dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:51/71)

Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 123

mój ukochany kompot wigilijny! Nawet teraz, gdy nie mieszkam już z rodzicami to jest to obowiązkowa pozycja  w naszym świątecznym menu. Mój mąż nie lubi kompotu z suszu, a ten kompot pije i mu smakuje! Może i Wy przekonacie kogoś "anty suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia(...)śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się swoimi ulubionymi mieszakami w komentarzu! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla kompotu z suszonych śliwek dla kochających suszone figi dla tych, da których Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Wykonanie kompotu figowego

Mania Wypiekania
Ryba po grecku. 173

Składniki: 0,5kg ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa

W kuchni u Moniki
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 258

spożywane w czasie Świat Bożego Narodzenia po Pasterce we Francji. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia. Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które(...)owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba w sosie słodko kwaśnym 163

Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny

Magiczne Życie Marty
Szuba – rosyjska sałatka śledziowa 346

sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej(...)klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Dawni mieszkańcy Kresów Wschodnich rozpropagowali ją w naszym kraju i dziś dość często gości w wielu domach na stołach wigilijnych.” Informacje dotyczące historii sałatki pochodzą ze strony http://www.kozackachatka.pl Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierogi z mięsem 230

Kochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w

Ania i Marcin gotują
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 304

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim

Karo in the Kitchen
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 149

Boże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy(...)zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić zakwas z buraków ? 222

Na blogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kapustą 173

Właśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem

UgotujmyTo.pl
Makówki 231

Dziś  przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną.  Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką.  Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez moich ukochanych makówek. Składniki: 250 g maku 1 L mleka 2 łyżki masła masła 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 0 g wiórków(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przemieszać by masa nam się nie przypaliła. Orzechy i migdały posiekać.   Do garnka z makiem do dać miód, cukier do smaku oraz orzechy, migdały, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Bułki pokroić na kawałki. W misce układamy warstwami bułkę, zalewamy masą makową, znów bułkę i masa makowa

magiczna kuchnia Kasi
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 201

żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych(...)przy wielu okazjach! Jak wspomniałam na początku, egzemplarz książki Wydawnictwo podarowało również dla moich Czytelników :)  Jak zdobyć książkę? Na adres meg.chyla@gmail.com przyślijcie proszę odpowiedź na pytanie: jaka potrawa wigilijna jest w Waszej rodzinie od pokoleń? Możecie (ale nie jest to koniecznością) podać przepis, albo opisać jakąś ciekawą historię/anegdotę z nią związaną. Jak zwykle wszystkie Wasze propozycje (przesłane

Moje Kuchenne Rewelacje
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 317

wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy

Mania Gotowania
SEZON NA .. ŚLEDZIA 151

Zbliża się Wigilia. W domu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź.  Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie(...)uprzejmości firmy Seko, w tym roku to właśnie takie śledzie zagoszczą w moim domu. Przyznać się Wam muszę , że gdy otrzymałam produkty to byłam bardzo sceptycznie nastawiona do dań gotowych, ponieważ nigdy takowych nie kupowałam, z powodu ich nieciekawego jak dla mnie smaku. Tutaj rozczarowałam się pozytywnie, gdyż śledzie są mięciutkie, bielutkie, bez skóry, idealnie doprawione, po prostu chciało

Z Majeczką w kuchni
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 142

godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy na maśle, razem z przyprawami. Orzechy kroimy na drobno i prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy(...)minut, aż się ładnie zrumienią.  Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem  tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden  wigilijny stół

Dieta moja pasja
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 118

Kiedy spodziewałam się dziecka, ktoś zapytał mnie, co najchętniej jem w ówczesnym stanie. Od razu odpowiedziałam, że pierogi! One od zawsze były moim ulubionym daniem. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Jej pierogi z kapustą słodką nie mają sobie równych.A w czasie ciąży pojadłam ich sporo. Może dlatego teraz moje dziecko(...)się poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Z grzybami, zieloną soczewicą i fetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także

Raj dla Podniebienia
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 143

Dzień 2 : Bigos wigilijny Zwykle korzystam z t radycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego jak tu, ale w tym roku robię bigos z grzybami doprawiony chrzanem – jest pyszny. Zwykle przygotowuje je z podwójnej ilości składników. Gotowy bigos dzielimy na 2 części. Połowę zamrażamy, bo będzie jedzona po prostu jako bigos. Wystarczy tę kapustę wigilijną odmrozić w dniu imprezy(...)Druga połowa zostaje na nadzienie do wigilijnych pierogów i uszek. Niby dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy

Ugotowane pozamiatane
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 188

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania