Wigilijnym stole. Dlatego postanowiłam połączyć obie moje świąteczne przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się w ustach karp, podany z aromatycznym sosem pomarańczowym z winem i goździkami zachwyci wszystkich! Przepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem. Dajcie sobie(...)chwilę na dokładne doprawienie dania tak, by wyszło idealne. Dajcie sobie chwilę przyjemności dzięki aromatowi pomarańczy i goździków. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej miodu by zrównoważyć smak albo dodać wino słodkie zamiast wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby
karmelowyTo mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeczęści osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej . To, że nie jestem glutenofobem
Blendmanburaczkami. Jeżeli Wy też szukacie inspiracji na urozmaicenie wigilijnego stołu polecam Wam tę zapiekankę. Powiem szczerze, że miałam zagwostkę jak nazwać tę potrawę, bo to coś pomiędzy zapiekanką a pasztetem, idealna nazwa to terrina ale zapiekanka brzmi bardziej swojsko. Niezależnie od nazwy – to efektowne i bardzo delikatne danie, które ma szansę posmakować też dzieciom. Życzę Wam spokojnych
Cooking for EmilyPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno
Kuchnia PaulettesSezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe
Moje Małe Czarowaniemąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok czerwonego barszczu był też jedną z potraw wigilijnych. W każdym regionie Polski gotuje się go i podaje
Karo in the Kitchenprzykładna gospodyni, musiałam zwlec się z łóżka i naszykować wigilijną kolację dla prawie 20 osób, a wcześniej posprzątać pokaźnych rozmiarów dom. Całe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu. Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część
Cakes By KejtKulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym
KuchniaWeDwoje.pllubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować
pyszne zdrowościśledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak
Kulinarne przygody Gatitymojej rodzinie właśnie gołąbki są jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki z pieczarkami i ryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę i […] Artykuł Wigilijne pieczone gołąbki z pieczarkami i ryżem pochodzi
Wiszniówkasmaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę. Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty. Idealnie pasują do bigosu wigilijnego. Smacznego
Maminek kulinarnyDostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni
Kuchnia PokoleńDzień dobry!Kolejnym daniem (a raczej napojem :-) ) charakterystycznym dla Wigilii jest kompot z suszu. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy wędzone śliwki i gruszki, to część osób w ogóle może go nie spróbować :-).Ja z utęsknieniem czekam zawsze na wigilijny kompot - lubię ten smak suszonych owoców i mam nadzieję, że wielu
Pora coś zjeść