JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? 214Lekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać? Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam na niego rok w rok, aby w majowym czasie nasycić się nim do szpiku kości tak, że wystarczy(...)pory, dzięki czemu aromat i smak zostają wewnątrz szparagów. Nie wiesz, co przyrządzić ze szparagów? Oto kilka moich propozycji! Kaszotto ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Pełnoziarnisty makaron świderki ze szparagami i oliwkami Sałatka ze szparagami i miętą Krem ze szparagów białych Jajka ze szparagami, beszamel Tarta ze szparagami Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Spaghetti 217Spaghetti i milion jego odsłon Składniki: 0.5kg mięsa mielonego tym razem użyłam z indyka 1 jajko 1 bułka sucha namoczona
Viola cooks with passion
Gotowane zielone szparagi z parmezanem 243Gotowane zielone szparagi z parmezanem to chyba jedno z najprostszych dań z zielonych szparagów. Wystarczą dosłownie 3 składniki, aby mieć wspaniałą, smaczną kolację. >>
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsy w sosie pomidorowym 213Dzisiaj polecam przygotować klopsy z mięsa indyczego polane sosem ze świeżych pomidorów. Tak podane klopsy nie są tłuste, a sos pomidorowy smakuje wyśmienicie. Poniższe danie jest idealne na wyjazd lub delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować). Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem
Ugotować
Kotlety mielone w sosie koperkowym 206Dzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po usmażeniu zagotowałam je w sosie koperkowym, aby mięso było jeszcze bardziej soczyste. Kotlety świetnie smakują podane z makaronem, kaszą gryczaną lub ryżem, ponieważ sos koperkowy idealnie współgra z powyższymi składnikami. Składniki na 4 porcje: kotlety mielone 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 mała cebula(...)złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Odsączone kotlety przełożyć do sosu koperkowego i całość ze sobą zagotować. Przygotowywanie sosu koperkowego Smażenie kotletów i wygląd dania przed zagotowaniem sosu
Ugotować
Gulasz wieprzowy 265Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 172Tak sobie myślałam, że zrobię więcej i będzie obiad na dwa dni, a tu co...dokładka, dokładka i wszystko wymiotło z patelni. Ja to nawet rozumiem
Apetyczna babeczka
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 310warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)poszukiwacze tradycyjnych smaków wiejskiej kuchni znajdą tutaj mnóstwo ciekawych propozycji; często więcej niż w niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania. Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania: Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka
Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 277Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie(...)maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką
Stare Gary
Długo duszona wołowina z pieczarkami 242Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki z kurczaka w sosie dyniowym 254Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 i 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na dużych oczkach tarki) 1 marchewka 3 łyżki mąki pszennej 1 mała
Qchnia po prostu