Podobno to najczęściej jedzone danie w Chinach, czy to możliwe? Nie wiem, bo w Chinach nie byłam ale mogę sobie wyobrazić, ze tak jest ponieważ robi się je wyjątkowo szybko i jest oparte na recyklinowych produktach czyli tym co gdzieś tam zalega w głębinach przepastnej lodówki :) U mnie wersja wg Jamiego Olivera z jego książki "5 składników(...)ugotowanego brązowego ryżu basmati 2 czubate łyżeczki dżemu z chili, ja użyłam słodkiego sosu chili 2 jajka 150 g groszku mrożonego (tofu, nerkowców, czy w wersji mięsnej usmażonych kosteczek kurczaka) W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone dymki i smazymy ok 1 minuty. Dorzucamy groszek, smazymy minutę. Dodajemy ryż, dżem/sos, odrobinę wody i szczyptę soli
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na świąteczną przekąskę podaną w bardzo efektowny sposób. Warzywa i indyk w aromatycznej galarecie w kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole
Pieguskowa KuchniaTakie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha
Gotowanie...to proste !Zielone tajskie curry z krewetkami – proste, pełne smaku, z możliwością dopasowania pikantności pod własne możliwości. Jeśli lubicie choć trochę kuchnię azjatycką, zwłaszcza tajską lub hinduską
Pociąg Do Kuchniwłasnym domu i bez problemu dogaduje się z kucharzami, jest więc niezastąpionym przewodnikiem. Dzięki niej spróbowaliśmy najlepszej zupy pho i innych typowych wietnamskich dań. Wiktoria i jej mąż są ogromną skarbnicą wiedzy na temat kuchni wietnamskiej, więc wycieczka z nimi była nie tylko wielką przyjemnością kulinarną, ale także dużą porcją ciekawych informacji(...)Centrum Handlowym znajdującym się w Jabłonowie przy ul. Świątkiewicz 50 lok. 56 Bún chả - grillowana wieprzowina z kwaśną zalewą, makaronem ryżowym i ziołami. Gà hấp lá chanh - kurczak gotowany na parze z liśćmi limonki Ngan nướng - grillowana kaczka Aby odpocząć nieco od jedzenia, w przerwie pomiędzy jednym a drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego
Kulinarne przygody Gatitypodstawie domowej bulionetki warzywnej , to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze przegotowanej wody. Kurczaka usmaż w woku lub na dużej patelni. Kiedy nie będzie już surowy, dodaj cebulkę, dynię, pieczarki i przesmaż około 5 minut, cały czas mieszając. Wsyp ryż, wymieszaj i przesmaż około(...)dosól do smaku, ja jeszcze czasem dodaję na tym etapie więcej chili i curry. Od dodania ryżu wszystko powinno się tak gotować przez około 15 minut. Konsystencja dania ma być kleista. Risotto możesz podawać ze świeżą poszatkowaną bazylią. Smacznego! A Wy co dobrego przyrządzacie z dyni? Może macie jakieś ciekawe przepisy? ;) Jeśli chcesz być na bieżąco, polub
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńroku po raz pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu. Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku Składniki na ok. 4 słoiki(...)łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru sól do smaku (dałam 1 łyżeczkę) Przygotowanie: Papryczkę chili, cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki również pokroić w kostkę. W garnku umieścić pomidory
Fabryka pomysłówprosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu . A tymczasem zapraszamy po przepis: Potrzebujemy
Marder&Marder ManufactureZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalneLubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie
Szefowa kuchniśmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy z obu stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki(...)mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :). Smacznego
KasiekGotujeNa dworze coraz zimniej, czas więc przestawić się na trochę bardziej kaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy
W poszukiwaniu inspiracjiwiadomo mielone są dobre i czasem to jedyny sposob by dziecku dać mięska mielonego. Ale głównym problemem w mielonych zawsze był fakt, że dziecko sobie chomikowało mięsko na kilka godzin na policzku, bo mięso było żylaste lub trudne do pogryzienia. Podglądnęłam przepis u mojej włoskiej znajomej Francesca, która ma dwójkę dzieci, tych z rodzaju naszego Tadka Niejadka. Mielone są podobne(...)dzisiaj- ale gotowane jako kulki w salsie pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz -jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem
Z Kuchni Do KuchniLubicie zupę pomidorową? bo ja tak..moi domownicy zresztą też......jest pyszna polecam.. Do sałatki wykorzystałam połowę paczki makaronu Mamma Mia , a resztę
Moje domowe kucharzeniemusimy nosić ze sobą buteleczek z oliwą, czy innych słoiczków. Jeśli chodzi o masowy użytek domowy, mnie osobiście saszetki zaczęłyby irytować, w domu preferuję butelki, a saszetki do dań na wynos -jak najbardziej ! Jakość produktu, bez zastrzeżeń. Składniki na 2 solidne porcje: 2 garście roszponki 1 pęczek szczypiorku razem z dymką 1 papryka czerwona 1 awokado 1 kawałek(...)kroimy tylko roszponki :) Układamy na talerzu warstwami i polewamy oliwą mieszanką przypraw, na końcu posypujemy ziarnami słonecznika i co dalej? Smacznego! Mój przykładowy zestaw to: Ziemniaczki niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu
Blondynka GotujeSezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna
Grunt to przepis!pokrojone na mniejsze części warzywa. Całość zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Groszek gotujemy krótko w osobnym naczyniu, odcedzamy. Ugotowanego kurczaka wyławiamy (wywar zachowujemy). Gdy ostygnie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Wsypujemy suchy ryż (surowy). Smażymy przez kilka minut(...)szklankami przygotowanego wywaru. Posypujemy tartym serem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (pieczemy bez przykrycia). Możemy zaostrzyć smak polewając danie ketchupem lub podać z wyrazistą surówką
Smaki Na TalerzuKotlety siekane z warzywami, jak przemycić je dzieciom ? Znam takie dzieci, które nie ruszą warzyw dodawanych do dań, bo to be… ;) Na całe szczęście moje takie nie są :) Kotlety siekane z warzywami to dobry pomysł jak przemycić np. mrożone warzywa. Poniżej znajdziecie przepis na kotlety, które w tym tygodniu zrobiłam dla mojej rodziny. Przemyciłam w tych kotlecikach część(...)Czemu nazwa siekane, bo mięso do nich jest siekane nożem, a nie mielone. Kotlety siekane z warzywami 0,5 kg mięsa z łopatki 0,3 kg piersi z kurczaka 1.2 opakowania mieszanki Sałatka Meksykańska Poltino 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i duża szczypta soli olej do smażenia
Kuchnia na wzgórzudziwnego, ale smacznego przygotuję . Nie szukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować. Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki(...)oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól, 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy
Moniki SmakołykiPrzyprawa curry jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak curry i gdy długo nie ma go na naszym stole to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny(...)pasuje mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również kurczaka curry z mleczkiem kokosowym . Składniki: 500 g piersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry
Kuchcik gotujezestawy składników, do których należy dodać 1 główny składnik plus robocze i "skonstruować" z nich danie. Do tej pory tej kreatywności w konkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują :) Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe(...)pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy
Kolorowy Przepisownikktórych zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów(...)smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło. Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter . Nie potrafię się oprzeć tym przepisom... Bułki czosnkowe Składniki: (na 8 sztuk) 350 ml mleka 6 ząbków czosnku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosolonej wodzie, do miękkości. Kalafiora dzielimy na kilka części i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 15-20 minut (solimy dopiero na koniec gotowania). W tym czasie robimy sznycle. Piersi kurczaka dzielimy na części, które rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jaju (roztrzepujemy dwa jaja), na końcu w bułce tartej. Smażymy na maśle (50 gram(...)suchej patelni lub w garnku, cały czas mieszając, na średnim ogniu. Po kilku minutach, gdy bułka tarta zbrązowieje, dodajemy 50 gram masła i dokładnie mieszamy. Teraz składamy nasze danie w całość. Niewiele składników a jednak. Na talerzach układamy po sznyclu, na to kładziemy jajo sadzone (najlepiej żeby żółtko było płynne). Obok sznycla kładziemy po 2-3 ziemniaki, doprawiamy
Mango PapajaCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chcę z Wami podzielić się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie
Kraina Miodem PłynącaTen suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no
Apetyczna babeczkaUwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna
