dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:812/1001)

Pierogi z warzywami i soczewicą 222

Pierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne(...)blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron) wodę do wrzenia i ostrożnie wpuszczamy na nią pierogi , jak wypłyną , odczekać jeszcze około 2-3 minut i można wyjmować . Doskonałe , polane prażoną cebulką lub boczkiem Polecam ! Post Pierogi

Ogrodnik w podróży
Wołowina z goździkami 208

tych opowieści po raz n-ty, doprawionych lecącymi w tle teleturniejami oraz "Modą na sukces". Aż nagle tegoż pamiętnego "razu" własnym uszom nie wierzę - sąsiadka zaczyna się zachwycać jakimś daniem, które jej zięć Niemiec, czy też jego matka Niemka przygotowali na jakieś tam przyjęcie rodzinne i którym to sąsiadka miała okazję się delektować. I opowiada, opowiada jakie to mięsko(...)tamtej pory regularnie. Zawsze widząc dobrą, młodą wołowinę w sklepie przypominam sobie o wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć.  Zastanawia mnie tylko, jakim cudem właściwie ta zapominalska sąsiadka zapamiętała ten przepis? Cóż, chyba ten niezapomniany smak zrobił swoje... Przekonajcie się sami. * Całe zdarzenie miało miejsce w zamierzchłych czasach

Kuchnia Prezydentowej
KURKI W ŚMIETANIE 190

Pyszna, sezonowa przystawka.  Delikatne kurki w śmietanowym sosie ... są dla mnie zawsze zwiastunem,  że : jest lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy

Walijskie Pichcenie
Wegańskie białko o smaku czekoladowym – Siła Roślin 85

noworocznych postanowień. Kto wie, może ktoś z czytelników właśnie podejmuje decyzje o spróbowaniu weganizmu? Nie mówimy tutaj o tym, że wszyscy nagle muszą przejść na 100% weganizm ale warto dać mu szansę i spróbować np. kilka dni w tygodniu jeść wegańsko i przekonać się do nowych smaków? 😊 My szczerze polecamy poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Można też spróbować roślinnych białek jeśli(...)zapakowane są w wygodne zakręcane pudełka. W środku mamy brązowy proszek oraz miarki do odmierzania porcji. Podoba nam się takie rozwiązanie, bo pudełka później można wykorzystać do kasz, ryżu, makaronu czy mąk. Smak: Oba białka mamy o smaku czekoladowym. Różnią się one mieszaniną protein. Wersja Classic to w całości proteiny z pełnoziarnistego ryżu brązowego, natomiast opcja Plus to miks białek

Candy Pandas
Zielone curry z kurczakiem 201

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :)  Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Składniki(...)koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu

My Culinary Art
Zupa tajlandzka Tom Yam 135

Jest to bardzo znana zupa w Tajlandii. Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. Grzyby mun zalać gorącą wodą

Kuchnia Pokoleń
zupa krem marchewkowo-porowa 115

 Hej! Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni?  Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i

Trufelkowo
Gulasz z łopatki wieprzowej 85

Gulasz z łopatki wieprzowej to łatwy i szybki sposób na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania obiadowego. Z pewnością każda Pani domu ma swój ulubiony sposób na jego przygotowanie, jak też i preferowane dodatki, które wzbogacają smak gulaszu z łopatki wieprzowej . W tym przepisie użyliśmy niewielu dodatków, bardziej postawiliśmy na wydobycie smaku i zamknięcie go w aromatycznym i dość(...)pomidorowy, wrzucić paski czerwonej papryki, gotować jeszcze 10-15 minut. Gulasz z łopatki wieprzowej doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Podawać z ziemniakami, ugotowaną kaszą lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz z łopatki wieprzowej pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Smalec z ogórkiem kiszonym, jak u mamy 252

Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i sera 101

Mój dzisiejszy obiadek, pyszny. Polecam Piersi kurze przekroić w poprzek tworząc dwa płaty mięsa. Każdy płat rozbić i doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią. Oczywiście z obydwu

Kuchnia Pokoleń
Curry z imbirem i kurczakiem 126

jednogarnkowe. Oprócz tego, że curry dobrze smakuje, to również dobrze wygląda i cudownie pachnie. Curry to smak kuchni azjatyckiej, która bez aromatycznych i pikantnych przypraw nie istnieje. W moim daniu wykorzystałam świeży imbir, chili, kurkumę i gotową mieszankę curry w proszku, którą można zastąpić również pastą curry. Najlepsze curry wychodzi z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak u mnie tym razem(...)chwili odsączoną kukurydzę, gotować około 5 minut. Dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki, przez chwilę gotować. Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Zobacz również : curry z kurczaka ze szpinakiem

Kuchcik gotuje
Sos grzybowo mięsny 157

Wczesna jesień, las, grzyby, kulinarnie to moja ukochana pora roku. Bardzo lubię wiosnę, nowalijki, świeże owoce ale jesienne promienie słońca, dynie, winogron i grzyby to jest

Życie zaczyna się w kuchni
İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem 174

„İmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki

Tureckie Przepisy
Klopsy w sosie grzybowo – koperkowym 121

Bardzo smaczne klopsy. Sosik pyszny. polecam. Przygotowanie klopsów – mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę,majeranek, bułkę tartą.Mozzarellę

Kuchnia Pokoleń
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 654

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1

W Mojej Kuchni Lubię