Tarta pomidorowa z klopsikami 248Poza tartami słodkimi jest jednak masa tart, które możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty są niezwykle praktyczne, gdyż można je serwować jako danie główne, przystawkę bądź przekąskę. Można je jeść i na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę z klopsikami. Przepis zarówno na ciasto(...)cieście ułożyć klopsiki, zalać nadzieniem pomidorowym. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Przepis na klopsiki, który podałam powyżej jest uniwersalny. Bardzo często stosuję go gdy robię makaron z klopsami, bądź zwyczjne w świecie mielone. Sprawdza się idealnie. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooks
Kofta z domową pastą ajwar 184razem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło. Mi z kilograma mięsa wyszło 11 sztuk kofty. A teraz Ajwar
Marder&Marder Manufacture
Raviolii z łososiem i serkiem kozim! To danie jest przepyszne! 175Kuchnia włoska to coś co my Polacy kochamy. Lubimy smakować włoskich specjałów bo są proste w wykonaniu, pyszne i nie wymagają zbyt wielu składników. Zaraz po
SMYKWKUCHNI
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 178Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Szparagi , drogocenne warzywo sezonowe , które właśnie pojawiło się w sklepach . Uwielbiane przez moją rodzinkę z drobnymi wyjątkami
Ogrodnik w podróży
Grzyby pasteryzowane na zimę 215Będąc w tym roku pod koniec lipca w okolicach Iławy nad Jeziorakiem, trafiliśmy na najlepszą pogodę tego lata. Słońce, dużo słońca i ciepło. Choć kąpiel w
Posadzone i zjedzone
Vollkornspätzle- pełnoziarnisty domowy makaron 183Spätzle to jest to co najbardziej lubie z kuchni niemieckiej.Te niewielkie kluseczki przygotowywane z maki i jajek nie moga sie rownac zadnym wloskim makaronem. Ta maczna potrawa poludniowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.ma bardzo dluga tradycje.Schwäbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis(...)rozpuszczamy maslo,dokladamy wylowione spätzle i obtaczamy w maselku. Mozemy dodac starty zolty ser np.Bergkäse lub Ementaler,cebulke podsmazac,wg uznania.Tak przygotowane moga stanowic rowniz odrebne danie. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 260Serdeczny serwus w poniedziałek! (; Wraz z Wami witamy kolejny tydzień nowego roku. Czy lubimy poniedziałki? To zależy od nastroju i natłoku obowiązków, ale uważamy, że zawsze
Symfonia Smaków
Najlepsze pierogi ruskie 390danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie wiejski twaróg sprzedawany na wagę – ewentualnie ten w kostce, ziemniaki ugotujcie wcześniej, nie żałujcie cebuli i pieprzu, a ciasto rozwałkujcie najcieniej jak się da(...)też z cebulką podsmażoną na maśle. Niektórzy uważają, że najlepsze są od razu po ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa
Poezja smaku
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 206grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta(...)suszone pomidory (użyłam "domowych") 3 ząbki czosnku szklanka oleju 1 kg winnych jabłek 4 łyżki octu balsamicznego 1,5 łyżki suszonego tymianku (zamieniłam na świeży z ogródka i dałam więcej) łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego; takiego użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka
KUCHARNIA
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 227rodzaju kluseczki. Zanim okazało się, że nie mogę jeść glutenu, robiłam je bardzo często, później musiałam z nich zrezygnować, ale dość szybko zorientowałam się, że z mąk bezglutenowych też da się je przyrządzić i zaczęłam eksperymentować. To jest właśnie bardzo smaczny efekt jednego z takich eksperymentów. Z kolei owoce morza staram się jeść, gdy tylko mam okazję. W czasie podróży(...)mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto
Quinoa Raz!
Sos pomidorowy na zimę 512pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima(...)garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy słoiki 15 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Idealny do wszelakich dań obiadowych. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 299Przygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca(...)brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchnia
KRÓLIK W ŚMIETANIE 236Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa
potrawyregionalne
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 191ludowej, a kasza gryczana pojawiała się na polskich stołach od dawna. Była ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Kasza gryczana może być dodatkiem do drugiego dania, a także można z niej przygotowywać kotlety, placuszki, farsze do gołąbków i pierogów. A ze zmielonej kaszy gryczanej całej otrzymuje się mąkę gryczaną, którą można wykorzystać(...)Kasza niepalona ma nie tylko więcej witamin i minerałów, ale nawet cztery razy więcej przeciwutleniaczy zawartość błonnika w kaszy gryczanej jest ponad 2 razy większa niż w makaronach czy ryżach kasza gryczana zawiera 12 g białka w 100 g i jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 193ludowej, a kasza gryczana pojawiała się na polskich stołach od dawna. Była ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Kasza gryczana może być dodatkiem do drugiego dania, a także można z niej przygotowywać kotlety, placuszki, farsze do gołąbków i pierogów. A ze zmielonej kaszy gryczanej całej otrzymuje się mąkę gryczaną, którą można wykorzystać(...)Kasza niepalona ma nie tylko więcej witamin i minerałów, ale nawet cztery razy więcej przeciwutleniaczy zawartość błonnika w kaszy gryczanej jest ponad 2 razy większa niż w makaronach czy ryżach kasza gryczana zawiera 12 g białka w 100 g i jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą
Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym 319Jest piątek więc to może najlepszy czas aby przygotować sałatkę na weekend. Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym to bardzo szybki i zarazem prosty przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół warmiński z zielonym groszkiem 201Ostatnio chodził za mną rosół, jednak nie taki zwykły, a jego wiosenne wydanie - z soczystym, zielonym groszkiem. Aż w końcu w niedzielę postanowiłam go przygotować
W poszukiwaniu inspiracji