Kolejna propozycja na grilla. Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki. Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje
Smak mojego domuJako wielka fanka domowych hamburgerów nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem
Kolizje SmakówMarynowana cebulka jest dodatkiem dość znanym. Najczęściej marynuje się niewielkie sztuki w całości. Ładnie wyglądają potem takie drobne kuleczki dorzucone do sałatek. Ja pokusiłam się o
Codzienna kuchnia niecodziennaOdkąd po raz pierwszy zrobiłam ekspresową pizzę na tortillach bardzo często do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by
Kolizje SmakówOstatnie kilka dni miałyśmy okazję spędzić na działce. Opalałyśmy się, spacerowałyśmy i odpoczywałyśmy, na ile to możliwe z dwójką małych dzieci i psem :) Ten sielski czas
Kolizje SmakówKurek czerwony czyli ryba z gatunku ryb skorpenokształtnej z rodziny kurkowatej. Tak podaje Wikipedia a ja Wam mówię że to bardzo delikatna i pyszna ryba godna
Moje Małe CzarowanieKolejny weekend spędzony przy grillu. Tym razem zapraszam na szaszłyki drobiowe w przyprawie do gyrosa. Wspaniale smakują z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.
Smak mojego domuSmaczne ,proste i szybkie w przygotowaniu danie można przygotować na grillu (nie możemy się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g) 200 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 4 kawałki żółtego sera (5x2 cm) 2 ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenprzekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek. Idealne na lato
Kuchnia PrezydentowejSzaszłyki idealne dla wielbicieli mięsa - białe kiełbaski otulone w plasterkach boczku i sera z dodatkiem warzyw. Poniższe szaszłyki przygotujecie w zaledwie kilka minut. Lubię smak i
UgotowaćŚwietne pieczarki faszerowane z grilla - alternatywa dla typowych dań grillowych :) Oczywiście można je również upiec w piekarniku (15-20 min. w 200 stopniach) SKŁADNIKI 400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą
Moje Kuchenne Rewelacjekulinarny magazyn wydawany przez grupę Babeczki, znacie już z pierwszego numeru, który ukazał się przed świętami wielkanocnymi. Tym razem tematem przewodnim magazynu są truskawki, rabarbar i grill. Tworząc drugi numer dałyśmy Wam możliwość nie tylko pobrania na swój dysk, ale także przeglądania go w wersji online. Wielkie podziękowania należą się Magdzie, która poświęciła bardzo dużo czasu, aby magazyn wyglądał
Codzienna kuchnia niecodziennaPstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne
Kulinarna PokusaSezon grillowy pomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam
Z Majeczką w kuchniPrzepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je
IMPRESJA SMAKUspokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado, bo tyle teoretycznie wystarczy. Ja jednak jestem uzależniona od tego owocu i tak naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem
Pełny talerzLekko słodkie i aromatyczne - żeberka w marynacie żurawinowej. Idealne na grilla :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego marynata
UgotowaćSposób na najlepsze skrzydełka z grilla - zawijane, przypieczone i lekko pikantne. Idealne na grilla, jak i do piekarnika. Składniki: skrzydełka (ilość dowolna) sól, pieprz
UgotowaćSzaszłyki drobiowe (z udek kurczaka) z warzywami są naprawdę pyszne. Połączenie cebuli, papryki, ogórka i cukinii, a także soczystego mięsa z udek kurczaka - jest wyśmienite. Przepis
UgotowaćSzaszłyki idealne dla mężczyzn - nadziane świeżym boczkiem, cebulą, papryką i cukinią. Według mnie grillowany boczek smakuje naprawdę rewelacyjnie, więc spróbujcie przygotować takie szaszłyki (należy użyć boczku
UgotowaćMakrela kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wędzoną rybą. Jeżeli lubicie ten rodzaj ryby to przygotujcie ją z grilla. Wbrew pozorom w smaku jest rewelacyjna
UgotowaćLekka, zdrowa i smaczna sałatka. Zapewne jej smak i wygląd zaskoczy niejednego gościa. A do tego robi się ją w 15 min.:-) Czego chcieć więcej... Składniki
IMPRESJA SMAKUTaki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj (klik) Aby zmniejszyć ilość tłuszczu
IMPRESJA SMAKUZaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis
Z Majeczką w kuchniGrillowanie w pełni, nie może zabraknąć również szaszłyków, ja uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszneSkładniki:500g piersi z kurczaka2 małe cukinie1 papryka3 bananysól morska
Z Majeczką w kuchniKarkówkę z grilla,wręcz uwielbiamy, wszyscy i ja i mąż i dzieciaki również...szczególnie jak jest soczysta, aromatyczna a przy tym mieciutka. Taka jest ta karkówka
Z Majeczką w kuchniKarkówkę na grilu robi każdy. Żeby była soczysta i krucha najlepiej ją zamarynować. Ja zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem
Z Majeczką w kuchniCzasem w kuchni również należy się urozmaicenie, dziś zapraszam na jagnięce mięsko w grillowym wydaniu. Przepyszna kofta.Składniki:pół kg jagnięciny podhalańskiej1 jajko1 czerwona cebula1 ząbek
