dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:803/1001)

Kurczak w mleku kokosowym z dynią 148

Kurczak w mleku kokosowym z dynią to przepis od mojej koleżanki Kingi. Smakiem tego dania jestem zachwycona! To mieszanka prostych łatwo dostępnych przypraw, która sprawia, że całość nabiera lekko słodkawej orientalnej nutki. var metaslider_8446 = function($) { $('#metaslider_8446').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true(...)gotować (bez przykrycia), do czasu aż sos będzie gęsty. Całość skropić sokiem z limonki i posypać koperkiem. Kurczaka podawać z ryżem lub makaronem. Krok po kroku: 1. Wymieszać miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek. 2. Przyprawy podsmażyć na patelni 3. Dodać pokrojonego kurczaka 4. Lekko podsmażyć mięso 5. Kurczaka zalać mleczkiem kokosowym

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak Cacciatore 278

jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań. I nie zrażajcie się zdjęciami; robiłam je zaraz po przygotowaniu, niestety o tej porze roku już w sztucznym świetle. Robiłam co mogłam, ale są jakie są. :) Mogę tylko zapewnić(...)konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności

Kuchnia Prezydentowej
ŚWIDERKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPARAGAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 139

    Stoję kolejny kwadrans na autobusowym przystanku. No pięknie, jak zwykle godziny szczytu oznaczają porażkę komunikacyjną. Poszłabym pieszo. Ale wtedy akurat podjedzie zbawienie w

W kuchni Karmel-itki
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 208

przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku(...)Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób

Kuchcik gotuje
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 194

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej(...)Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Kaczka pieczona z jabłkami 221

Na Świętego Marcina na stołach króluje gęsina. Ale nie u Nas. U nas króluje kaczka pieczona z jabłkami i morelami. Ten przepis na kaczkę pieczoną z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Irańska ryba smażona 174

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki z kurkami w winie 125

zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam!   Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka(...)mieszając. Dodać polędwiczki i gotować pod przykryciem jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło. Skontrolować smak i doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem

Kulinarne Inspiracje
Ziemniaki nasze codzienne 200

spozyciem. WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANA Czy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy sie ile maja zalet. Ziemniaki prawie nie zawieraja tluszczu (okolo(...)duza iloscia zwiazkow mineralnych ,tych  najlatwiej przyswajalnych i rozpuszczalnych. Najwiecej wartosci zachowuja ziemniaczki pieczone ze skorka lub gotowane na parze.Jesli juz gotujemy ziemniaki w wodzie,dajmy jej tylko tyle,by wyparowala.Oczywiscie nie za malo ,bo przypalimy ziemniaki.Gdy zostanie jej niewiele zawsze mozemy zuzyc do zupy lub sosu.Ja co prawda nie posiadam parowaru ,ale mam bardzo fajna wkladke do gotowania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 164

pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta na świeży makaron, gdyż musi ono trochę poleżeć. Choć przepis na makaron jest bardzo prosty, ciasto jest twarde i trzeba włożyć w nie dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej, ja się nieźle przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć, aby nabrać(...)bieżąco wszystko, co gotowaliśmy i zachęcający również nas do tego. Dbał też o porządek w kuchni - sprzątał i zmywał po każdej zakończonej czynności. Jak mówił, dzięki temu, gdy ugotujemy danie, można je już tylko jeść :) Powinnam przejąć trochę jego filozofii, mi niestety po gotowaniu zostaje góra naczyń ;) Ja starałam się jednocześnie fotografować, zapisywać przepisy i pomagać w gotowaniu, dlatego

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 175

Kuchnie świata: Italia Cannelloni, czyli grube rurki makaronowe, faszerowane w tej odsłonie bakłażanem z pomidorami, przykryte kołderką serowo-beszamelową.  Składniki: (na 2-3 porcje) 8

KreatywnePiny
Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi 231

Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 2 liście(...)selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki. Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty

Czerwień i błękit
Przepisy na jesień 114

ugotowanymi według przepisu na opakowaniu uszkami i grzybami shitake z bulionu.Pozostałe warzywa można przerobić na pasztet warzywny. Makaron z kurkami Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować dodając boczek i makaron gryczany soba. Składniki: makaron gryczany soba – 2 porcje 100 g boczku drobno pokrojonego w cienkie paski 200 g kurek – umytych(...)piórka całe jajko żółtka z 2 jajek 2 łyżki startego sera pecorino duża szczypta pieprzu Przepis na makaron z kurkami Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą

