Kochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na rozgrzewające danie już jest! To moje ulubione połączenia, menu na kolejne dni zaplanowane i mam nadzieję, że uda mi się pokazać Wam moje nowe dania! Udanego tygodnia i co? Czekamy na słońce? Podobno w Warszawie było :) Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach / 2 porcje Składniki: pojedynczy filet z kurczaka 300 g ciecierzycy z puszki(...)pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą. Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita
Moja smaczna kuchniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka
Zawsze głodna!Wczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie
Smaczna PyzaGdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a efekt powala! Delikatna rybka, która aż się prosi, żeby w nią wbić widelec (sadyzm się szerzy... cholera), przykryta idealną kołderką szpinakowo-serową, oczywiście z wyraźną nutą czosnku, i na to "wisienka(...)stopni piekarnika, 5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg), 6. posypujemy zmielonymi orzechami. 7. dopiekamy jeszcze 5 minut. Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi! /jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/ Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy
Wypisz WymalujDziś zapraszam na danie szybkie, czyli to co w tygodniu lubię najbardziej Kwaśno-słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej(...)minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią do tego makaron i już
Delicious Titbitsnajprostszy, można powiedzieć, że klasyczny sposób. Przygotowałam Małże duszone w pomidorach, białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i natki pietruszki. Wystarczyło kilka minut, abyśmy z Piotrkiem mieli pyszne danie dla dwojga. Małże w pomidorach z natką pietruszki: 1 kg świeżych małży/omułki 1 cebula sól z czosnkiem z ziołami 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml białego wytrawnego wina(...)posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować również z makaronem np. typu spaghetti. Smacznego! The post Małże w pomidorach z natką pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteraz wędrówka po sklepie zajmuje mi trochę czasu... Zazwyczaj odbywa się z kartką w dłoni jakich składników muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu.... Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy jak i produkty będę(...)mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego 3.Mąka Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki
NaKońcuJęzykaPolecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w domowym sosie pomidorowym ze słoików , które zrobiłam w tym roku na zimę. A klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki w sosie(...)dusimy na małym ogniu 15 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy w 50 ml zimnej wody i wlewamy do klopsików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos zgęstnie, podajemy z ziemniakami, z makaronem, obsypujemy świeżą bazylią. Smacznego. The post Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłaśnie teraz, na kilka miesięcy przed końcem roku, jest najlepszy czas na zmiany, także w naszej kuchni. Warto zapełnić wolne miejsce nowym sprzętem, niezbędnym w każdej
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki
magiczna kuchnia KasiWitajcie kochani. Jesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub
Symfonia Smakówprowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.) Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany(...)ciekawy układ graficzny. To pozycja polecana przez naukowców i lekarzy: Krajowego konsultanta ds. onkologii klinicznej prof. Macieja Krzakowskiego oraz Prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia POLSPEN dr.hab.med. Stanisława Kłęka. Przygotowałam przykładowe danie zalecane w okresie nudności i wymiotów, bo akurat zmagałam się z problemem zatrucia pokarmowego i pomyślałam,że wypróbuję smak na sobie. Zupa jest pyszna, to mogę powiedzieć z czystym
Z Kuchni Do Kuchnikawałki piersi z kurczaka, którym towarzyszą warzywa i pyszny kwaśno- słodki sos to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. W dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie. Proste w przygotowaniu i pożywne danie. Już dawno miałam ochotę na tego typu obiad i w końcu musiałam zrobić, a jeśli Wy nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie :) Do przyprawienia piersi z kurczaka użyłam przypraw(...)wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić do smaku cukrem i octem. Podawać z ryżem lub makaronem
Zrób to smaczniejest szczególnie wygodne w tygodniu. Ja do swojego dodałam ciemne piwo (zgodnie ze wskazówką autorki przepisu), możecie je jednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. Gulasz dzięki piwie uzyskuje nie tylko ciekawy kolor, ale i smak, który jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 4 porcje(...)jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą, ziemniakami lub makaronem, a nawet pieczywem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówoddaje nam nadmiar wody- przygotowuję farsz. Ponieważ poprzedniego dnia na talerzu gościła kasza pęczak, której niewielki nadmiar jeszcze został, postanowiłam jej użyć. Może być każdy rodzaj kaszy, ryż lub makaron. Kasza pęczak jest dość spora. Lubię ją wykorzystywać do potraw, których bazę stanowią miękkie po przygotowaniu warzywa. W tym przypadku otrzymamy cudownie rozpływającego się w ustach bakłażana z przyjemnie "chrupką(...)smaku, więc polecam wszystko przyprawić nieco mocniej niż zwykle. Teraz już wystarczy wytrzeć nadmiar wody z wydrążonych bakłażanów i nałożyć farsz, który powinien być wilgotny, ale niezbyt płynny, powinien dać się nałożyć "z górką". Jeśli wydaje się wam, że jest zbyt luźny- po prostu pozostawcie go nieco dłużej na gazie bez przykrycia, nadmiar płynu odparuje. Wypełnione bakłażany układam na blaszce
Pichceniomaniamąką ziemniaczaną, dodajemy je do ziemniaków. Mieszamy łyżką całość bardzo dokładnie i dopiero teraz wkładamy dłoń-chwilę ciasto wyrabiajcie, a potem oderwijcie umączoną ręką kawałek ciasta i sprawdźcie, czy da się ulepić w płaski placek i nie porozpada się. Jeśli jest za wilgotne – dodajemy jeszcze mąki. Moim bardzo mączystym ziemniakom wystarczyła szklanka pszennej i ćwierć szklanki ziemniaczanej mąki. Ciasto musi(...)Knedle dla wygody gotowałam w bardzo dużym garnku, a garnek mam od razu z… sitkiem! Jest o tyle fajne i wygodne rozwiązanie, że rewelacyjnie gotuje się w nim makaron (i ten króciutki, jak orzo czy kolanka, jak i długie spaghetti, wstążki czy bavette). Usprawnia gotowanie i odcedzanie drobnych warzyw jak np. fasolka szparagowa czy bób. Pokrywka będąca jego uzupełnieniem
Karo in the Kitchenspaghetti to moje awaryjne danie sesyjne, bo zawsze wychodzi go duża porcja i mogę być pewna że zjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam(...)drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł
Czerwona Porzeczka