Z Majeczką w kuchniSałatki z grillowanym kurczakiem przygotowuję bardzo często. Tym razem moja propozycja na szybką, ale bardzo smaczną sałatkę z grillowanym kurczakiem i gruszką. Do doprawienia kurczaka i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiejsza propozycja to przepyszny sos Tzatziki. Sos ten wywodzi się z Grecji i może być podawany jako dodatek do mięs ( w tym świetnie nadaje się do dań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek. Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek
Kolizje SmakówNajbardziej znana sałatka z serem feta, jadana na całym świecie. Bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Składniki na 2 duże porcje: ogórek zielony 2 pomidory papryka żółta cebula czerwona 200 g sera feta 2 garście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę
wyzwania kuchennezależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby ( Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami ) oraz jako dodatek do dań z grilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie 2 pomidory
OstryKęsGdy przychodzi lato to Polska grillem stoi, gdyż dla większości Polaków nie ma nic lepszego niż wekend spędzony przy grillu z rodziną lub znajomymi .Grillowanie to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia: Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki. Dla mnie produkt
kolorowotorcikowoszpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw Polecam także przejrzenie przepisów na SAŁATKI
Pasja Smakuwyrosła ,, nam pod bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne
Buniabaje w kuchniróżowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki: 2 gruszki
Ala piecze i gotujeTesknie za prawdziwa wiosna. Ostatnie dni nie sa dla nas zbyt laskawe, ciagle pada i pada. Powaznie zaczelam sie zastanawiac nad inwestycja w kalosze. Moje dziecko
Przysmaki KarolkiCzyli grecki dip idealny do dań z grilla czy świetny dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się przy grillowaniu na nadchodzące majówki. Składniki : * ogórek zielony * mały kubeczek greckiego jogurtu naturalnego * 2 ząbki czosnku * łyżeczka oliwy z oliwek * sól Przygotowanie : Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 20 minut. Dobrze odcisnąć, polać oliwą. Czosnek przecisnąć przez
Magiczne Życie MartyKonfitura z czerwonej cebuli zrobiła się ostatnio modna. To świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Lubię ją nawet nałożyć po prostu na grzankę. Jeśli jakimś cudem jeszcze jej nie znacie to polecam zrobić i spróbować. Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele. Część osób najpierw smaży cebulę na tłuszczu, część nie dodaje wina. Każdy kroi
Smaczna Pyzamięskiem :) Ja powtykałam dodatkowo malutkie ostre papryczki ;) Taka "niespodzianka" nie jest jednak konieczna ;)Pora nasze szaszłyki upiec. Możemy to zrobić w dowolny sposób. Latem najlepiej na grillu węglowym :) Można również na elektrycznym, który da się uruchomić nawet zimą :) Jeśli nie mamy pod ręką grilla, wtedy wyciągamy patelnię i obsmażamy na niej szaszłyki, dusząc je potem przez chwilkę
Codzienna kuchnia niecodziennaoknem piękna pogoda, idealna na biesiadowanie przy grillu. No ale niestety nie każdemu taki wypoczynek jest dany. U mnie dzisiaj namiastka grillowania. Zamiast tradycyjnego grilla , patelnia grillowa :) Ale też było smacznie. Ps. uciekam do pracy. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka sos sojowy ocet balsamiczny pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i oczyścić z błonek. Jeśli są duże
Kuchnia w opałachobiad, który króluje na stołach i w pudełkach obiadowych w niejednym sycylijskim domu, na niejednej złotej plaży... Do przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o chłodzie", by cieszyć się nim dzień pózniej. Kiedy termometr przed południem na Sycylii, pokazuje ponad 60 stopni w cieniu..wierzcie mi, nikt nie stoi przy(...)Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego. Ugotuj świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka. Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki. Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę. Posyp obficie listkami bazylii. Wykorzystaj sosik, w którym przegryzały się bakłażany- do pokropienia dania- zostanie
Z Kuchni Do Kuchnisamo co grill, ale sosów użyć można i do tego. I jak wrażenia smakowe? O tym za moment... Jeszcze kilka słów o samych sosach. Przytoczę może po prostu za AleDobre.pl : Pikantny sos HP: Oryginalny angielski sos o pikantnym smaku i wyraźnym wędzonym aromacie. Ognista kompozycja pikantnych przypraw z wędzonym aromatem tworzą doskonały sos nie tylko do dań grillowanych(...)przyprawy, kwas - kwas jabłkowy, aromaty. Miodowy sos HP: Oryginalny sos o łagodnym miodowym smaku i wyraźnym wędzonym aromacie. To pyszny, angielski sos do potraw z grilla. Jest bardzo uniwersalny - można go podawać do gotowych dań jako dodatek (zamiast keczupu) lub smarować nim mięsa pod koniec grillowania - nadaje im wtedy wspaniałego, bogatego smaku i aromatu. Sos do grilla
Marder&Marder Manufacture