wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem(...)trochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować : 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera
Ratunku obiadRavioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie(...)naprawdę ciasto jajka na oczy nie widziało, a sklepowy produkt co najwyżej zawiera w sobie sproszkowane żółtko. Taka to już generalna cecha makaronów suszonych, które inaczej nie dałaby rady tak długo wysiedzieć na sklepowej półce. Generalnie „kupny” makaron nie ma szans z pakowanym makaronem świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty – lepszym i tańszym
Niedzielny kucharzpierś z indyka ważącą 1 kg, raz jeszcze przeczytałam pierwszy punkt przepisu i… wybuchłam śmiechem :D Noo, coś tutaj ewidentnie nie gra. Bardziej to pasuje na piersi z kurczaka. Więc na pewno jest błąd! Super. Ale co z moją wielką indyczą piersią? Nie zastanawiając się długo, stwierdziłam, że pójdę na żywioł i upiekę całą pierś w piekarniku(...)takiego pięknego koloru) na złoty kolor. Od razu wpadło mi do głowy, żeby pierś upiec razem z jabłkami, które uduszone, skutecznie zatuszują ewentualny brak soczystości w upieczonej piersi (robiłam danie z głowy, więc brałam pod uwagę, że coś nie wyjdzie). Ponieważ patelnia po upieczeniu zrobiła się sucha, wlałam na nią chlust różowego wina, jakie miałam akurat w lodówce. Kiedy
Moja DelicjaWłaściwie to lubię gotować tak ogólnie, nie ma znaczenia co, bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :) 2. Drób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw(...)grzybami. 9. Ulubione narzędzie w kuchni? Blender 10. Wakacje nad morzem czy w górach? Najlepiej gdy góry są nad morzem ;) ale jeśli już muszę wybierać to góry. 11. Ulubione danie z dzieciństwa? Śmietanowiec Moje pytania: 1. Bez której przyprawy nie wyobrażasz sobie swojej kuchni? 2. Jakie 3 gadżety kuchenne zabrał(a)byś na bezludną wyspę? 3. Twój smak dzieciństwa
Gotuj Się Kto Możeorganizm. Weźmy pod lupę zapotrzebowanie na białko pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa i wędliny. Studiowałem rożne dane na ten temat i naukowcy nie specjalnie różnią się w ocenach potrzeb organizmu. Dane, które uzyskałem to np. 30 - 50g/dobę lub odpowiednik wagi ciała ilość kg = ilość g mięsa/wędlin. Ze względu na nowoczesne technologie pompowania mięsa lub stosowania dodatków do wyrobów(...)Oczywiście nikt nie będzie ważył wszystkiego na wadze jubilerskiej. Chodzi o to by nie zagalopowywać się i nie szukać (jak ja kiedyś) największego udka kurczaka w sklepie, najlepiej o wadze bliskiej lub przekraczającej 0,9kg. Mogę śmiało stwierdzić, że po latach ustawiania organizmu, dziś bym takiej ilości na raz nie zmieścił. Zdarzyło się, że czasami sfotografowałem
Dieta Rozdzielna i Zdrowieustalaniu obiadowego menu zawsze biorę pod uwagę zupę albo mięso . Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia w domu. Pyszna i sycąca a do tego jeszcze kolorowa- co jest(...)suchy jak to w większości zapiekanek bywa. Jeśli lubicie takie smaki, ale chcielibyście spróbować ich w postaci zupy to zapraszam tutaj . Składniki: 4 woreczki ryżu 3-4 piersi z kurczaka opakowanie przyprawy gyros 1/2 puszki kukurydzy 8-10 ogórków konserwowych 2 duże cebule 20 dag żółtego sera olej do wysmarowania naczynia tłuszcz do smażenia sos: 10 łyżek ketchupu 3 łyżki
Pobite gary Barbaryhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 2 jajka czerstwa bułka 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka(...)przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek). Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiekologiczne warzywa, ale tu pojawia się magiczne słowo KUPUJĘ :) Będąc sobotę u babci na małym podwieczorku dopadła mnie refleksja na temat luksusu jakiego babcia doświadcza. Bo ile ja bym dała, aby móc wyjść do ogrodu po świeże, młode, nieskalane żadną chemią warzywa i to w dodatku całkiem za darmo, wyhodowane na własnej piersi. Oczywiście, takie warzywa trzeba zasiać/posadzi(...)owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka, lub indyka i fit - ekologiczny obiad gotowy! Składniki: - 30 dkg młodych ziemniaków - 4 młode marchewki - 30 dkg fasolki szparagowej - duża młoda cebula - 5 ząbków czosnku - 2 małe cukinie - 40 dkg filetu
Cook&LoveSzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo lubię przepisy Jamiego Olivera. Dania na ogół nie są skomplikowane, ale zastosowane dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko(...)posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki 1 por, biała część , pokrojony w plastry 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabatty kawałek masła oliwa z oliwek do podania przygotowanie Przygotować
Stare Garysmak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując tego sosu, miał wyrazisty i ostry smak, kupując go byłam przerażona, że nie da się tego jeść (wiadomo gdy ktoś nie jada orientalnych potraw to nie wszystko będzie smakowało). Ale cieszę się, że się zdecydowałam i kupiłam ten sos. Tylko do tej sałatki(...)sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki: sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry ugotowany ryż usmażona pierś z kurczaka sos indyjski Podaję sałatkę warstwowo tzn. na spód wykładam sałatę z ogórkiem i polewam ją przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (równie dobrze można zrobić taki sos własnymi siłami
Kuchnia VikiObiad z cyklu "nie mam czasu" "co zrobić z resztkami?" Nie raz tak bywa, że brakuje nam czasu na przyrządzenie posiłku a na dodatek chciało
Zdrowie i pysznie na talerzuDla lubiących kapuchę, wiosna to cudowny okres. Młode główki dostępne na każdym straganie w coraz to niższych cenach zachęcają do zakupu i zrobienia czegoś pysznego
Gosia gotujeNasz wzrok to jeden ze zmysłów, który dostarcza nam wrażeń kulinarnych, bo jak wiadomo jemy oczami. Chabry czy też bławatki w tej sałatce nie są tylko
Apetyczna babeczkaRzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo
Szczęśliwa kuchnia