smarowidło, tyle że powstaje nie z ciecierzycy, a z pysznych, opiekanych do miękkości bakłażanów. Uwielbiam bakłażany, a zapach jaki roznosi się w kuchni po ich pieczeniu wprost ubóstwiam – nie da się go z niczym pomylić. Tak jak i charakterystycznego smaku tej bliskowschodniej, niesamowitej pasty. Zapisz Podstawa baba ghanoush to zawsze bakłażany, czosnek i sok z cytryny. Wykonanie i dodatki różnią(...)hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek + olej/oliwa do podlania
Karo in the KitchenNaleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku i podane z sosem czosnkowym to bardzo pyszne i sycące danie, które możemy podać na obiad lub jako przekąskę na imprezie. Na pewno zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni. Kurczak w aromatycznej przyprawie do gyrosa w połączeniu ze świeżymi warzywami – to już jest pyszne. A to tylko farsz schowany w naleśniku, który(...)gyrosem zapiekane w piekarniku[/caption] Zobacz inne przepisy z kurczakiem w gyrosie: Domowa Pizza Kebab-Gyros Chlebki Pita Z Sałatką Gyros Zapiekanka Gyros Z Ryżem Zapiekanka Gyros Z Makaronem Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Artykuł Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneOrzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na
Moja DelicjaDomowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio miałam ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego J Po intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze… ale koniecznie serową. Wyruszyłam
Kolizje SmakówNabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać(...)zależności od jakości mięsa mamy około 3,5 do 5 godzin wolnego czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pędy bambusa. Jeżeli podaję wołowinę z ryżem lub makaronem ryżowym to często zagęszczam sos dodając czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość mieszam i gotuję jeszcze około 15 do 30 minut, Gdy jemy obiad z brokułami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataz indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie(...)około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients: 1 kg skinless chicken breasts, cubed 3 tablespoons olive or coconut oil salt
karmelowySzaszłyk pod przykrywką 007 … w kurczaku Szaszłyk 007 jak James Bond , działa pod przykrywką .. Niby taki zwykły patyczak , a jednak ..wiele potrafi i zawsze zaskakuje
Ogrodnik w podróżyDietetyczny indyk z warzywami to danie, dla tych wszystkich osób które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę na zdrowe odżywianie. Porcja takiego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi do świetny przepis na jesienny obiad, kiedy sezon na grzyby w pełni. Jest bardzo smaczna, szybka do zrobienia i sycąca. Ponieważ
e-PrzepisyKulinarneCiasto na pierogi z żółtkami 600 g mąki pszennej „00” *, 10 żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie
królestwo garówZdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka
w mojej kuchnisobie życia w kuchni, czyli przygotowanie kompletnego dania obiadowego za jednym zamachem. Faszerowane warzywa są właśnie takim daniem. Tym razem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Danie bardzo klasyczne i odpowiednie na jesienne(...)postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona papryka jajecznica z czerwoną
Kulinarne przygody Gatitysię niemal w każdym daniu i gwarantuje wspaniały smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu(...)zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed spożyciem. Do podniebień polskich konsumentów powoli, acz wytrwale toruje sobie drogę
Codzienna kuchnia niecodzienna