Dzisiaj kolejna podróż kulinarna. Tym razem kierunek to Azja… a konkretnie Chiny. Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami. przygotowywane w woku. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty z Azji. Mało tego coraz częściej produkty te są w bardzo przystępnej cenie. Więc kiedy widzę w sklepach różnego(...)tydzień azjatycki” mój koszyk jest wypełniony po brzegi (w szczególności makaronami) Jeśli jeszcze nie próbowaliście chińskich makaronów, to jest to najwyższy czas. Uwierzcie nie pożałujecie Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru
PatiGotujeBardzo dietetyczne danie pełne smaku. Łosoś i brokuły ugotowane na parze i podane z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 2 porcje. Produkty ryż, filet z łososia, kilka różyczek brokuła, zielona papryka, sól, pieprz, bazylia. Przygotowanie Łososia i brokuły ugotuj na parze. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp ugotowany ryż, pokrojoną paprykę. Gdy łosoś(...)brokuły będą ugotowane pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do miski. Wszystko przypraw solą, pieprzem, bazylią i dokładnie wymieszaj. Spróbuj także: Pierś z kurczaka na parze z mizerią a'la tzatziki pierś z kurczaka ogórek ryż
Fit&Fast Kitchenwiem jak Wy, ale ja jak widzę kartacze/pyzy okraszone cebulką i nie daj boże skwarkami, dostaję nagłego, niepowstrzymanego ślinotoku. Jasne, łatwo jest wejść w posiadanie takich pyszności w najbliższym spożywczym. Ale dlaczego mamy świadomie podtruwać siebie i bliskich tymi wszystkimi E w składzie? I dlaczego jedząc pyzy z tekurą mamy oszukiwać się, że jemy pyzy z mięsem? nie podaję miar(...)wszystko zależy od rodzaju i mączystości ziemniaka. na ok 1/2 kg mięsa potrzbujemy ok 1,5 kg ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem
Cook&LoveŚródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może(...)coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek
Ogrodnik w podróżyKuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny(...)zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgarów. Wiem, bo widziałam pełne poruszenie na widok tych facetów przy garach, no ale bez przesady, wam też wyjdzie. Pamiętacie post o lasagne for dummies? Dało się zrobić? Dało! Więc dziś jedziemy z garami do Azji i zrobimy makaron na modłę orientalną. Nawet jak po kolacji dziewczę orzeknie, że jesteście gbur i debil oraz cham, to zostanie wam umiejętność robienia(...)duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji
ladykitchenJak zbudować dobrą sałatkę? Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i
Karo in the KitchenDzisiaj polecam pierogi z mięsem, często jak gotujemy rosół (lub jakąś inna zupę)zostaje nam mięso, nie da się ukryć że zupa na wywrze mięsnym jest smaczniejsza. Później niestety zostaje mięso i nie wiadomo co zrobić z mięsem, można zrobić pierogi. Przyznam się że ciężko mi się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych(...)być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem Składniki na farsz na ok 45-50 pierogów 3 duże ćwiartki z kurczaka ugotowane, obrane ze skór i kości 1 mała cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Składniki na ciasto 300g mąki 200 ml ciepłej wody 1 jajko
Pomysłowa kuchniaWażna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść(...)imbiru jest najbardziej wartościowy. SKŁADNIKI: 1 kurczak lub korpus z kurczaka na rosół 3 cm korzenia imbiru (oskrobany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub starty) 1 pęczek włoszczyzny na rosół 1 cebula opalona nad ogniem 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól do smaku Wykonanie: Kurczaka lub korpus opłukać pod bieżącą zimną wodą
Sztuka gotowania w/g SamiryKomu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno
Zdrowie i pysznie na talerzubyło urocze chrapanie... Lubił spać na plecach i na boczku. Umiał dawać buziaki. Zwinął ze stołu, w ciągu swojego życia, wielki kawałek boczku, kostkę masła, skórę od banana, ćwiartkę kurczaka z rożna, kilka kanapek i jeszcze kilka mniej dziwnych rzeczy (wszystko zjadł). Kiedyś porwał paczkę herbatników i zakopał ją w opakowaniu w ogródku. Kiedyś na prześwietleniu, podczas głupiego jasia, ugryzł(...)jego myśli, to się zesikał na złość. Jak się jadło, to szczekał, żeby wymusić kawałeczek, albo patrzył oczyma, jak kot ze Shreka, tak słodko, że trzeba było mu dać. Był z Niego niezły As. Nasz kochany, wspaniały Misiu. Od roku zaczął chorować, kaszel, nadciśnienie, zaćma, częste wizyty u weterynarza, wieczorne tabletki, co dwa miesiące przeziębiony. Ale był silny, miał jeszcze
TrufelkowoBarszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu. Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :) Składniki(...)świeżych buraków * świeża włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * majeranek * sól * około 1,5 litra wody * 1 udo kurczaka * 2-3 łyżki suszonych buraczków (użyłam Skworcu) Wykonanie: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić starte buraki, pokrojoną
Zrób to smacznieOstatni czas był w moim życiu dość intensywny i jak sami z pewnością zauważyliście na blogu zapanowała stagnacja, ale mam mocne postanowienie poprawy i nadrabianie zaległości
Apetyczna babeczkaDziś podaję przepis na jeden z moich ulubionych obiadów. Zajadam go teraz ze smakiem a wiele lat temu jak moje córki były małe zajadały go z
Moje Małe CzarowanieWitam wszystkich dziś bardzo serdecznie , u mnie pogoda za oknem jest fatalna , wiatr , zimno i deszczowo , nie chce się z domu wychodzić
Mój Smak