garów. Wiem, bo widziałam pełne poruszenie na widok tych facetów przy garach, no ale bez przesady, wam też wyjdzie. Pamiętacie post o lasagne for dummies? Dało się zrobić? Dało! Więc dziś jedziemy z garami do Azji i zrobimy makaron na modłę orientalną. Nawet jak po kolacji dziewczę orzeknie, że jesteście gbur i debil oraz cham, to zostanie wam umiejętność robienia(...)duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji
ladykitchenJak zbudować dobrą sałatkę? Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i
Karo in the KitchenDzisiaj polecam pierogi z mięsem, często jak gotujemy rosół (lub jakąś inna zupę)zostaje nam mięso, nie da się ukryć że zupa na wywrze mięsnym jest smaczniejsza. Później niestety zostaje mięso i nie wiadomo co zrobić z mięsem, można zrobić pierogi. Przyznam się że ciężko mi się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych(...)być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem Składniki na farsz na ok 45-50 pierogów 3 duże ćwiartki z kurczaka ugotowane, obrane ze skór i kości 1 mała cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Składniki na ciasto 300g mąki 200 ml ciepłej wody 1 jajko
Pomysłowa kuchniaWażna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść(...)imbiru jest najbardziej wartościowy. SKŁADNIKI: 1 kurczak lub korpus z kurczaka na rosół 3 cm korzenia imbiru (oskrobany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub starty) 1 pęczek włoszczyzny na rosół 1 cebula opalona nad ogniem 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól do smaku Wykonanie: Kurczaka lub korpus opłukać pod bieżącą zimną wodą
Sztuka gotowania w/g SamiryKomu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno
Zdrowie i pysznie na talerzubyło urocze chrapanie... Lubił spać na plecach i na boczku. Umiał dawać buziaki. Zwinął ze stołu, w ciągu swojego życia, wielki kawałek boczku, kostkę masła, skórę od banana, ćwiartkę kurczaka z rożna, kilka kanapek i jeszcze kilka mniej dziwnych rzeczy (wszystko zjadł). Kiedyś porwał paczkę herbatników i zakopał ją w opakowaniu w ogródku. Kiedyś na prześwietleniu, podczas głupiego jasia, ugryzł(...)jego myśli, to się zesikał na złość. Jak się jadło, to szczekał, żeby wymusić kawałeczek, albo patrzył oczyma, jak kot ze Shreka, tak słodko, że trzeba było mu dać. Był z Niego niezły As. Nasz kochany, wspaniały Misiu. Od roku zaczął chorować, kaszel, nadciśnienie, zaćma, częste wizyty u weterynarza, wieczorne tabletki, co dwa miesiące przeziębiony. Ale był silny, miał jeszcze
TrufelkowoBarszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu. Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :) Składniki(...)świeżych buraków * świeża włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * majeranek * sól * około 1,5 litra wody * 1 udo kurczaka * 2-3 łyżki suszonych buraczków (użyłam Skworcu) Wykonanie: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić starte buraki, pokrojoną
Zrób to smacznieOstatni czas był w moim życiu dość intensywny i jak sami z pewnością zauważyliście na blogu zapanowała stagnacja, ale mam mocne postanowienie poprawy i nadrabianie zaległości
Apetyczna babeczkaDziś podaję przepis na jeden z moich ulubionych obiadów. Zajadam go teraz ze smakiem a wiele lat temu jak moje córki były małe zajadały go z
Moje Małe CzarowanieWitam wszystkich dziś bardzo serdecznie , u mnie pogoda za oknem jest fatalna , wiatr , zimno i deszczowo , nie chce się z domu wychodzić
Mój SmakJesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe(...)Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza
Moja smaczna kuchniaCześć ! Dawno mnie tu nie było. Wracam po małej przerwie, każdy czasem potrzebuje złapania oddechu. Postaram się pisać częściej. Zapraszam serdecznie na mojego instagrama , na nim
Moja pasja smakuSkładniki: (na 2 porcje) na sałatkę: - 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g), - 1 pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachW tym sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki
Szefowa kuchniTak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze
Kuchnia z widokiem na ogród