Delikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej
Praktyczna plmielonej wołowiny lub jagnięciny i wspaniałych greckich przypraw. Słowem keftedakia określa się w Grecji właśnie klopsiki małych rozmiarów, w odróżnieniu od keftedes - dużych klopsików. Keftedakia są kuzynkami bliskowschodniego dania o nazwie kofta (tamtejszych klopsików z mielonego mięsa). Keftedakia to prawdopodobnie najprostsza i najbardziej typowa mięsna potrawa przygotowywana w greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze(...)dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato . Jak pisze jego autorka, Elena Paravantes , kefthedakia to taki grecki klasyk z dawnych czasów , kiedyś zawsze zabierany na wycieczki, pikniki i serwowany w czasie przyjęć. Niestety obecnie Grecja przeżywa westernizację żywienia (czy też amerykanizację) i dobre greckie przepisy ustępują miejsca np. nuggetsom z kurczaka
Chilli Czosnek i Oliwaczegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj ). Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO , która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami oraz łatwością w ich przygotowaniu (wystarczą naprawdę tylko dwa ruchy, zajrzyjcie tutaj aby się przekonać). Zupy z kolei niby znane, niby podobne(...)siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 opakowania zupy OYAKATA Kurczak po japońsku Ok. 100 g mielonego mięsa z kurczaka Ugotowana marchewka Małe jajko ½ cebuli 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Cebulkę kroimy
Kolizje Smakówdniu, gdy miałam wolne .. he he .. jak to ładnie brzmi ;) wparowałam do domu na chwilę tylko i musiałam coś zjeść :) Mięso z indyka możesz wymienić na mięso z kurczaka. Indyk duszony z cukinią 15 dkg mięsa z uda z indyka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli szczypta pieprzu i szczypta chilli łyżka sosu sojowego(...)sojowym i przyprawami – podsmażyłam. Po chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :) Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki. Smacznego ! Indyk duszony z cukinią szybki obiad
Kuchnia na wzgórzuJeśli oczekujecie ekspresowego w przygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje(...)fileta z łososia 400 g ryżu arborio 100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki) 1 cebula 50 g masła 50 g sera grana padano 200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania: Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas
Obiad za dychęcałkiem porządne śniadanie. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, bo przecież mogę zejść na dół i zaopatrzyć się w pojemniczek na wynos z tym pięknie pachnącym jadłem. Próbowałam. Nie dajcie się zwieść kuszącym zapachom! Nie prawdą jest, że restauracja w której pachnie jedzeniem od razu jest smaczna (nie szufladkując, jedna będzie smaczna, inna nie). Po co kupować coś , na czym(...)Składniki: - 300 g dowolnego makaronu (u mnie "oponki" jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając
Cook&Loveselera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową(...)przypalenia, w tym przypadku wszystko będzie do wyrzucenia. Mieszamy, około 15-20 minut, cały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa
Karo in the Kitchengrzyby już dawno za nami, ale to dobry czas by wyjąć z zamrażarek i słoików zgromadzone zapasy:). Do sosu dodałam intensywny w smaku ser cheddar, który dodatkowo podkręcił smak dania. Pycha! 200g makaronu świderki 300g podgrzybków, mogą być mrożone 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 200 ml śmietany 18% 100g sera cheddar 2 ząbki czosnku sól(...)olej 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i grzyby przez około 10 minut. Zalewamy wodą, dusimy przez około 30 minut, woda powinna wyparować. 3. Dodajemy natkę, czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem
Szefowa kuchnikurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 4 płaty. Każdy płat delikatnie naciąć, tak, aby powstała koperta. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Słodki Zakątekmogły przejść smakiem sosu. 8. Tak przygotowaną przekąskę odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Im dłużej postoją, tym smaki lepiej się połączą, a cebula i curry dodadzą daniu ładniejszego koloru. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw (według uznania). I to wszystko. Nasze śledzie są już gotowe do podania Ja lubię dodać do nich troszkę więcej(...)wtedy mają bardziej intensywny smak. Życzę Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej i smacznego! Szczęśliwego Nowego Roku! A jeśli szukacie przepisu na efektowną sałatkę, zapraszam tutaj: Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku Artykuł Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dały się wziąć w rękę. Gorące ziemniaki razem ze skórką kroimy ostrym nożem na ćwiartki (lub ósemki, jeśli kupiliście większe). Wrzucamy do miski, wsypujemy koper, szczypior, wrzucamy rzodkiewkę. Całość zalewamy sosem, szybko razem mieszamy i podajemy ciepłe. Takie ziemniaki – lekko kwaśne, lekko kremowe, z chrupiącym świeżym akcentem – idealnie pasują do smażonej lub pieczonej ryby i jasnych, lekkich mięs (kurczak, indyk
Karo in the Kitchentemu zrobiłam podobne danie, ale bez mięsa. Dzisiaj pozmieniałam trochę składniki i dodałam indyka. Składniki: 3 kotlety z indyka 150 gramów (1 wreczek) ryżu 1 cebulka z dymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa(...)oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz Najpierw kroimy w kostkę mięso, usuwając wcześniej ewentualne błonki. Przyprawiamy i odstawiamy na około 60 minut Dymkę z cebulką kroimy w paski, czosnek kroimy w kostkę, bazylię również kroimy Suszone pomidory kroimy w paski lub kostkę Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek tak, aby pokryła całą powierzchnię patelni. Rozgrzewamy na silnym
Szczęśliwa kuchniatemu zrobiłam podobne danie, ale bez mięsa. Dzisiaj pozmieniałam trochę składniki i dodałam indyka. Składniki: 3 kotlety z indyka 150 gramów (1 wreczek) ryżu 1 cebulka z dymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa(...)oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz Najpierw kroimy w kostkę mięso, usuwając wcześniej ewentualne błonki. Przyprawiamy i odstawiamy na około 60 minut Dymkę z cebulką kroimy w paski, czosnek kroimy w kostkę, bazylię również kroimy Suszone pomidory kroimy w paski lub kostkę Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek tak, aby pokryła całą powierzchnię patelni. Rozgrzewamy na silnym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCurry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie smakuje. Dziś zapraszam na curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie. na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej: w kolorze zielonym , curry z ziemniakami(...)według keralskie według Jamiego Olivera . Curry z ciecierzycą i kurczakiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu) 1 cebula 2 marchewki 3 cm kawałek świeżego imbiru 6 filetów z udźca kurczaka 1 łyżka żółtej pasty curry curry w proszku olej do smażenia 1 puszka mleczka kokosowego
Kulinarne przygody Gatity