Zapewne nie każdy zna barszcz w takim wydaniu:). U mnie w domu jadało się go w ten sposób, postanowiłam więc odświeżyć wspomnienia. Było pysznie! Pamiętajcie by
Szefowa kuchniUwielbiam pieczone ziemniaki. W czasach szkolnych ziemniaki w skorupkach wrzucało się do ogniska i się je piekło . Ahh, co to były za czasy :) Te pieczone
Domowa Kuchnia u Mamydawna. Dostałam go w czasie wakacji od mojej cioci. To ciekawa propozycja, która szybko się nie nudzi. Składniki na kotleciki z kurczaka (10 porcji): podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 250 g pieczarek 150 g sera żółtego (Gouda) 4 łyżki majonezu 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 jajka Vegeta Filety i papryki (po wycięciu gniazd nasiennych(...)tarce o dużych oczkach. Dodać majonez, jajka i skrobię ziemniaczaną, doprawić Vegetą. Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać na patelnię tak, aby powstały średniej wielkości kotleciki. Wysmażyć. Propozycja podania dania
Karola gotujeokresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza(...)okresie, kiedy dzień jest coraz krótszy. Z przyjemnością zapraszam do korzystania z inspiracji, które znaleźć można na blogu. Z pewnością pojawi się jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble
Moja smaczna kuchniaswoje dania. Ten kalafior nie dawał mi spokoju odkąd wymyśliłam na niego własny sposób. Nieskromnie muszę przyznać, że sama zjadłam większość, gdyż jest boski solo i jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior 2 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ ostrej papryki w proszku (możecie pominąć lub dać więcej(...)różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny będzie do pieczonej rybki lub mięsa. Ja jednocześnie w worku upiekłam kurczaka i miałam w ciągu 30 minut gotowy cały obiad. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone. Farsz należy doprawić według własnych upodobań. Dla urozmaicenia polecam dodanie podsmażonych pieczarek - tym razem je pominęłam. Można również użyć mięsa(...)wieprzowego (lub samych podrobów). Proporcje nadają się do modyfikacji. (około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia
Di gotujedobra, chwila prawdy - nigdy nie gotowałam prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole(...)zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy
Czary - gary w kuchnidanie jest idealne dla dzieci, osób zmuszonych ograniczać ilość przypraw i np. kobiet w ciąży. Delikatne mięso drobiowe, w leciutkim sosie z warzywami można podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy kaszą. Każdy doprawia sobie wg uznania, ale pamiętajcie, że tu mniej znaczy więcej! Bogaty i aromatyczny bulion, który jest podstawą sosu daje naprawdę wiele smaku. Przygotowałam(...)większą porcję, więc będę miała jeszcze na 1-2 obiady do pracy. Czytaj dalej... Artykuł Pierś z kurczaka w delikatnym sosie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukilometry od przejścia granicznego z Czechami, to kuchnia czeska jest mi wyjątkowo bliska. Często w niedziele chodziliśmy na spacer do przygranicznych, czeskich restauracji na pyszny obiad. Oczywiście moim ulubionym daniem był Knedlik z pysznym sosem, więc tradycyjnie zamawiałam go bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem i kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna(...)samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji zdjęciowej. Jako, że był tak dobry pewnie niedługo znów go zrobię
Rozpustne gotowanieZainspirowana przepisem Ewy Kotlety pożarskie postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety
W kuchennym oknie Ewyoknem słoneczko coraz mocniej świeci, więc naszła mnie dzisiaj ochota na jakieś lżejsze danie, a cóż może być lepszego niż sałatka :) Składniki: - 3/4 szklanki kaszy pęczak - 1 łyżka oliwy z oliwek - 4 łyżki mleka sałatka - 1 ząbek czosnku - 1 główka sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory(...)mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 filet z kurczaka Przygotowanie: Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę oraz mleko, czekamy aż cały płyn się wchłonie. Pęczak studzimy i łączymy
Zainspirowana w kuchniWstałem dziś o 6:45, założyłem buty do biegania i przez las zrobiłem sobie poranny bieg na 8 km. Zresetowałem się tym biegiem i gotowy do
BaRepasRoladki z farszem z sera feta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste
Kuchnia z widokiem na ogród