Truskawkowa Fiestablogerów w pięknym Pałacu Kościeszy w miejscowości o wdzięcznej nazwie Przyjaźń. Spotkanie poprowadził sam mistrz Teo Vafidis, który zabrał nas w kulinarną podróż po Grecji. Mieliśmy okazję przygotowywać dania na oryginalnych greckich produktach – bardzo różniących się smakiem od tych ogólnie dostępnych w sklepach. Doskonała oliwa, pyszny ser feta, smaczne oliwki Kalamata i niesamowita herbata z greckim szafranem(...)kuchnię i dom”- klik . Wspólnie przygotowaliśmy Krewetki z Orzo, naparem Krocus Kozanis i serem feta. Inne grupy przygotowały pyszny deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri, filet z kurczaka z cukinią, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami Kalamata i świeżymi ziołami oraz Tzatziki. Dziękuję za to spotkanie organizatorom tego wydarzenia: firmie Kenwood, przesymaptycznej Joli Bałachowkiej oraz T. Dekerowi za słodki poczęstunek
Pieguskowa Kuchniapostaci. U mnie na stole gościły jajka z galarety drobiowej. 10 szt wydmuszek z jajek 1/2 l bulionu drobiowego 200 g gotowanego mięsa drobiowego( u mnie filet z kurczaka) 2 ugotowane marchewki 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżeczki żelatyny Wcześniej,kiedy używamy jajka do wypieków możemy przy okazji przygotować wydmuszki. Jajko szerszą stroną wziąć do góry zrobić dziurę(...)gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. Wydmuszki umieścić we wkładce do jaj by stały pionowo,w każde nałożyć porcję pokrojonego mięsa,posiekanej w kosteczkę marchewki i groszek. Można też dać kukurydzę konserwową jeśli ktoś lubi. Zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie delikatnie oskubać skorupki i galaretkowe jajka ułożyć na półmisku. Dodatkowym atutem
Kolorowa kuchnia Elkiwysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem do jego przygotowania. Wystarczy podgrzewać w rondelku dobrej jakości masło (na małym(...)pozbawiony substancji stałych, najzdrowszy tłuszcz, który nie jełczeje i może być używany do wszelkich celów kulinarnych. * SKŁADNIKI / 2 porcje 2 kotlety z udźca cielęcego lub opcjonalnie 2 piersi kurczaka sól, pieprz 3 łyżki mąki 1 jajko + 1 łyżka mleka 2/3 szklanki bułki tartej około 4 łyżki masła klarowanego 2 cienkie plasterki masła cząstki cytryny do wyciśnięcia * więcej
cool and mintysmażenia szczypiorek Farsz: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy. jak kurczak będzie usmażony dodajemy okrojone suszone pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy. Reszta: 1.. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione(...)końcówki dociskamy. Ja robiłam to już na blaszce, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, bo potem z farszem pide ciężko jest przenieść na blaszkę (rozwałkowałam placek, przeniosłam ba blaszkę, dałam farsz i formowałam czółenka/łódeczki). 3. Wierzch posypujemy startą mozzarella i odstawiamy na 10 minut. 4. Piekarnika nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy 30 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić
kruche babeczkiDanie, jakim jest klops gryczano-pieczarkowy, to zdrowie na talerzu, szczególnie dla kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy(...)zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory, paprykę, pomarańcze, kiwi i brzoskwinie. Czyli wszystko, co lubię i co jadłam najczęściej. Jak żyć, panie premierze? Składniki: • 3 woreczki kaszy gryczanej • 500 g pieczarek • kilka
To co kochamsuszona bazylia – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy. Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski. w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun. Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance. W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie wsypujemy do tego(...)Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron. Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Gotowe! UWAGA! Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany ( np. sojowej ). Smacznego
Ostra na SłodkoKuchnia indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie menu. Znalezienie knajpy z dobrym indyjskim jedzeniem w niskich cenach graniczy z cudem, dlatego tym bardziej polecam pichcenie w domu, zrobienie samemu mieszanki np garam masala nie jest trudne, kupienie gotowej(...)domu również zaskakują smakiem idealnym, a podążając tematem cen jeden chlebek to koszt kilku groszy, w knajpie prawie 10 pln... Ale wrócmy do smaków. Dziś połączenie standardowe: chlebki naan, kurczak tikka masala, mango lassi. Kurczak, już u mnie gościł ale dla przypomnienia: Marynata: 0.5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy
Z butelką mleczka w tle