Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pysznySmacznego
charlotte gotujemniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą. SKŁADNIKICiasto jasne1 i 1/4 szklanki cukru1 szklanka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju7 białek1 łyżeczka octuCiasto ciemne2 jajka7 żółtek6 łyżek cukru5 łyżek
Złote przepisytalerzu i nabić już udekorowane.W kąpieli wodnej topimy kuwerturę czekoladową (ewentualnie zwykłą czekoladę) lub cukierki do topienia. Zdecydowanie nie polecam zwykłej białej czekolady - roztapia się do konsystencji, z której dałoby się zrobić pralinki, nie polewę.Po kilku nieudanych próbach zdecydowanie polecam poukładanie kulek na talerzu i oblanie polewą. Kiedy zastygnie odklejamy je od talerza i wbijamy patyczek w miejsce, gdzie
CiastkozercyZwycięzcy wakacyjnego konkursuPrawidłowych odpowiedzi w naszym konkursie było tak wiele, że zdecydowaliśmy się wyłonić trójkę zwycięzców. Poniżej znajdziecie nazwiska szczęśliwców, wraz z godziną odpowiedzi, zaznaczone na czerwono. Gratulujemy :)Dane do wysyłki prosimy przesyłać na kontakt@ciastkozercy.pl
Ciastkozercyniej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych
Ciastkozercyszprycy (ja użyłam końcówki do robienia futerka i trawy - jak wygląda można zobaczyć w tym wpisie) lub zwykłego noża do masła. Warstwa kremu powinna być na tyle gruba, żeby dało się do niej przyczepić jeża.Jeże i ewentualnie inne ozdoby - małe jabłka, grzybki czy kolorowe liście przyczepiamy na babeczkach pokrytych kremem.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercymałe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów, powinny być lekko pofalowane i imitować płatki. Wycięta kółka nie mogą leżeć zbyt długo na stole, bo wyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać.Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać na babeczkę z kremem, można to także zrobić w częściach
Ciastkozercywszystko wymiesza się przy wyciskaniu) z jednej strony masłem orzechowym z drugiej kremem czekoladowym - ja użyłam Lindt. Nie można wykorzystać do tego rozpuszczonej czekolady, ponieważ zastygnie i nie będzie dało się jej wycisnąć z worka.Serek mascarpone dzielimy na dwie części (ja miałam po prostu dwa opakowania po 250 g). Do jednej części dajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy, do drugiej
Ciastkozercypieprzwegetaszczypta imbiruser żółtyBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzeniesera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe
Sama słodycz i szczypta chiliTUTAJ, na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym domu :)Składniki:2 czubate szklanki mąki1 szkl. cukru1k.masła (ja dałam Kasię)1 cukier waniliowy3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj7 łyżek kwaśnej śmietanydowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreliWykonanie:Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie
Walijskie Pichceniealbo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-)Składniki:pasek żeberek wieprzowychsłoik ogórków kiszonych5 ziemniaków2 marchewki2 małe pietruszkikawałek selera liść laurowyziele angielskie
Walijskie Pichceniejest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty
Walijskie Pichceniewoda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować z do miękkości i wyjąć je z garnka, ostudzone obrać z mięska i dodać do zupy do wywaru dać kaszę jęczmienną drobną, ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu i gotować do miękkości kaszy dodać pokrojoną kiszoną kapuste i gotować z 30 minut, do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem
W Mojej Kuchni Lubięszybkie i smaczne śniadanie, w myśl zasady mówiącej, iż środa to mała sobota :) Przygotowanie tego posiłku zajmuje około 10 minut, a na pewno takie grzanki wraz ze szklanką soku dadzą nam dużo energii na pracowity dzień. Składniki:- dwie kromki chleba tostowego- trzy garście płatków kukurydzianych- 3 jajka- ok. 100 ml mleka- masło / margaryna do smażenia- sól, biały pieprz- szklanka soku
Kulinarne zapędy Kokosa