dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:788/1001)

Szybki obiad - gyros z kurczaka z ryżem 232

zrobić obiad, dysponując minimalną ilością produktów? Ja też. Ostatnio tą minimalną ilością były dwie piersi z kurczaka z lodówce. Wykorzystując fakt, że zawsze mam w domu ryż, kasze i makarony, a do tego niedawno, w zasadzie przypadkiem kupiłam przyprawę do gyrosa, postanowiłam pójść po najmniejszej linii oporu :) U mnie podane składniki nakarmiły trzy osoby, ale przy większych głodomorach będzie(...)patelnię i wrzucamy nasze mięsko. W trakcie smażenia dodajemy czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Gdy mięso będzie usmażone, nasz gyros jest gotowy :) Podajemy z ryżem, gotowe danie posypując czerwoną papryką. Mówiłam, że będzie szybko? Taki błyskawiczny kurczak to idealny pomysł dla zapracowanych :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Lasagne bolognese ze szpinakiem 312

dzisiejszy obiad zrobiłam swoje ulubione danie, czyli lasagne mięsne, a że również uwielbiam szpinak, to też znalazł się w potrawie :-) Pamiętam do dziś jak robiłam swoją pierwszą lasagne. Była tylko z mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne(...)mały sok pomidorowy (330 ml) 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Passions hobbies life
Krem z pomidorów 107

Składniki: 3 bardzo duże pomidory duża cebula płaska łyżka ziół prowansalskich ząbek czosnku 1 szklanka wody kostka rosołowa szklanka wody oliwa do smażenia sól pieprz Wykonanie

Pychotkaaa
Po maminemu - najlepszy rosół świata 251

obrzydzenia - co niedziela, ale muszę przyznać, że nareszcie wszystko jest w nim takie, jak powinno. Smakuje, jak w domu i jestem z siebie dumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała(...)skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by  "uspokoić" płyn, po czym wrzucamy obrane warzywa, opaloną cebulę, kardamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz lubczyk (ja dałam szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół

Kuchenna Kontrrewolucya
Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo) 267

brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo . Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej jej odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej . Brownie z dyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis ) jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) kakao surowe(...)składniki, a potem wszystkie suche poza sodą oczyszczoną i cały czas dobrze mieszaj. Oczywiście czekoladę musisz roztopić – ja używam z reguły dobrej gorzkiej czekolady 75-85%. Połowę czekolady daj do ciasta, a resztę zostaw na polewę. Gdy masz już rozgrzany piec do 180° i foremkę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem, wsyp do ciasta sodę i energicznie wymieszaj

PaleoSMAK
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 110

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również ze świeżym rozmarynem. To danie wymaga odrobinę cierpliwości – najlepiej gotować je na średnim ogniu, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły – ale praktycznie robi się samo, a do tego całkiem dobrze smakuje

Fill The Bowl
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 148

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również ze świeżym rozmarynem. To danie wymaga odrobinę cierpliwości – najlepiej gotować je na średnim ogniu, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły – ale praktycznie robi się samo, a do tego całkiem dobrze smakuje

Fill The Bowl
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 144

tydzień-dwa...Chciałabym za jednym zamachem nadrobić wszystkie niezapisane myśli; wszystkie śniadania, obiady, desery i kolacje; cały miesiąc życia bez mięsa, sera i całej tej reszty ale oczywiście nie da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie po co to wszystko pisać, niech każdy robi tak, jak chce... Z drugiej strony jednak wciąż(...)jakiejkolwiek postaci, a na dźwięk słów określających różne produkty nabiałowe rośnie mi kulka w gardle. Do marketów już prawie wcale nie chodzę, a jeśli już tam jestem po jakieś makarony, szerokim łukiem omijam stoiska mięsne i z nabiałem, wręcz przelatuję obok nich jak wicher, żeby nawet za dużo nie widzieć a już na pewno nic nie wąchać! To jest niesamowite

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 240

Karmel-itka przytaszczyła do domu dwa wielkie, dorodne i świeże selery naciowe. I okazało się, że nie wie, co z nich ugotować! Surówki nikt nie będzie chciał, na wykwintne dania czasu brak... Tak, to był naprawdę nieprzemyślany zakup! Ale nie byłabym sobą, a już nie blogerką kulinarną, gdybym nie potrafiła poradzić sobie z takim problemem, nie? Powstała zdrowa(...)doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam, ale jeśli ktoś chce, jasne, że może. Tak samo z podawaniem z makaronem, ale uważam, że zupa sama w sobie jest dość obfita i gęsta. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wegańska pomidorowa 119

Moja wersja wegańskiej pomidorowej zawiera też inne warzywa, ale smak pomidorów jest dominujący dlatego też śmiem nazywać ją pomidorową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka, więc

Dominacja smaku
SPAGHETTI WARZYWNE z batatem – wegański sos! 193

Sos do spaghetti nie musi zawierać w sobie mięsa – bardzo ciekawą alternatywą będzie sos warzywny. Przyrządziłam go z batatów, marchewki oraz cukinii – a więc

Via Gusto
Potrawka warzywna 177

Wege fit;) Mix świeżych warzyw połączone ziołami i przesmażone na maśle z dodatkiem pomidorów. Wszystko w jednym dużym garze. Delikatne, smaczne i zdrowe danie, którym można zajadać się przez kilka (letnich jak najbardziej) dni dostarczając organizmowi wiele cennych składników odżywczych, witamin i energii! Smacznego zdrowego:) Składniki: 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta, zielona 3 średnie marchewki 2 pomidory 3 ząbki(...)mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku. Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków. Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
Polpette al sugo 164

kapryśne podniebienia. Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego(...)ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Rosół Domowy 161

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne.  Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder(...)liściem laurowym dokładamy do zawartości garnka. Wszystkie składniki gotujemy jeszcze przez około 2 godziny, dodając umytą gałązkę lubczyku. Rosół solimy pod sam koniec, jeżeli oczywiście tego wymaga. Podajemy z makaronem z dodatkiem natki pietruszki. Uwaga! Należy pamiętać, że najlepiej podawać rosół na gorąco. Pamiętajmy, że z mięsa, które gotowało się w rosole można zrobić sosy, farsze i inne smakołyki. Smacznego

ChilliJemy
Jakie naczynia kuchenne kolekcjonuję? 136

Blogerką kulinarną jestem od ponad 7 lat, ale zawsze interesowałam się gotowaniem, podróżami i językami obcymi. Te trzy pasje doskonale się ze sobą łączą. Cieszę się

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania