chłodnym miejscu).Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy.Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać).Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce. Moje posty
Słodka Stronamniej więcej 6-10 cm).Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły.Wyjmujemy na talerz i studzimy, choć śmiem wątpić czy dane im będzie do końca ostygnąć :).Smacznego
Moje pyszne gotowaniemowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy trzęsły :).Składniki:(ok. 20 sztuk)3 szklanki mąki50 g drożdżyszklanka mleka2 żółtka60 g masła1/2 szklanki
Moje pyszne gotowaniemija kolejny tydzień. Ni się człowiek nie obejrzał a mamy koniec lutego. Strasznie szybko ten czas nam umyka. Czasami za szybko. No, ale akurat z tym nie da rady nic zrobić. Za i przed nami kolejne długie zimowe wieczory, a na takie dni najlepszy jest miód. Ostatnio jak się do niego dorwałam to nie mogę się oderwać. Dodaje
Moje pyszne gotowanieMasa:1/2 szklanki cukrucukier waniliowy500 g sera półtłustego300 g kremówkiDodatkowo:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier
Moje pyszne gotowaniełuskanych2 bananyew. miód, lub cukier (co kto lubi)Wykonanie:Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie.Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery miseczki. Dać banany na dno miseczek.Następnie orzechy przesypać do miseczki i większe kawałki połamać na mniejsze. Na banany wlać owsiankę i obsypać ją po wierzchu orzeszkami.Można dodać do niej
Moje pyszne gotowaniemąki1/2 szklanki otrąb owsianych zmielonych1/2 szklanki płatków jęczmiennych1/3 szklanki cukru2 jajka1/2 łyżeczka sody2 łyżki kremówkicukier waniliowy3/4 kostki masłaWykonanie:Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka.Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść
Moje pyszne gotowaniePyszny początek dnia :)Składniki:szklanka mleka4 łyżki mannypół jabłuszka (średniego)łyżka mioduWykonanie:Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Następnie dać kasze manną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wstawić na chwilę na mały ogień i mieszać. Zdjąć, dodać łyżkę miodu i wymieszać.Jabłuszko zetrzeć do miseczki na grubej tarce i nałożyć kaszki.Smacznego
Moje pyszne gotowanielepszy następny rok :)Składniki:1,5 szklanki mąki4 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego (płaskie)jajko125 g margarynymarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Potem dać masło i razem posiekać. Wszystko razem zagnieść dodając jajko.Następnie ciasto wkładamy na ok. 20 minut (do 30), do lodówki.Ciasto wyjmujemy i tworzymy różyczki.Ciasto rozwałkować, następnie dzielić
Moje pyszne gotowanieszklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże
Moje pyszne gotowaniełyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże
Moje pyszne gotowanieSkładniki:szklanka mleka4 łyżki płatków owsianychgarść pestek granatuWykonanie:Mleko zagotować, dodać płatki, zmniejszyć ogień i gotować, aż płatki będą miękkie.Do miseczki, dać granat.Smacznego
Moje pyszne gotowanieWczoraj przyszła do mnie paczka od św. Mikołaja. Teraz leży na półce i kusi, ale ja się nie dam i otworzę ją dopiero 6 grudnia :)Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :)~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~Składniki:kalafior100g gotowanej piersi z kurczakajajkokilka listków sałatySos:100ml maślankikoperekprzyprawy
Kuchenny Skrawek Niebaoknami panuje niechciana jesień, jakże przygnębiająca i depresyjna. Aby nie dać się złej pogodzie i nie stracić humoru, potrzebna będzie spora dawka endorfin. Ale tym razem nie w postaci tabliczki czekolady. To byłoby zbyt proste i oczywiste! Postarajmy się więc sprowadzić w nasze cztery kąty trochę lata. Przygotujmy koktajl truskawkowy, prawdziwą bombę witaminową, a nasz organizm na pewno się
W poszukiwaniu inspiracjiteż się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam. Zaczynamy pierwszy etap przygotowywania piernika, zacznijcie ze mną ! :)Składniki :1/2 kg miodu25 dag masła2 szkl cukru (dałam mniej)1 kg mąki pszennej3 jajka3 płaskie łyżeczki sody1/2 szkl mleka1/2 łyżeczki soli2-3 torebki przyprawy do piernika Przygotowanie:Miód, masło i cukier umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy
charlotte gotuje