danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam
karmelowyJak tutaj dogodzić mężusiowi?Cały tydzień poza domem więc chociaż przez dwa dni niech zje dobrze i smacznie.Tym razem padło na roladki z mięsem
Niespełnione zdolności kulinarneKolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po
Monia miesza i gotujerazem troszkę inaczej, gotowała moja Siostra Przepis powstał online w przypływie potrzeby chwili, podczas gotowania online z moją Siostrą Z reguły wrzucam przepisy dań, które sama wykonałam lub wymyśliłam – tym razem będzie trochę inaczej. Instrukcja jest moja, wykonanie mojej Siostry – zdjęcia też Ja nadzorowałam i spisałam tylko etapy i efekt pracy Efekt był podobno zachwycający Myślę(...)jeszcze nie raz pojawi się jakaś propozycja z rodzinnego zdalnego gotowania czyli edycji online-cooking Składniki (2-3 osób): 2 filety z kurczaka (ok. 400 g), 1 opakowanie makaronu tagliatelle – pełnoziarnistego (500 g), 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (280 g netto), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii
rozgotowanaZamiast tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można
Monia miesza i gotujePożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację. Wszystkie składniki zapiekanki łączy w całość sos serowy. Zapiekanka palce lizać :) składniki: zapiekanka 400 g makaronu, u mnie castellane
Monia miesza i gotujeKurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa. Post ten jest szczególny, ponieważ zdjęcia do niego są autorstwa mojej Mamy :). I chociaż miała do dyspozycji najzwyklejszy aparat, to myślę, że sobie świetnie poradziła :). Przepis na sałatkę został znaleziony kilka lat temu w sieci i spisany do zeszytu, niestety nie pamiętamy, z jakiej jest strony :(. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryGdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie lunchu do pracy – robię taką oto tortillę. Jej przygotowanie zajmuje chwilę. Jest pyszna i zdrowa. Składniki zawsze
Moja pasja smakuSkładniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec doprawić sosem rybnym. Curry podałam z ryżem basmati. Udekorowałam świeżą kolendrą i chilli. Jeżeli chcecie, aby curry było rzadsze można dolać wody lub bulionu warzywnego. Smacznego * ilość chilli najlepiej dostosować do siebie, jeżeli lubicie bardziej pikantne dajcie
Plate of JoyDanie jako przekąska albo obiad. Jeśli nie macie resztek z obiadu z dnia poprzedniego, to pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej). Nawet w jednym naczyniu żaroodpornym - tak było u mnie. Składniki: 1 burak ugotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim 1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDuszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej
Kuchnia z widokiem na ogródNational Almond Day. Dziś moje ukochane migdały mają swoje święto, toteż nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczczenia tego. Jako że po weekendzie w towarzystwie przepysznej napoleonki
Kto ugości moich gości?osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował". A teraz moje odpowiedzi na pytanie jakie zadała mi Beata 1. Jakiego dania do tej pory nie pory nie zrobiłeś/aś, bo wydaje ci się, że to zbyt trudne? Oj trudne pytanie i nigdy się nad tym nie zastawiałam(...)wieczorami. 9. Co jadłeś/aś dzisiaj na śniadanie? Dzisiaj ? Jeszcze nic. 10. Kiedy komuś nie smakuje danie, które przygotowałeś/aś: a) zapowiadasz, że to był ostatni specjał, jakiego u Ciebie skosztował b) z uporem maniaka przekonujesz, że danie jest hitem, a to gość nie ma gustu. Ew. robisz to już po jego wyjściu c) przyznajesz się
Ewa w kuchniSkładniki: 1,2 kg udziec indyka z kością, 1 łyżka kucharek, 1 łyżka pieprz czarny mielony, 1 łyżka papryka słodka, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię