Sezon grillowy w pełni. Co roku prócz kiełbasek, karkówki czy kromek chleba przygotowuje coś specjalnego. Sajgonki to popularne danie w kuchni chińskiej oraz w kuchni krajów Azji Południu-Wschodniej. Sajgonki to naleśniczki nadziane warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja(...)wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek SOS: 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ząbek czosnku
Kuchnia w oparachmega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru. Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers . Do makaronu możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego(...)saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Pomidorki Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru 1/4 szklanki oleju roślinnego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka octu winnego Łyżeczka soli Przygotowane: Krok 1 Przy pomocy robota ręcznego
Niedzielny kucharzproblemu przygotować tradycyjnie, jednak wolnowar ma dla mnie tę przewagę, że po włożeniu składników zapominam o nim na parę godzin i nie martwię się, że fasola się przypali. Równocześnie danie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy(...)puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g - puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu z kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek
Stare GaryFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie
Oka w rosole czyli KaFka gotujepatelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem faszerować nadzieniem papryki do pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć(...)spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!! #myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN
W Mojej Kuchni LubięRoladki drobiowe z cukinią gotowane w foli spożywczej. To fajna alternatywa dla tradycyjnych roladek. Do tego są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Moje roladki
magiczna kuchnia KasiPowoli zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkanocnych! Serie przepisów z tej okazji rozpoczną drobiowe jajeczka w galarecie;) Robiliście już kiedyś takie? Nie??! Zróbcie koniecznie na te
Życie zaczyna się w kuchniSopa de Azteca-zupa rodem ze słonecznego Meksyku. W oryginalnym przepisie używa się awokado-ja zrezygnowałam,gdyż nie lubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta
Kopystką po garachMąż stanął przed nie lada wyzwaniem, miał pierwszy raz przygotować wątróbkę drobiową i zamiast zrobić to prosto, swojsko, to od razu popłynął w klimaty indyjskie. Użył
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna uczta, czyli przepis na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i
KuchniaWeDwoje.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasztet, który co roku robię na święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z
Kulinarne przemysleniaAromatyczna. Gęsta ale delikatna. O niecodziennym smaku. Obowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki. Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo :-)) o ... ćwiartki gotowanego
Walijskie PichcenieKuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus(...)warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti lub makaron z brokułem, a dokładniej mówiąc sosem brokułowym. Jest zachwycająco pyszny. Dobrze doprawiony sos świetnie kontrastuje z makaronem. Można go także użyć do ziemniaków i piersi z kurczaka. Będzie tak samo pyszny. Wariantów jest dużo, wszystko zależy tylko od tego, co chcecie zrobić, na co macie ochotę i jakimi składnikami dysponujecie. I bez sensu są wymówki(...)ciepły obiad nie mam czasu. 30 minut Was nie zbawi, a Wasze kubki smakowe i żołądeczki będą zadowolone :) Makaron z brokułami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 1 opakowanie makaronu do spaghetti (ja dałam kokardki, bo taki mi został) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy
Kuchnia smakówW końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane
Truskawkowa Fiesta