galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan- fix" 2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie) pół szklanki cukru pudru herbata z sokiem z cytryny do ponczowania biszkoptu płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie; Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Truskawki obrane
Radość kipiąca uśmiechem.Płatki owsiane, kajmak, orzechy, rodzynki. Czy z takich składników może wyjść coś niesmacznego? Chyba nie da rady ;) Ten deser jest idealny, kiedy chcemy mieć coś energetycznego do zjedzenia, do zabrania na rower, do torby po basenie, na wycieczkę w góry. Zastrzyk kalorii i energii gwarantowany! Wiem, że kajmak nie jest mistrzem zdrowotności, ale można go zamienić na miód, syrop
Cakes By Kejtgrubotrzonowcem i goryczakiem. Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co jakiś czas z różnych powodów. Czasami naukowcy po długich badaniach i dzięki coraz nowocześniejszym urządzeniom dochodzą do wniosku, że danego grzyba trzeba po prostu zaliczyć do innej rodziny albo po prostu ktoś mądrzejszy ma silniejsze wpływy i uzurpuje sobie prawo do nazwania gatunku tak jak jemu się bardziej podoba. Zwykłemu
Smaczna Pyzadomu i postanowiłam upiec ciasto. Chciałam, żeby było zdrowe, razowe i bez cukru. Trochę nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe
pyszne zdrowościBędę się powtarzać ale napisze po raz kolejny, że uwielbiam włoską kuchnię i makarony w każdej postaci. Tym razem makaron wstążki z lekkim (chodzi o smak
Pyza i Surówkadrugą stronę – kładziemy na wierzch bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy papier i za pomocą ściereczki zwijamy roladę (musi być jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych
Poezja smakuOstatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca. W swojej kuchni jednak mocno ograniczyłam mączne produkty, stąd też i tradycyjne ciasta piekę rzadziej. Nie dajmy się jednak zwariować i czasem pozwólmy sobie na coś czego na co dzień unikamy. Dla równowagi dobrałam zdrowe i kolorowe dodatki i tak wyszły smaczne tarteletki. Tarteletki z ciasta francuskiego
Przysmaki KarolkiKiedy przeglądałam blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów, u Ani trafiłam na tą słonecznikową pyszność i tym razem nie czekając zrobiłam ją. Co prawda ja nie zmieliłam ziarenek tak dokładnie, dałam również nieco mniej miodu niż w przepisie oryginalnym, ale dla mnie jest to o niebo lepsza wersja tradycyjnej chałwy. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie! Składniki: 300g łuskanego słonecznika
Cakes By KejtU nas dzisiaj na #śniadanie kusząca, lekka przekąska. Na niedzielne śniadanie proponujemy: soczyste pomidory nadziewane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsca , to pewnie hodowałabym krowy , kury i świnie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Ogrodnik w podróżykremową konsystencję lodów, możemy bez problemu w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie posiadamy zmuszeni jesteśmy do miksowania lodów za pomocą miksera typu blender, ale to nie na da puszystości, jedynie spowoduje, że kryształki lodu będą się ścierać, i konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Musimy też użyć czegoś tłustego aby masa była gładka i kremowa. No i wychodzi, że lody
SMYKWKUCHNIobmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy da się je bez problemu ściągnąć nie rwąc ich. Wtedy mamy największą kontrolę by liście nie były zbyt miękkie. A drugi sposób to gotować na najmniejszym gazie, pod przykryciem
Pelusiowa KuchniaSkleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było odkładać do wyrośnięcia. Kiedy indziej sugeruję dać im ok. pół godziny. Bułeczki posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Tuż po wyjęciu ponownie posmarować drożdżówki mlekiem
Weekendy w domu i ogrodziekaloriami, żywnością, która nie ma żadnej wartości odżywczej. Z opinii wynika, że ludzie wolą kupować gotowe jedzenie, bo nie tracą czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Rodzice wolą dać dla swojego dziecka kieszonkowe, aby kupiło napój i drożdżówkę w sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut
Truskawkowa FiestaZapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym
Smaczne Potrawy