Ugotowane pozamiatane
Klub Kolacyjny Barilla - spotkanie w Poznaniu 166

przedstawicielka Barilli, która przypomniała nam o zbliżającej się III edycji Barilla Cup , czyli Makaronowych Mistrzostw. Już w maju będzie okazja powalczyć o zwycięstwo - zgłosić się może każdy, kto kocha makarony. A powalczyć warto, bo nagrody zapowiadają się kusząco 😊 Niewątpliwą atrakcją tego spotkania - poza fantastycznym jedzeniem - były warsztaty fotograficzne, które poprowadził dla nas Piotr Arnoldes. Mieliśmy okazję doszlifować robienie zdjęć przy(...)brzuchy. Byliśmy po prostu głodni, tym bardziej, że z kuchni dochodziły wspaniałe zapachy i drażniły nas niemiłosiernie. Szef kuchni Riccardo Iacovone wraz z pomocnikami wyczarowali dla nas cudowne dania: zupę minestrone, spaghetti all'Amatriciana i kremową bezę z owocami leśnymi. Porcje były tak duże i tak sycące, że nie wszystko daliśmy radę zjeść. Ale spokojnie, na deser miejsce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami i gruszką 156

Pierwsze skrzypce w tym daniu gra oczywiście sos z gorgonzoli, niesamowicie wyraźny przełamany smakiem słodkiej gruszki. Przepis jest bardzo szybki i prosty, kurczak pieczę się sam w piekarniku a przygotowanie sosu zajmie Ci tylko 5 minut. Będziesz potrzebować 4 porcje pierś z kurczaka - 4 pojedyncze suszone pomidory - słoiczek orzechy włoskie - 70 gram oliwa - 2 łyżki ulubiona przyprawa do kurczaka(...)już się rozpuści dodaj śmietanę oraz szczyptę chili (niekoniecznie). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. IV Etap - Podanie Podawaj z czym lubisz :) Wg mnie najlepiej smakuję z makaronem typu tagliathelle, z pieczonymi ziemniaczkami, gnocchi  albo kopytkami. Smacznego

Wylizany Rondel
Zapiekanka z kurczakiem, brokułem sosem koperkowo-śmietankowy i parmezanem 126

ViolaPassion Długa nazwa Ale jak długa, tak pyszna. Wtorek zalatany,brak czasu na co kolwiek wiec i  szybki obiad dla mojej rodziny . SKŁADNIKI: (6-8

Viola cooks with passion
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 146

ciasta francuskiego Proste i pyszne danie. Zrób a je pokochasz. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego         Te pierogi robi się w kilka minut, nie ma zabawy z mąką, wałkowaniem. Znasz te sytuacje gdy dzwonią goście, że już są w drodze .. a Ty przerażenie, co ja dam im do jedzenia ? I wtedy przypomnij sobie(...)piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy   Smacznego !   ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 211

podsmażone przed duszeniem, jedynie gotowane w bulionie, a mięso zostało przed duszeniem obtoczone w mące, dzięki czemu sos samoistnie gęstnieje podczas duszenia 🙂 Jeśli lubicie delikatne mięso z indyka to danie z pewnością się Wam posmakuje 🙂 Sos koperkowy do klopsików przygotowałam na bazie śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka(...)lekko gęstnieć. Wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy do sosu posiekany koperek. Dusimy klopsiki w sosie koperkowym jeszcze chwilkę. Gotowe! Podajemy np. z ugotowanym makaronem. Smacznego! The post Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moje pesto 143

   Istnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos

Gotowanie to kochanie
Pieczarki faszerowane 226

Prosta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki. 4 duże pieczarki 1 szalotka 1 ząbek czosnku Granat 1 puszka pomidorów Kapary Pieprz w zalewie Szczypiorek Słodka papryka Kmin rzymski Kurkuma Sól Pieprz Od pieczarek odcinamy ogonki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z szalotką i cukinią. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy pomidory(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Jeżeli zostanie nam farsz – nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzi się w roli sosu do makaronu. Smacznego

MarcinChef