dania - 3000 przepisów (strona:121/200)

Październikowe Wyzwanie Blogerek - Skrzydełka w piwnej marynacie 167

baaardzo starej niemieckiej książce mojej babci, który wydawał mi się idealny na tę okazję. Przygotowałam zatem zupę według wspomnianej receptury i... cała wylądowała w śmietniku :P Niestety, nie dało się jej zjeść :P Cóż, musiałam obejść się smakiem i postawiłam na coś sprawdzonego, co już gościło na moim stole, jednak w nieco innej formie. W oryginale jest to marynata

My simple kitchen
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 97

suchych drożdży 70 g cukru 225 ml mleka 90 g masła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 czubate łyżeczki cynamonu 100 g dżemu (ja dałam truskawkowy) 70 g brązowego cukru Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy w nim jajka i dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy drożdże i dokładnie

My simple kitchen
Domowa przyprawa do piernika 155

kory cynamonu 20 g suszonego imbiru 15 g goździków, całych 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu (dałam około 6-7 g) 5 g gwiazdek anyżu - opcjonalnie (ja pominęłam) Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy i wymieszać ze sobą. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło: ( klik

My simple kitchen
Karpatka na biszkopcie 141

zacznie odchodzić od ścianek naczynia i nabierze lśniącego koloru. Zdjąć z ognia i nie przerywając mieszania dodać po jednym jajku. Ciasto powinno kremowej konsystencji i przybrać jaśniejszą barwę (powinno dać się bez problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy około 20- 30 minut

My simple kitchen
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 127

swoją listę postanowień noworocznych. A czy wśród nich znalazł się może punkt o fundowaniu sobie od czasu do czasu małych przyjemności? Jeśli nie, to polecam go dodać, aby nie dać się zwariować w podczas realizacji tych ambitniejszych planów;)  I nie mam tu wcale na myśli słodkich przyjemności. Raczej codzienne, małe gesty - spontaniczny pocałunek dla ukochanej osoby czy wspólna herbata

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 145

bardzo ważnym projektem, który lada moment ujrzy światło dzienne, dlatego prowadzenie bloga musiałam odsunąć na dalszy plan. Mam jednak nadzieję, że mi szybko wybaczycie i w ramach przeprosin dacie się skusić na to pyszne ciasto :) Na biszkopcie, z wiśniami, kremem i polewą :) Przepis dostałam od koleżanki, która sobie to ciasto bardzo zachwalała :) A wszystkim kobietkom życzę z okazji dzisiejszego Dnia

My simple kitchen
Schab nadziewany śliwką i żurawiną 150

listkami. Tak u mnie prezentuje się dzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego

My simple kitchen
Schab duszony z marchewką i groszkiem 188

miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami.  Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki

My simple kitchen
TRUSKAWKOWO - MALINOWY TORT BEZOWY Z KANDYZOWANYMI PŁATKAMI DZIKIEJ RÓŻY I MIĘTY 219

Tort bezowy to istne niebo w gębie :) Zdecydowanie dała bym się za niego pokroić ;) Tym razem jednak musiałam obejść się smakiem, gdyż tort był zamówiony. Doszły mnie słuchy, że smakował, więc jestem zadowolona to dla mnie ogromna satysfakcja i chęć do dalszego działania :) Takie torty mogę piec co drugi dzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku

Kuchnia w opałach
Pizza ze szparagami 203

grzanek.  składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody  - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oliwy dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody  farsz - na 2 pizze 500 g zielonych szparagów 125 g mozzarelli - pokrojona

Stare Gary
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 176

również w podróży. Składniki: - 320g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 170g ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego) - 1 jajko - 100g pasty sezamowej tahini - 150g ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus

Smaczne Zdrowe
Jak smakuje późna wiosna w Polsce? 233

Jak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny ? Pamiętam, że s makowała jak świeży, młody ogród warzywny . Smakowała jak małe , młode ziemniaki gotowane ze skórką , okraszone świeżym

Jem więc Jestem
Lodziarnie w Poznaniu: Kolorowa – lody naturalny, wyrób własny 195

więc jeśli mamy ochotę możemy przysiąść i zjeść ze spokojem. Lodziarnia kolorowa jest zdecydowanie godna polecania! Zachęcamy do odwiedzin. Minusy: Brak informacji na stronie lodziarni, o tym jakie smaki danego dnia będą dostępne. Smak: Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Wafelek z odrobiną lodów również przypadł go gustu :)   Smak: Kinder bueno Post nie powstał przy współpracy z lokalem

Kolizje Smaków
Ziołowa mielonka z szynkowara 239

będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Mielonkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie. UWAGA: nie należy przesadzać z przyprawami i dać ich dosłownie po szczypcie, bo szynka będzie zbyt aromatyczna i niesmaczna. Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl

Szefowa kuchni
Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo 146

szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej) * garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość dodanych owoców zależy od Was, możecie ją zwiększyć. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania