Pyszny aromatyczny schab nadziewany suszonymi pomidorami w oleju pieczony w piekarniku. Zapraszam :) Składniki : 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chiliTarta to zawsze dobry pomysł na obiad. Mam już swój wypróbowany przepis na kruchy spód a do farszu zazwyczaj dodaję mascarpone i parmezan, żeby uzyskać idealną
BullioCzy będzie jeszcze prawdziwe lato? Tego nie wiadomo, ale już w sklepach pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z
Truskawkowa FiestaNiedawno kupiłam bakłażana o kształcie piłki. Wykorzystałam go do zrobienia roladek. W sumie nie ma to większego znaczenia jaki jest jego kształt, smakuje tak samo. Roladki
Smaki EwyZiemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości
potrawyregionalneTo już kolejny przepis z użyciem szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć
Smaki EwyRzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPo obejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki. Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką
ClauditteMissCookingTo kolejny post z cyklu "Rok bloga". Dziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY
W kuchennym oknie EwyWiem że pularda brzmi dziwacznie. Ale to po prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w
Malinowe PocałunkiSezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś
Magiczne Życie MartyChociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące
Przepisy Aleksandrywydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste danie jest bardziej sycące! Przyrządzając danie trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków. Najlepiej jest użyć ziemniaków twardszych, sałatkowych o zwartym miąższu. Podany w przepisie czas gotowania jest orientacyjny i zależy od ziemniaków i grubości krążków(...)zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek
Niedzielny kucharzpozostałej części rodziny. Pokaż im, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być „fuj”. Ten przepis to doskonały wzorzec do obalenia mitów na temat fit dań. Ze swojej strony mogę Ci poradzić, daj reszcie czas. Sami zaczną sięgać, po to co jesz i się nie obejrzysz jak w sklepie będziesz wybierać tylko te wartościowe produkty i gotować tak samo(...)trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą. Składniki na 4 porcje: 350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)* 500g piersi z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pierś
Fabryka pomysłówmnie jeden z lepszych i najprostszych obiadów. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do pożądanej konsystencji. W mojej kuchni gości on zarówno solo, jak i z dodatkiem kurczaka lub ugotowanej cieciorki. Doskonale sprawdza się w tym wydaniu do lunchboxa. Do swojego pesto możecie dodać klasycznie parmezan, a jako wegański odpowiednik płatki drożdżowe nieaktywne, które mają serowy posmak(...)porcje, ewentualnie przełóżcie je do słoiczka, który zalejcie oliwą, wtedy dłużej wytrzyma. Ilość podanych poniżej składników można dowolnie modyfikować pod swój gust smakowy, jeżeli wolicie bardziej bazyliowe - dajcie jej więcej, to samo z serem czy orzeszkami. Składniki na 1 kokilkę pesto: 80g suszonych pomidorów (mogą być także z zalewy)* 2 ząbki czosnku 10 dużych listków bazylii 2 łyżki
Fabryka pomysłów