źródło białka i witamin, soczewica jest nie droga, smakowita i świetnie łączy się z warzywami, można z niej wyczarować naprawdę wiele fajnych dań.  Ten gulasz przyrządzi nawet początkująca gospodyni, a smakiem zachwyci wszystkich. Garnek

Wanilia i Kardamon
Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką 147

Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki

Kraina Miodem Płynąca
KASZOTTO ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM, POMIDORAMI I FETĄ 97

fetą, to idealna propozycja na jednogarnkowy obiad. Warto wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę, np. pozostającą z poprzedniego dnia. U mnie tak właśnie było, dlatego przepis zmodyfikowałam, dodając do niego kaszę (grubą jęczmienną), która pozostała z poprzedniego obiadu. Zaskakująca kompozycja smakowa, ale z każdym kolejnym widelcem- coraz bardziej wciągająca. U nas zauroczeni tym daniem byli wszyscy. Inspiracją był ten przepis , wprowadziłam

Smaczne Zdrowe
Kartoflanka z zacierkami 144

Po przepisie na ZACIERK I, dzisiaj przepis na zupę ziemniaczaną, czyli kartoflankę, która w wersji rozbudowanej, na bogato ;) , stanowi samodzielne danie obiadowe

Posadzone i zjedzone
Rosołek z gąsek – pyszna jesienna zupa 80

Rosołek z gąsek – pyszna jesienna zupa, to tradycyjna potrawa z Mazowsza. Zupa na którą zawsze z niecierpliwością wielu z nas ( Mazowszan) czekało. A zatem co

Kuchnia Na Wypasie
Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami 154

Risotto to popularna potrawa   północnej kuchni włoskiej i moja jak już wiecie też. Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi

Wanilia i Kardamon
Potrawka z pieczonym indykiem 119

Takie obiady uwielbiam: szybkie, smaczne i zdrowe! Ponieważ warzywa które w niej wykorzystałam, w połączeniu z indykiem, dają potrawie słodkawy posmak, użyłam do podkręcenia smaku przecieru

Kulinarne przemyslenia
Zupa fasolowa z harissą 112

Harissa to ostra przyprawa przygotowywana z papryczek chilli i czosnku. Czasami dodawana jest do niej również kolendra, kmin rzymski i oliwa. Już niewielka ilość tej przyprawy

wiecejwarzyw.pl