dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:52/71)

Makówki 217

Dziś  przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną.  Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką.  Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez moich ukochanych makówek. Składniki: 250 g maku 1 L mleka 2 łyżki masła masła 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 0 g wiórków(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przemieszać by masa nam się nie przypaliła. Orzechy i migdały posiekać.   Do garnka z makiem do dać miód, cukier do smaku oraz orzechy, migdały, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Bułki pokroić na kawałki. W misce układamy warstwami bułkę, zalewamy masą makową, znów bułkę i masa makowa

magiczna kuchnia Kasi
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 191

żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych(...)przy wielu okazjach! Jak wspomniałam na początku, egzemplarz książki Wydawnictwo podarowało również dla moich Czytelników :)  Jak zdobyć książkę? Na adres meg.chyla@gmail.com przyślijcie proszę odpowiedź na pytanie: jaka potrawa wigilijna jest w Waszej rodzinie od pokoleń? Możecie (ale nie jest to koniecznością) podać przepis, albo opisać jakąś ciekawą historię/anegdotę z nią związaną. Jak zwykle wszystkie Wasze propozycje (przesłane

Moje Kuchenne Rewelacje
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 303

wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy

Mania Gotowania
SEZON NA .. ŚLEDZIA 139

Zbliża się Wigilia. W domu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź.  Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie(...)uprzejmości firmy Seko, w tym roku to właśnie takie śledzie zagoszczą w moim domu. Przyznać się Wam muszę , że gdy otrzymałam produkty to byłam bardzo sceptycznie nastawiona do dań gotowych, ponieważ nigdy takowych nie kupowałam, z powodu ich nieciekawego jak dla mnie smaku. Tutaj rozczarowałam się pozytywnie, gdyż śledzie są mięciutkie, bielutkie, bez skóry, idealnie doprawione, po prostu chciało

Z Majeczką w kuchni
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 130

godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy na maśle, razem z przyprawami. Orzechy kroimy na drobno i prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy(...)minut, aż się ładnie zrumienią.  Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem  tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden  wigilijny stół

Dieta moja pasja
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 106

Kiedy spodziewałam się dziecka, ktoś zapytał mnie, co najchętniej jem w ówczesnym stanie. Od razu odpowiedziałam, że pierogi! One od zawsze były moim ulubionym daniem. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Jej pierogi z kapustą słodką nie mają sobie równych.A w czasie ciąży pojadłam ich sporo. Może dlatego teraz moje dziecko(...)się poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Z grzybami, zieloną soczewicą i fetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także

Raj dla Podniebienia
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 126

Dzień 2 : Bigos wigilijny Zwykle korzystam z t radycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego jak tu, ale w tym roku robię bigos z grzybami doprawiony chrzanem – jest pyszny. Zwykle przygotowuje je z podwójnej ilości składników. Gotowy bigos dzielimy na 2 części. Połowę zamrażamy, bo będzie jedzona po prostu jako bigos. Wystarczy tę kapustę wigilijną odmrozić w dniu imprezy(...)Druga połowa zostaje na nadzienie do wigilijnych pierogów i uszek. Niby dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy

Ugotowane pozamiatane
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 175

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 188

Ten przepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a

Gotowanie-uk
Kurczak w swiatecznym wydaniu 221

Za oknem pada snieg, na stole pala sie swieczki. Obierane mandarynki pozostawiaja w powietrzu cudowny aromat, a na skorze malutkie kropelki soku. Blogie lenistwo. Scena jak

Przysmaki Karolki
Racuchy drożdżowe na wodzie 151

Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. I dealnie spraw d zają się na kolację do ciepłego mleka :) Skła dniki: 3 pełne szklanki mąki ok 1,5 szklanki letniej wo dy 2 łyżki oliwy 40g świeżych droż dży     szczypta(...)droż dżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokła dnie do połączenia skła ników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o drobinę oleju.Ciasto nakła dać łyżką namoczona każ dorazowo w zimnej wo dzie. Smażyć z obu stron. Wykła dać na papier do o dsączenia. Po przestu dzeniu posypać cukrem pu drem. Smacznego

ChilliJemy
Terrina z łososia 127

bezglutenowej) 1 łyżeczkę cukru odrobinę soli i pieprzu 2 jajka 1/2 kubka śmietany kremówki 1/4 kubka mleka 1/4 kubka octu winnego 1 łyżeczkę masła ok 250 g łososia (ja dałam 125 g wędzonego i resztę upieczonego w piekarniku) ok 100 g ugotowanych krewetek koperek (całkiem sporo) Łososia dzielimy na mniejsze kawałki (płatki) a krewetki siekamy na mniejsze kawałki. W szklance(...)masę zdejmiemy już z ognia dodajemy ubitą kremówkę. Masę przelewamy do foremki lub kilku mniejszych foremek i umieszczamy na noc w lodówce. Terrina świetnie sprawdzi się jako nowość na wigilijnym stole, świetnie smakuje z chlebem

Szybko Tanio Smacznie
Łódeczki z burakiem i makrelą oraz "Julia zaczyna od nowa" 150

potrzeby chwili. O tej porze roku zawsze w lodówce mam cykorię belgijską i buraki pieczone przy okazji wypiekania pieczywa w weekendy. Składniki : cykoria belgijska 200 g ricotty chrzan (dałam 2 łyżki, ale to kwestia indywidualnego smaku) pieczony burak czerwony kawałek makreli wędzonej sos teriyaki koperek Ricottę wymieszać z chrzanem. Cykorię podzielić na łódeczki. Każdą łódeczką posmarować łyżeczką ricotty z chrzanem(...)przez matkę, która wyemigrowała za granicę, alkoholizm, itp.). Im też stara się pomóc, jak tylko potrafi. Czy w tym wszystkim nie zagubiła gdzieś siebie? Nawet to, że planowana kolacja wigilijna nie może odbyć się w pełnym gronie najbliższych nie daje jej do myślenia. Dopiero, gdy wyjedzie na urlop, a matka wypowie ostre słowa, Julia uświadomi sobie, że ma toksyczną

Weekendy w domu i ogrodzie
Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 192

Hanka, która chodzi po domu i śpiewa na cały głos kolędy, przygotowując się do występu w przedszkolu – zna słowa chyba lepiej od nas Początek grudnia, a klimat istnie wigilijny. Teraz wieczorem, gdy siedzę i piszę ten wpis to zaczął padać śnieg ( no dobra, deszcz ze śniegiem ). Padające płatki śniegu w świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie(...)Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami śliwkowymi ( też od babci, jak chcecie przepis to dajcie znać ). Piernik i śliwki to fajny duet, a ciasto też możecie wzbogacić np. bakaliami. Mąkę warto zrobić samemu, wystarczy zmielić w np. młynku do kawy – kaszę gryczaną, jaglaną oraz

PaleoLife
Ryba w occie - Wigilia 2015 135

Następna rybka Wigilijna, prosta w wykonaniu i smaczna. Rybę można na wiele sposobów z robić, jednym z nich jest właśnie w occie. Składniki : 1,5 kg mintaja  cebula 3 szt pieprz ziołowy do smaku sól do smaku 1 łyżeczka  cukier 7 łyżek ziele angielskie 4 szt ocet 10 %, 1 1/2 szklanki woda(...)stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele angielskie i pieprz.   Zalewa: Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam 8 szklanek i dałam 1.1/2 szklanki octu. Wsypałam 7 łyżek cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania