Ciasteczka - amoniaczki. 191Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier puder, amoniak, margarynę. Wymieszać z mąką , tłuszcz posiekać nożem. Dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy i tyle mleka aby ciasto dało się zagnieść. Nie powinno być ani za twarde ani za wolne. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami
Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 175dodajmy do niej trochę tłuszczu. Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają. Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać. Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek
Przepisy i porady kulinarne
Jak zachować porządek w zamrażarce. 126foliowy lub pojemnik kawałek porcji mięsa czy innej potrawy naklejamy karteczkę z datą i nazwą produktu. Będziemy wtedy wiedzieć który produkt jest najstarszy i co znajduje się w danym woreczku czy pojemniku. Gdy nasze produkty są zamarznięte i oszronione trudno jest odróżnić co jest co, a tak będziemy wszystko mieć jak na tacy
Przepisy i porady kulinarne
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 174odłożone w lodówce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu truskawkowego możemy dać kisiel o innym smaku np. cytrynowy,wiśniowy itp. według naszego gustu. PS. Ciasto smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarne
Przepis na ogórki konserwowe. 184minut w temperaturze 85-90 C. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy pasteryzować tym ogórki będą później miększe. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu. Ps. Octu możemy dać więcej, według smaku i własnego gustu
Przepisy i porady kulinarne
Jak suszyć i przechowywać zioła. 210Magdalena Kucova - Fotolia.com Zioła należy zbierać z dala od dróg, zakładów pracy itp. aby nie były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie dla danej odmiany np. gdy kwitną , są odpowiedniej wielkości itp. Gdy już nazbieraliśmy zioła, najlepiej jest je suszyć w pozycji wiszącej, na świeżym powietrzu, ale nie na słońcu, ponieważ słońce zniszczy zawarte w nich drogocenne
Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe z węgierek. 173Dani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut
Przepisy i porady kulinarne
Bardzo dobry przepis na ciasto parzone. 198tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy. Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze. Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę smalcu. Nie wlewaj od razu wszystkich jajek do ciasta, ponieważ zrobią się grudki
Przepisy i porady kulinarne
Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona. 220butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. Zamiast przez gazę sok możemy odcedzić na dużym gęstym sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 328olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie miała łagodniejszy smak oraz będzie zdrowsza dla naszego żołądka
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka selerowa z szynką i gotowanym jajkiem. 203Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany z solą i cukrem ), dokładnie wszystko razem wymieszać. Rada : Seler można dać surowy, bez gotowania, trzeba go tylko obrać i dokładnie umyć
Przepisy i porady kulinarne