które to pociechy pojadały płatki śniadaniowe, herbatniki, chrupki i popijały napoje gazowane, ale tylko i wyłacznie największych (i najdroższych) producentów. Pomijajac tańsze wersje produkowane przez supermarkety. A z upieczonego kurczaka (całego) mama wycinała tylko piersi, a reszta wędrowała do kosza, nie znajdujac chętnych... Ekipa dokumentu podmieniła wszystkie opakowania na całkiem nic nie znaczace i okazało się, że tak naprawdę(...)prawdę mówiac nie żałuję. Znalazłam cała kolekcję szybkich, prostych dań z ogólnie dostępnych składników, bardzo często obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych rad w kwestii planowania zakupów i całotygodniowego menu
Lejdi of the houseprzyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli
OstryKęsprzyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli
OstryKęszrezygnowałabym z mozzarelli light i zamiast tego dała sam serek wiejski zmiksowany z jajkiem) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku kurczaka i ogórki kroimy w kostkę do żaroodpornego naczynia wykładamy makaron
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwegan, ale najlepsze jest to, że danie można dowolnie modyfikować, byle trzymać się podstawowych zasad i produktów. Oczywiście głównym składnikiem są ziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką Aji. Ciężko dostać ja w Polsce, więc ja używam innych dostępnych odmian. Peruwiańczycy najczęściej robią causę z kurczakiem, tuńczykiem, lub krewetkami, ja dziś wybrałam tuńczyka i dodatkowo(...)twardo, a do ozdoby oliwki. Warstwy causy łączy się majonezem, ja lubię go mieszać z ketchupem, dzięki temu smak jest ciekawszy i wyrazistszy. Warto zadbać o prezentację dania, można przygotować je w dużym płaskim naczyniu i kroić na kawałki jak ciasto, ale moim zdaniem ładniej wygląda taka z foremek, lubię też barwić ziemniaki, używam do tego kurkumy
Quinoa Raz!plastry i przyprawiamy kminkiem rzymskim. Sałatę batawia po umyciu, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Wszystkie składniki oprócz sałaty układamy oddzielnie na tackach z folii aluminiowej. Na 1 poziomie parowaru kładziemy kurczaka. Ziemniaki fioletowe układamy na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 minut. 13 minut przed końcem parowania, wkładamy na 2 poziom marchewkę żółtą i frytki z białej rzodkwi. Po kolejnych(...)sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Po wyłączeniu urządzenia przekładamy resztę składników na talerz. Jak zawsze, z chęcią wysłucham Waszych sugestii, komentarzy oraz uwag. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetawiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza
Fabryka pomysłówTakie coś"... 😏 - OK❗ -Powiedziałem - Dajmy ludziom szanse❗ Może wymyślą fajną nazwę... 😀 Jak nazwali byście tą potrawę❓ Ja mam pewne skojarzenia, nie chcę sugerować... 😊 Może wykażecie się o wiele lepszą pomysłowością ode mnie... 💭 Jak myślicie❓ Z czym wam się kojarzy❓ Może jedliście coś podobnego❓ Jaka nazwa by pasowała❓ Składniki: 2 udka z kurczaka gotowane (ja wykorzystałam
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę(...)wsypujemy mąkę dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż mąka nabierze lekko brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy, gotujemy razem jeszcze minutkę i danie jest gotowe. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa. Koszt całości
Tanie przepisy studenckiebazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie(...)zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES DISHONORED 2 serkeńskie rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook
Nerds Kitchenniebieską pleśnią, który nadaje daniom wyrazistości oraz ostrości. Sos zyskał również wyjątkowego aromatu, dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne
Kuchnia MagdaLenybazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie(...)zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES DISHONORED 2 serkeńskie rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook
Nerds KitchenWonton pierożki zrób je sam :) Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu. Wonton to nazywa
Kuchnia na wzgórzumleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Niewątpliwą zaletą dania, jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż. Curry dobrze smakuje też z CHLEBKIEM NAAN i kleksem jogurtu naturalnego . SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry
cool and mintymnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Spróbujcie koniecznie! Składniki (3-4 porcje) - 200 ml mleczka kokosowego - 150 ml wody - 2 łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól
Health-Fit-Lifemnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Spróbujcie koniecznie! Składniki (3-4 porcje) - 200 ml mleczka kokosowego - 150 ml wody - 2 łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól
Health-Fit-Life