dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:505/914)

Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką 171

daniu.  Do przygotowania ich użyłam Sosu Kieleckiego Curry, który świetnie wkomponował się w całość podkreślając smak mięsa. Sos ten był jednym z produktów, które kilka dni temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania od WSP   „SPOŁEM”  - producenta m.in. znanego majonezu kieleckiego. Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak z zieloną soczewicą 158

Dziś mamy dla Was przepis z książki „Hummus, za’atar i granaty” na pysznego kurczaka z zieloną soczewicą oraz ryżem :) Składniki na kurczaka

Kuchenne Wariacje
Chicken tikka masala 368

Ponieważ uwielbiam wszelkie curry, nie mogło zabraknąć u mnie tej klasycznej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale to danie wcale nie powstało w Indiach ale w ... w Anglii! Stało się wręcz tak popularne, że minister spraw zagranicznych Robin Cook ogłosił chicken tikka masala brytyjską potrawą narodową! :) Bardzo ciekawa geneza potrawy zamieszczona jest tutaj , więc nie będę się rozpisywać, tylko(...)opakowania gotowej mieszanki do tikka masala, kupionej w indyjskim sklepie i wykorzystanej za pierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki:   1. Marynata   2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków

Kuchnia Prezydentowej
'Eat Well for Less' Jo Scarratt-Jones, przedmowa: Gregg Wallace i Chris Bavin 154

które to pociechy pojadały płatki śniadaniowe, herbatniki, chrupki i popijały napoje gazowane, ale tylko i wyłacznie największych (i najdroższych) producentów. Pomijajac tańsze wersje produkowane przez supermarkety. A z upieczonego kurczaka (całego) mama wycinała tylko piersi, a reszta wędrowała do kosza, nie znajdujac  chętnych... Ekipa dokumentu podmieniła wszystkie opakowania na całkiem nic nie znaczace i okazało się, że tak naprawdę(...)prawdę mówiac nie żałuję. Znalazłam cała kolekcję szybkich, prostych dań z ogólnie dostępnych składników, bardzo często obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych rad w kwestii planowania zakupów i całotygodniowego menu

Lejdi of the house
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 383

przyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli

OstryKęs
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 1222

przyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli

OstryKęs
Full wypas zapiekanka z wędzonym kurczakiem 177

zrezygnowałabym z mozzarelli light i zamiast tego dała sam serek wiejski zmiksowany z jajkiem) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku kurczaka i ogórki kroimy w kostkę do żaroodpornego naczynia wykładamy makaron

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kolorowa peruwiańska causa z tuńczykiem i czarną quinoą 177

wegan, ale najlepsze jest to, że danie można dowolnie modyfikować, byle trzymać się podstawowych zasad i produktów. Oczywiście głównym składnikiem są ziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką Aji. Ciężko dostać ja w Polsce, więc ja używam innych dostępnych odmian. Peruwiańczycy najczęściej robią causę z kurczakiem, tuńczykiem, lub krewetkami, ja dziś wybrałam tuńczyka i dodatkowo(...)twardo, a do ozdoby oliwki. Warstwy causy łączy się majonezem, ja lubię go mieszać z ketchupem, dzięki temu smak jest ciekawszy i wyrazistszy.  Warto zadbać o prezentację dania, można przygotować je w dużym płaskim naczyniu i kroić na kawałki jak ciasto, ale moim zdaniem ładniej wygląda taka z foremek, lubię też barwić ziemniaki, używam do tego kurkumy

Quinoa Raz!
Pierś kurczaka z ziemniakiem truflowym 189

plastry i przyprawiamy kminkiem rzymskim.  Sałatę batawia po umyciu, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Wszystkie składniki oprócz sałaty układamy oddzielnie na tackach z folii aluminiowej. Na 1 poziomie parowaru kładziemy kurczaka. Ziemniaki fioletowe układamy na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 minut. 13 minut przed końcem parowania, wkładamy na 2 poziom marchewkę żółtą i frytki z białej rzodkwi. Po kolejnych(...)sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Po wyłączeniu urządzenia przekładamy resztę składników na talerz.      Jak zawsze, z chęcią wysłucham Waszych sugestii, komentarzy oraz uwag. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Domowy kebab z kurczaka 376

wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza

Fabryka pomysłów
Takie coś... 😀❗ 131

Takie coś"... 😏 - OK❗ -Powiedziałem - Dajmy ludziom szanse❗ Może wymyślą fajną nazwę... 😀     Jak nazwali byście  tą potrawę❓ Ja mam pewne skojarzenia, nie chcę sugerować... 😊 Może wykażecie się o wiele lepszą pomysłowością ode mnie... 💭 Jak myślicie❓ Z czym wam się kojarzy❓ Może jedliście coś podobnego❓ Jaka nazwa by pasowała❓   Składniki: 2 udka z kurczaka gotowane (ja wykorzystałam

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kapuśniak pogardy 192

Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę(...)wsypujemy mąkę  dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż mąka nabierze lekko brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy, gotujemy razem jeszcze minutkę i danie jest gotowe. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa. Koszt całości

Tanie przepisy studenckie
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 189

bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie(...)zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES DISHONORED 2 serkeńskie rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook

Nerds Kitchen
KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA (z makaronem) 188

niebieską pleśnią, który nadaje daniom wyrazistości oraz ostrości. Sos zyskał również wyjątkowego aromatu, dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne

Kuchnia MagdaLeny