Pasztet 183Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie , w takim
Eli Gotowanie
Ptysie s sałatką 236Ptysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko . To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi . Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia. Dlatego możliwości jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym
Eli Gotowanie
Roladki ze śliwką 206łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego,pokrojoną w piórka cebulę , na koniec śliwki. Zwinąć w rulon. Krok 3 . Każdy schabowy rulon obtoczyć w mące i smażyć . Krok
Eli Gotowanie
Trufla w kulce 206pogryzając jabłko, zastanawiam się jakby tu zacząć wprowadzenie do kolejnego przepisu i stwierdzam, że to bardzo ciężka sprawa wybrać ze swojego życia pewien jeden fragment, kojarzący się z daną potrawą i ciekawy do tego. Dlatego dziś będzie całkiem nieciekawie, o pracy w dodatku. Mam tę przyjemność, że pracuję z dziećmi, którym codziennie trzeba przygotować coś pysznego, żeby miały siłę doprowadzać
Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 199dodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą
Przepysznik - BLW i nie tylko
Caterpillar - bułeczki gąsieniczki 194gąsieniczkę, wystarczy rozłożyć je na boki, a jeden odwrócić tak, by wyglądał jak główka. Gotowe gąsieniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze (można posmarować papier olejem, żeby bułeczki po upieczeniu dały się odkleić). Odstawić na kolejne 15 minut, by sobie odpoczęły i jeszcze troszkę podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzać do 220 C i piec bułeczki 15-20 minut
Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy z jabłkami 229przez ok. 2-3 minuty. Jeśli ktoś lubi jasną obwódkę dookoła, tłuszczu należy wlać troszkę mniej, ale tak, żeby racuszki nie dotykały dna patelni. Podawać oprószone cukrem pudrem. Ja dałam radę dwóm na raz, mój mężczyzna wchłonął trzy i przez godzinę nie bardzo chciał się ruszać. Reszta została nam na tzw. "później", może jutro do pracy? :) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Chrusty vel Faworki 204przesiałam mąkę przez sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem
Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 229wujkiem i jego niesamowitym psem wypływaliśmy na środek jeziora i z powrotem. Dlatego też choć Park Wodny to czysta komercja i popływać w ten sposób się tam nie da, bawiłam się wspaniale, szczególnie w małpim gaju, jeszcze bolą mnie ręce od wiszenia na linkach! W sobotę natomiast wybraliśmy się na konwent Game Fusion z zamiarem pogrania chwilę w planszówki
Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Bagietka 189napuszy (30 minut). Jeśli na wierzchu powstaną jakieś bąbelki powietrza, można je przekłuć, zgodnie z radą Julii Child. Piekarnik rozgrzać do 260 C. Na kratce umieszczonej najniżej jak się da, postawić naczynie z wodą. Wstawić blachę i piec przez dziesięć minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą, skręcić temperaturę do 200 C i piec aż bagietki ślicznie się zarumienią
Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Clafoutis z wiśniami 219smaku. Można też nakłuć wiśnie i nasączyć je mocnym alkoholem, np, rumem. Istnieje też jedno niepisane prawo odnoszące się do Clafoutis, po wyjęciu z piekarnika zawsze opada i nie da się temu zapobiec, ale myślę, że nie czyni mu to zbytniej krzywdy. Podaje się je na ciepło, oprószone lekko cukrem pudrem. Można też troszkę poszaleć i przygotować
Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crème brûlée 191Crème brûlée pod grill w piekarniku nagrzany do 250 C, w jednym miejscu skorupka się przypaliła, w innym cukier nawet się nie zaczął rozpuszczać. Cóż, jak się okazuje nie da się uniknąć wydatku i palnik jest konieczny, być może w przyszłym roku zakupię, albo namówię kogoś, żeby mi zrobił prezent na święta :] Crème brûlée na 5 sztuk 500 ml wysokoprocentowej
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka hawajska 261każdemu, niech ostatecznym argumentem będzie to, że generalnie nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami (np. schab ze śliwką czy pierś z kurczaka z ananasem), ale w tej sałatce dałabym się za nie pokroić. Dziwne, prawda? Coś wyjątkowego musi w niej po prostu być! Sałatka hawajska 1 ugotowana pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 100g rodzynek
Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Gnocchi 203również dodać ją do sosu. Przyprawić do smaku, wcisnąć czosnek i ewentualnie dorzucić oliwki, po czym zostawić na delikatnym ogniu, niech się dusi pod przykryciem. Do wystudzonych ziemniaków dać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Powinno być lekko lepkie, ale o obsypaniu blatu i rąk mąką, nie powinno się już kleić. Podzielić na dwie części i z każdej uformować niezbyt
Przepysznik - BLW i nie tylko
Chałka na zakwasie 208miodem, olejem i rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie i lśniące, powinno dać się uformować w zgrabną kulkę, można też wgnieść rodzynki. W następnej kolejności ciasto włożyć do miski nasmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte folią na półtorej godziny. Po tym czasie wyłożyć
Przepysznik - BLW i nie tylko