dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:797/1001)

Bardzo ekspresowa tortilla, Cafe Bazylia 166

Eksplozja smaków i dość pożywny posiłek (głównie dzięki awokado i pomidorom). Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: poniżej 30 minut, idealne danie, gdy jest się głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki sos jogurtowy(...)znajduje się przy ulicy Rejtana 31 J (naprzeciwko Millenium Hall). Minus – niezbyt dużo miejsc, dlatego jeśli idziemy w dni weekendowe, lepiej wcześniej zarezerwować.   Przystawka: smakowa oliwa i chleb Makaron ze szpinakiem - pyszny Po jedzeniu...  Very quick tortilla An explosion of flavours and a quite nutritious meal (mainly due to avocado and tomatoes). You should really try it. Preparation

Qlinarnie i Qlinarnie
baza do potraw: sos pomidorowy domowy... 137

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, marchew 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, przecier pomidorowy 500 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Cukiniowa "lasagna" 110

młoda, można ją jeść na surowo, nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy(...)żółty ser oraz cienka warstwa bułki tartej. Piekłam około 35 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam górną grzałkę z funkcją grilla by ładnie przypiec wierzch dania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło i jako zimna przekąska. Równie pysznie smakować będzie bez szynki, jeśli wolicie wersję bezmięsną. Pichceniomaniowe niebo w gębie

Pichceniomania
31 dań jednogarnkowych 5569

Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior(...)podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem

Moja smaczna kuchnia
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 98

             Malinowo-porzeczkowy chłodnik W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy. Składniki dla czterech osób: 100

Miód i pieprz
Gulasz 152

   Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień. Składniki: -ok. 1 kg łopatki lub szynki -marchewka -cebula  -2-3 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz

Maminek kulinarny
Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) 134

pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Na sam koniec dodajemy dynię, listki tymianku, kontynuujemy gotowanie kolejne 2-3 minuty.  Ugotowany makaron mieszamy z połową beszamelu oraz podsmażoną dynią, porami i pancettą.  Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą .  Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu i  obsypujemy(...)mescolando di tanto in tanto. In una ciotola versate la pasta ben scolata, metà della besciamella, la zucca con porri e pancetta, mescolando bene il tutto. Prendete una teglia da forno e oleatela, disponendovi successivamente la pasta. Distribuite il resto della besciamella e spolverate la superficie dello sformato con il parmigiano grattugiato.  Cuocete lo sformato in forno preriscaldato

La grande e la piccola cuoca
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 211

talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i  kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia(...)mnie moją osobistą książką kucharską, spełnianiem się w czym czuję się najlepiej, a także możliwością  nauczenia się wielu nowych rzeczy od innych w dziedzinie gotowania.  7. Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób

My simple kitchen
Zapiekanka z jabłkami 76

Gdy nie wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków

R'n'G Kitchen
piersi w rodzynkowym sosie... 163

Składniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny

W Mojej Kuchni Lubię
KLUSKI LENIWE 117

KLUSKI LENIWE Kluski leniwe, jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamietam jak, mama ich mi nie chciala robic to biegłam do babci i od razu tego dnia takie kluski pojawiały się na stole :) Zapraszam do wypróbowania przepisu Skladniki: ok 1 kg sera kasza manna 2 całe jajka sól masło* bułka tarta* śmietana* * opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Ser przepuszczamy(...)pomocą noża i kroimy na kawałki w kształcie rombów( tak postępujemy z całą ilością naszego serowego ciasta). 9. Do garnka wlewamy wodę, solimy(mniej niż na ziemniaki czy makaron) i zagotowujemy-możemy dodać troszkę oleju by nam się kluseczki nie sklejały 10. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami kluski, za pomocą najlepiej drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, by nasze kluski

Kulinarnie z Polką na Kresach
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi 146

czterolistną koniczynkę, i to podczas wynoszenia mebli. Pewnie to ona sprawiła, że wszystko dobrze poszło J Obiad zrobiłam na 20.00 – pulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto(...)wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki

Kuchenne zapiski Edyty
Szpinakowelove czyli makaron ze szpinakiem i warzywami 163

Szybkie i przepyszne danie :) Dzisiaj pomysł na kurczaka ze szpinakiem i warzywami dla wielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :) Składniki: -200g świeżego szpinaku - 1 marchewka -pół papryki - pół cebuli - pół pomidora -koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - 1 pierś z kurczaka - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem.  7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego).  I gotowe ! Smacznego

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 120

Wspólną cechą Polaków i Włochów ze środkowych regionów kraju jest zamiłowanie do zbierania leśnych grzybów. We Włoszech prym wiedzie oczywiście cenna trufla, dodawana prawie do wszystkiego, od jajecznicy po makaron. A na drugim miejscu są porcini czyli prawdziwki, lubiane również u nas. Jak wiecie, tegoroczny sezon na grzyby w Polsce był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz(...)pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania. Sięgnęłam po lekko pikantną oliwę Monini DOP Umbria o typowym dla tego regionu aromacie leśnego poszycia (czyż nie cudownie komponuje się z grzybami!). Oliwa ta posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Duszona wołowina w sosie 111

Coś dla osób, które chcą wstawić obiad i zająć się kompletnie czymś innym :) Pyszny delikatny obiad z super miękką, wręcz rozpadającą się wołowiną. Podajemy z czym

Klasyka Gotowania