Składniki: na kotlety: 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 1 cukinia 1 cebula 1 czerstwa bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku na
Oka w rosole czyli KaFka gotujeTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć! Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól woda(...)dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka
Apetyczna babeczkaTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania(...)dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka
Apetyczna babeczkasmak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;) Jak dla mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona niekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi . Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać(...)zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć". Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną
Grunt to przepis!wigilii. Więc czas przygotowań jadłospisu w pełni. W poprzednim poście podałam jak zrobić makaron cynamonowy a dziś podaję jak go można wykorzystać. Będzie to jedna z moim potraw na wigilijnym stole. Moje dzieciaki uwielbiają go z twarogiem z cukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się(...)małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do wystudzenia. Makaron gotujemy do miękkości odsączamy, na rozłożone płaty makaronu nakładamy farsz z maku
Basia w kuchniKrokietami zajadałam się jeszcze na studiach, bo wystarczyło je tylko wyjąć z zamrażarki i usmażyć na patelni :) to takie szybkie danie dla studentów ;) dziś te swoje krokiety trochę urozmaicam o farsze, które nadają im ciekawszy smak. W mojej rodzinie wszyscy je lubimy, smakują nawet dzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny(...)ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu
upichcicPodczas jednej z naszych samochodowych podróży do Warszawy wpadłyśmy z Martą na pomysł zorganizowania spotkania wigilijnego dla lubelskich blogerów kulinarnych. Wstępny zarys powstał od razu. Zależało nam na znalezieniu miejsca, do którego będziemy mogły przynieść przygotowane przez siebie jedzenie, a przy tym by kilka potraw zostało przygotowanych na miejscu. Po jakimś czasie przyszedł czas na realizację. Podzieliłyśmy obowiązki(...)Olga , Dawid i ja. Była też z nami nieblogowa koleżanka Marty - Paulina. Jak widać nie zamykamy się tylko na swoją grupę :) Rozmawiając i robiąc zdjęcia (inaczej chyba się nie da!) próbowaliśmy przyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym
Pasja Smakuwolniej trudniej nam też przegapić moment, kiedy się nasycimy. Uczucie sytości pojawia się dopiero po kilkunastu minutach, dlatego też nie powinniśmy jeść na szybko i od razu "do pełna" :) wigilijna kolacja nie trwa z resztą 20 minut - znajdźcie w międzyczasie chwilę na rozmowę z bliskimi :) 5. Połóż się spać ok. 2-3 godziny po kolacji To dość(...)szklankę wody, która wypełni trochę żołądek i zmniejszy apetyt. Jak widzicie, w Święta wcale nie trzeba rezygnować z tradycyji. Wystarczy lekko ją zmodyfikować, a organizm będzie Wam wdzieczny Dajcie znać, co sądzicie i czy uważacie, że te proste rady uda Wam się zastosować. Pamiętajcie, że chwilę po Świętach czekają imprezy noworoczne i pewnie każdy chce się dobrze czuć
KatsuumiDotąd jadałam rosół w makaronem. Postanowiłam jednak zaszaleć i zrobić tym razem rosół z kołdunami. Fakt, jest to bardziej pracochłonne danie niż wersja z makaronem, ale ten smak…..warto! Składniki: na rosół: porcja rosołowa drobiowa porcja rosołowa wołowa 2 uda z kurczaka włoszczyzna 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe sól, pieprz na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej(...)kółko nałóż farsz około 1 łyżeczki i zlepiaj jak pierogi, a następnie złącz końce pierogów ze sobą, tak aby powstał kołdun ( które de facto wygląda tak samo jak uszko wigilijne) w dużym garnku zagotuj wodę z olejem i solą i wrzuć do niej kołduny, od momentu ich wypłynięcia na wierzch, gotuj je ok 3-5 minut. Tak przygotowane kołduny przełóż
Oka w rosole czyli KaFka gotujeŚledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Ziemniaki są bogate w skrobię i białko roślinne. Cebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników
My Chcemy JeśćKochani mam dla was pyszną sałatkę śledziową na słodko,przyjemnie się jadło w Wigilię i na pierwszy dzień świąt była jeszcze. Poznacie dziś przepis ,a także
Różowa kuchniaChyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak
peanutbuttermonsterTak właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami
Różowa kuchniakażdej postaci i bardzo często wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami , oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie(...)Idared oraz słodkie Malinówki , aż po kwaskowate Papierówki i wiele, wiele innych. Bardzo przydatny poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw
Grunt to przepis!Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3
Proste Potrawy