dania - 3000 przepisów (strona:115/200)

Pizza serowa 197

będzie uciekał z pizzy przy jedzeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Posypujemy oregano i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika – temperatura maksymalna jaką się da ustawić , u mnie jest to 250 C . Pieczemy około 10 minut . Pizza wychodzi lekko chrupiąca cieniutka i smaczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Tarta jogurtowa na cieście francuskim 122

słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka od żółtek) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii

Stare Gary
Kapusta niebieska do obiadu 118

pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać  2 łyżki margaryny  (lub kilka łyżek oleju ale olej zmienia nieco smak), cebulkę pokrojoną w kostkę  • Wlać cytrynę dodać cukier pieprz wymieszać  ewentualnie dosolić do smaku

W królestwie smaków Beaty
Maślankowiec 141

truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem, w drugiej misce mieszamy składniki suche i wsypujemy do tych mokrych. Porządnie wymieszać i przełożyć do formy (u mnie

Pelusiowa Kuchnia
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 165

trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe w środku. Udało mi się uratować to ciasto i nawet smaczne wyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest niedobry. Jak go zmodyfikuję, to na pewno wrzucę na bloga :-). Na pocieszenie mam dla Was znowu ketchup. Tym razem z papryki czerwonej. Przepis dostałam od bardzo dobrej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kiełbasa do słoików 154

wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka  gęsta i kleista 2. • Masę mięsną przełożyć do słoików mocno  uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza  • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu  można to pominąć  Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest

W królestwie smaków Beaty
Domowy chleb 145

świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść

Eli Gotowanie
Zrazy gryczane 169

Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni

Eli Gotowanie
Placki ziemniaczane na ostro 125

jajko ,mąkę ,majeranek ,1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu ,dokładnie mieszam . Rozgrzewam oliwe na patelni i kladę placki . (1 duża łyżka to jeden placek)  nie można dać dużo placków jednocześnie na patelnie ponieważ nie uzyskają chrupkości

Eli Gotowanie
Jajka faszerowane 126

pieprz Wykonanie Jajka ugotuję na twardo, Pieczarki ,cebulę kroję i podsmażam do miękkości następnie miksuję . Odstawiam do wystygnięcia . Jajka obieram ze skorupek ( miałam nadzieję że skorupka odejdzie ładnie bo dałam sporo soli do gotowania , ale niestety zbuntowała się i jajka wyszły lekko poszarpane) . Obrane jajka kroję na połówki i łyżeczką wydrążam żółtka 3 jajka kroje na połówki 1 dodaje całe

Eli Gotowanie
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 140

będzie smażony tylko duszony i to w musie jabłkowym . Moja jabłonka ugina się od jabłek to muszę jakoś je z pożytkować . Wtykam je wszędzie gdzie się da . Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym   . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć. Skladniki na 1 porcje 1 filet drobiowy 2 cebule 5 pieczarek większych

Eli Gotowanie
Tatar z łososia 137

Cebulę,ogórki ,paprykę pokroiłam w drobną kostkę. Ściągnełam skórę z łososia ,odkroiłam warstwę ciemną jaka była tuż pod skórą  i drobno pokroiłam (bardzo drobno) Do rozdrobnionego łososia do dałam oliwę i pieprz Mocno wymieszałam ( ręką ) aż łosoś zaczął być kleisty . Następnie dodałam  pokrojone warzywa i ponownie wymieszałam . Należy popróbować jeśli jest za malo pikantny można dodać pieprzu. Formuję

Eli Gotowanie
Pasztet 120

Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie , w takim

Eli Gotowanie
Ptysie s sałatką 170

Ptysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko .   To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi . Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia.  Dlatego możliwości  jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym

Eli Gotowanie
Roladki ze śliwką 136

łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego,pokrojoną w piórka cebulę , na koniec śliwki. Zwinąć w rulon. Krok 3 . Każdy schabowy rulon obtoczyć w mące i smażyć . Krok

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania