To już kolejny przepis z użyciem szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć
Smaki EwyRzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPo obejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki. Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką
ClauditteMissCookingTo kolejny post z cyklu "Rok bloga". Dziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY
W kuchennym oknie EwyWiem że pularda brzmi dziwacznie. Ale to po prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w
Malinowe PocałunkiSezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś
Magiczne Życie MartyChociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące
Przepisy Aleksandrywydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste danie jest bardziej sycące! Przyrządzając danie trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków. Najlepiej jest użyć ziemniaków twardszych, sałatkowych o zwartym miąższu. Podany w przepisie czas gotowania jest orientacyjny i zależy od ziemniaków i grubości krążków(...)zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek
Niedzielny kucharzpozostałej części rodziny. Pokaż im, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być „fuj”. Ten przepis to doskonały wzorzec do obalenia mitów na temat fit dań. Ze swojej strony mogę Ci poradzić, daj reszcie czas. Sami zaczną sięgać, po to co jesz i się nie obejrzysz jak w sklepie będziesz wybierać tylko te wartościowe produkty i gotować tak samo(...)trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą. Składniki na 4 porcje: 350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)* 500g piersi z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pierś
Fabryka pomysłówmnie jeden z lepszych i najprostszych obiadów. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do pożądanej konsystencji. W mojej kuchni gości on zarówno solo, jak i z dodatkiem kurczaka lub ugotowanej cieciorki. Doskonale sprawdza się w tym wydaniu do lunchboxa. Do swojego pesto możecie dodać klasycznie parmezan, a jako wegański odpowiednik płatki drożdżowe nieaktywne, które mają serowy posmak(...)porcje, ewentualnie przełóżcie je do słoiczka, który zalejcie oliwą, wtedy dłużej wytrzyma. Ilość podanych poniżej składników można dowolnie modyfikować pod swój gust smakowy, jeżeli wolicie bardziej bazyliowe - dajcie jej więcej, to samo z serem czy orzeszkami. Składniki na 1 kokilkę pesto: 80g suszonych pomidorów (mogą być także z zalewy)* 2 ząbki czosnku 10 dużych listków bazylii 2 łyżki
Fabryka pomysłówDzisiaj kolejna podróż kulinarna. Tym razem kierunek to Azja… a konkretnie Chiny. Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami. przygotowywane w woku. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty z Azji. Mało tego coraz częściej produkty te są w bardzo przystępnej cenie. Więc kiedy widzę w sklepach różnego(...)tydzień azjatycki” mój koszyk jest wypełniony po brzegi (w szczególności makaronami) Jeśli jeszcze nie próbowaliście chińskich makaronów, to jest to najwyższy czas. Uwierzcie nie pożałujecie Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru
PatiGotujeBardzo dietetyczne danie pełne smaku. Łosoś i brokuły ugotowane na parze i podane z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 2 porcje. Produkty ryż, filet z łososia, kilka różyczek brokuła, zielona papryka, sól, pieprz, bazylia. Przygotowanie Łososia i brokuły ugotuj na parze. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp ugotowany ryż, pokrojoną paprykę. Gdy łosoś(...)brokuły będą ugotowane pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do miski. Wszystko przypraw solą, pieprzem, bazylią i dokładnie wymieszaj. Spróbuj także: Pierś z kurczaka na parze z mizerią a'la tzatziki pierś z kurczaka ogórek ryż
Fit&Fast Kitchenwiem jak Wy, ale ja jak widzę kartacze/pyzy okraszone cebulką i nie daj boże skwarkami, dostaję nagłego, niepowstrzymanego ślinotoku. Jasne, łatwo jest wejść w posiadanie takich pyszności w najbliższym spożywczym. Ale dlaczego mamy świadomie podtruwać siebie i bliskich tymi wszystkimi E w składzie? I dlaczego jedząc pyzy z tekurą mamy oszukiwać się, że jemy pyzy z mięsem? nie podaję miar(...)wszystko zależy od rodzaju i mączystości ziemniaka. na ok 1/2 kg mięsa potrzbujemy ok 1,5 kg ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem
Cook&LoveŚródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może(...)coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek
Ogrodnik w podróżyKuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny(...)zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię