pominąć jakieś warzywo lub dodać inne, a z pewnością i tak wyjdzie Ci pyszny miks. Takie warzywa są ciekawym dodatkiem do posiłków, możesz wzbogacić je także o kaszę czy makaron. Całość jest wegańska i bezglutenowa. Składniki (4-6 porcji): 1 średnia dynia 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 4 duże marchewki (u mnie różne kolory) papryczka chilli (w wersji(...)miarę możliwości gładką masę. Po upływie 35 minut duszenia warzyw dodaj przyprawy, syrop klonowy, a także wlej zmiksowany sos i gotuj całość jeszcze ok. 15 minut. Gotowe danie wymieszaj z oliwą z oliwek i posyp płatkami drożdżowymi
Zdrowie na języku :PKolejne plony z mojej hodowli, o której szerzej pisałem już tutaj. Z racji tego, że na działce wpadły mi w ręce jeszcze inne ciekawe składniki, postanowiłem stworzyć danie inspirowane kawałkiem dobrej literatury. Nie tak dawno temu, zanim George R.R. Martin w ogóle zaczął myśleć o swojej Pieśni lodu i ognia, w której tak świetnie opisał polityczne rozgrywki(...)waleczne narody na dalekim wschodzie, pojawiły się schody. Siłą nie dało się tu nic wskórać, dlatego trzeba było się ułożyć za pomocą umów handlowych, przy okazji nawracając władców na nową religię, poszerzając wpływy. Było to niezmiernie trudne, bo dla samuraja jest nie do pomyślenia, jak Jezus dał się tak dobrowolnie upokorzyć. Ostatecznie zakończyło się to tym, że ta religia stała
Kryzysowa Książka KucharskaLeczo u mnie w domu gości na stole bardzo często, wszyscy je uwielbiamy, praktycznie zawsze znajdę na nie potrzebne składniki, a jak nie, to jedne warzywa
Słodko-Słony Świat IlonyObiad bez zupy? Oj nie! Uwielbiam każdą zupę! Dzisiaj miałam ochotę na coś rozgrzewającego. Powoli zbliża się jesień więc warto czasem sięgnąć profilaktycznie po
Kuchnia moimi oczamiMalinowo-porzeczkowy chłodnik Gotowy chłodnik Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki
Miód i pieprzGdy nie mam czasu lub pomysłu na obiad to stawiam na prostotę. Proste nie zawsze musi znaczyć zwyczajne i nudne. Taki właśnie jest ten sos - niby
Fabryka pomysłówdruku. Jak na pewno zauważycie, część produktów się powtarza, część jest gotowanych na zaś, aby maksymalnie zoptymalizować i uprościć przygotowanie obiadów. Drukujcie przepisy, gotujcie i przede wszystkim dajcie mi znać, co sądzicie! To pierwszy odcinek cyklu, więc wszystkie Wasze uwagi będę brać na klatę :) Czekam również na Wasze sugestie, jakie ma być kolejne menu - wegetariańskie, z mięsem, a może(...)łyżką oliwy i octem balsamicznym, dopraw solą. Sałatkę ułóż na środku gotowej frittaty i podawaj. Wtorek - Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Na wtorek zaplanowałam szybki wegetariański makaron. Wykorzystajcie do niego połowę 500-gramowego opakowania jarmużu, zaś pozostałą ilość zużyjecie do przepisu na zupę ribollitę w czwartek. ➤ Kliknij - Przepis na tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle
Chilli Czosnek i OliwaKurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym Kolejny przepis z wykorzystaniem piersi kurczaka . Jak zwykle polecam Wam szybkie, smaczne, proste i kolorowe danie na obiad: gulasz z kurczaka z warzywami i pieczarkami. Składniki na 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 cebula pokrojona w piórka czosnek, 2 ząbki 200 g domowej pasty paprykowej 1 papryka czerwona, pokrojona na paseczki(...)kurczaka, dodajemy słoiczek pasty paprykowej, pokrojone pomidory, wszystko mieszamy, wlewamy ok.100 ml wody i dusimy ok. 15 minut. Kurczaka z warzywami i pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, makaronem itp. przed podaniem gulasz z kurczaka posypujemy świeżymi listkami kolendry. Smacznego 🙂 The post Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na rozgrzewające potrawy uważamy za otwarty, a przynajmniej w naszym domu. Postanowiliśmy jednak, aby dania, które przyrządzamy nie były zawiesiste i ciężkie od tłuszczu. Dlatego dzisiaj proponujemy lekką pomidorówkę, która mimo niewielkiego ładunku kalorycznego jest super rozgrzewająca. Efekt ten osiągnęliśmy dzięki dodatkowi ostrej papryczki bogatej w kapsaicynę. Natomiast jeśli chodzi o same pomidory - poza sezonem znacznie lepiej(...)przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można
Kuchnia od dwojgaSoczysty kurczak w śmietanowym sosie z ziołami to propozycja smacznego obiadu dla całej rodziny. Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 osób Trudność
karolgotujejestem pełna. Tak jak kocham jajka to na razie mam ich dość. Tak jak kocham barszcz biały tak bym go jeszcze zjadła. Dobrze, że mama dała jeszcze słoiczek zupy na dzisiaj. Każe święta spędzamy w połowie w Warszawie u moich rodziców i połowę u teścia w Lublinie. I zawsze też porównuje zwyczaje dwóch rodzin. U nas je się żurek(...)SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Podsmażamy chwilę. Mięso mielone smażymy, dodajemy podsmażone warzywa
Kuchnia w oparachJego zdaniem, warto czasem wejść do kuchni i zaskoczyć żonę – serio! Ostatnio usłyszałem, że fajnie by było, gdybym zrobił sajgonki. Zachcianka ciążowa żony, do tego
Dietologpodstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały być w niedzielę dla gości, ale gościom dziecko zachorowało; miały być zawijane w liście kapusty ale kapusta mi zmarniała; pozostały(...)rozgotowanej, ani przypalonej, ani surowej, tylko takiej akurat idealnej do jedzenia :) Tak samo gotujemy kaszę jaglaną (i każdą inną). Ja miałam akurat resztę jaglanki ze śniadania :) (Przygotowując to danie następnym razem ugotowałam po prostu obie kasze razem w jednym garnku). Wracając do gołąbków - będą potrzebne jeszcze grzyby/pieczarki, które podsmażamy z cebulką na patelni. Jako że gołąbki będą bez zawijania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgorącą wodą. Po około 10 minutach odcedzić i dobrze osuszyć. Twaróg rozetrzeć widelcem razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Powinna wyjść niezbyt gęsta, ale i niezbyt rzadka masa, którą da się bez problemu rozsmarować na naleśnikach. Cukru należy użyć tyle, aby masa serowa była dość słodka. Na końcu dodać żurawinę i wymieszać. Na naleśniki nakładać twarożek - średnio około 1 łyżkę(...)takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki. W garnku zagotować wodę, posolić ją standardowo jak do gotowania makaronu czy klusek. Małą łyżeczką maczaną uprzednio we wrzątku, nabierać niewielkie ilości masy i kłaść je na gotującą wodę. Gotować przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane przyrumienionym na patelni masłem
Codzienna kuchnia niecodziennakońcu to, czym bardzo hojnie obdarza nas Matka Natura - staje się źródłem energii, siły, zdrowia i życia. Przez najbliższy czas moje propozycje dla Was będą oscylowały wokół zup, kremów, lekkich dań obiadowych. Nie ukrywam, że tu i ówdzie wkradnie się deser. Jestem zbyt dużym smakoszem, żeby odmawiać sobie małych słodkich przyjemności;) Ale... wraz ze świadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość(...)podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego
Kuchnia smakówomlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie. Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano(...)masa się ścięła. Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego! Jeśli lubicie szparagi to polecam: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami
potrawyregionalne